Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kőkemény nyári alapozáson az Alba Fehérvár KC utánpótláscsapatai Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. augusztus 04.
A felnőtt együttesen kívül az Alba Fehérvár KC utánpótláscsapatai is nagy szorgalommal készülnek a 2016/17-es szezonra. Az elmúlt napokban az ifjúsági és junior, valamint a serdülő I. csapat tréningjeire látogattunk el. Mindkét együttesről elmondható, hogy jelentős változások történtek a nyári pihenő alatt; a serdülőket Virincsik Anasztázia, míg az ifjúsági és junior együttest a Veszprémből érkező Galambos Attila edzi majd a következő szezonban.

 

Minden sikeres szezon egy kőkemény alapozással kezdődik el – amely olykor igazán emberpróbáló tud lenni. Erről tettek tanúbizonyságot kedden délelőtt az Alba Fehérvár KC ifjúsági és junior együttesében pallérozódó lányok, akik erőfejlesztési és állóképesség-növelő gyakorlatokat végeztek el a Köfém Sportcsarnok konditermében. Az utánpótlás kézilabdás hölgyek a stabilizációs labdákon és TRX-eszközökön hajtották végre a kötelező penzumot, Galambos Attila vezetőedző irányításával.

 


 

A szakember sikeres esztendőket tudhat maga mögött a veszprémi kézilabda utánpótlásban, ahol javarészt fiúkkal dolgozott együtt – érdekesség, hogy egy évet a Veszprém Barabás KC női serdülőcsapatánál is eltöltött. „Szakmai szempontból nem tulajdonítok különösebben nagy jelentőséget annak, hogy a fiúk után hölgyeknek vezénylek edzést. Az viszont tagadhatatlan, hogy igazi kihívásként tekintek erre a feladatra. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy kristályosodik ki az az edzésmunka a lányoknál, amit eddig a fiúkkal végeztettem el. Már a bemutatkozáskor megállapítható volt, hogy nagyon összeszokott együttest vehettem át, így egy rövid bemutatkozást követően bele is vetettük magunkat a munkába. A hosszú pihenő után minden játékosom nagyon becsületesen végzi a kötelezően elvégzendő feladatokat. Ez persze az ő érdekük is, hiszen megfelelő alappal kell rendelkezniük azért, hogy folyamatosan bírják a sorozatterhelést.” – tette hozzá Galambos Attila.

Az ifjúsági és junior keret tagjai nyolc napja, heti hét edzéssel kezdték meg a felkészülést. Az erőfejlesztési periódust követően hamarosan csökkenhet a „labdaéhség”, hiszen a vezetőedző úgy állította össze a programot, hogy nagyobb túlsúlyt kapjanak a labdás terhelési edzések. Jövő héten már két felkészülési meccset is játszik a gárda, előbb a Siófok, majd a Dunaújváros ellen, ezen kívül az alapozás idején egy siófoki, valamint dunaújvárosi tornán is részt vesznek a hölgyek. Galambos Attila azt is elmondta, hogy az ifjúsági korosztályt képesnek tartja az 1-4. hely megszerzésére a bajnokságban. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a játékosok egyéni fejlődése a legfontosabb, hiszen így tudnak majd minél több tehetséget adni felnőtt csapatnak.   

 


 

A 2001-2002-es születésű lányokból álló Alba Fehérvár KC serdülő I. együttese hétfőn délelőtt kezdte el az alapozást Virincsik Anasztázia vezetőedzővel. A keret tagjai a június közepén véget érő bajnokság után egyhónapos szabadságot követően találkoztak újra a Köfém Sportcsarnokban. A nyári szabadság persze nem telt tétlenül, ugyanis Siti Beáta háromhetes edzésprogramot írt ki az ifjú hölgyeknek, melyben futás, erősítés és kondicionális fejlesztés is szerepelt.

Az első tréningen fokozó futás, nyújtás, egymás elleni játék fitballal és némi focizás várta a lányokat. A feladatok elvégzése közben Virincsik Anasztázia árgus szemekkel figyelte játékosait, ki, milyen intenzitással végzi a gyakorlatokat – mint mondta, pontosan látja kézilabdásai mozgásából, ki csinálta folyamatosan az előre kiírt edzéstervet. „Szinte az utolsó pillanatban, egy héttel a felkészülés kezdete előtt derült ki, hogy én veszem át a társaságot – korábbról persze ismertem őket, hiszen sokszor tartottam nekik edzést. A nyári felkészülést egyénre és csapatra szabottan alakítottam ki, amelyben az elmúlt évtizedek alatt megszerzett tapasztalataimat igyekeztem belecsempészni. Két hétig nagyon erős tréningek várnak a játékosaimra, hiszen többek között futás, erősítés, ugrálóköteles és medicinlabdás feladatok is megtalálhatóak a programban. Ezen kívül az újnak számító módszerek, például a cross-training-hez kapcsolódó gyakorlatokat is elvégeztetek velük. Jövő héten ráadásul már egy tornán is részt veszünk, de ott még nem az eredményesség lesz az elsődleges.”  

 


 

A kemény nyári felkészülés terheit számos csapatépítő programmal igyekszik színesíteni Virincsik Anasztázia. Az alapozás idején, biciklitúrán is részt vesznek a keret tagjai, emellett közös bent alvást is terveznek a Köfém Sportcsarnokban. „Tapasztalatból mondhatom, hogy ezeknek a foglalkozásoknak nagy jelentőségük van a csapategység kialakításában! Egy jól motivált keretet sokkal jobban lehet ösztönözni a sikerek eléréséért. Ebben vannak segítségünkre ezek a csapatépítő alkalmak, amelyek révén pluszélményeket kapnak a játékosok.” – közölte Virincsik Anasztázia, aki az 5-8. hely valamelyikére várja a bajnokságban a csapatát. Mint mondta, az eredményesség és az egyéni fejlődés elérése egyaránt fontos az utánpótláskorú együtteseknél.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >