Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Repülj a végtelenbe Nyomtatás E-mail
Írta: Kész-Varga Mónika   
2017. május 29.
ImageSétarepülés, oldtimer repülőgépek (Gerle, Kánya), vitorlázórepülés, ejtőernyős ugrás, valamint arcfestés, ugráló vár és számos érdekes bemutató, program várta mindazokat, akik kilátogattak az idei Repülő Majálisra, ahol a megnyitó során bejelentették: újraépítik a Rotter Lajos által tervezett, a ’36-os berlini olimpián óriási sikert aratott Nemere vitorlázógépet.

 

A megnyitón köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke. A rendezvény este hat óráig várta az érdeklődőket!

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Albatrosz Repülő Egyesület által szervezett egész napos légi fiesta idén is sok érdeklődőt vonzott. A Börgöndi Repülőtéren kicsik és nagyok együtt pásztázták a levegőt, ahova 11 óra 45 perckor megérkezett Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok. Gépével különböző nagyon látványos attrakciókat mutatott be. Nagy sikert aratott a szívet formáló manővere, és a föld közvetlen közelében történő repülése, amit gépével fejjel lefele is megmutatott. 


A kilátogatókat az izgalmas bemutatón kívül is sok élmény várták a földön is: jó néhány légi járművet fedezhettek fel testközelből is, valamint megcsodálhatták az Albatrosz Repülő Egyesület különböző szakágait is, azaz a modellezőket, az ejtőernyősöket, a vitorlázókat és a sárkányrepülőket. A bátrabbak a sétarepülést, a sárkányrepülést, sőt még az ejtőernyős ugrást is kipróbálhatták.        

A nagyszabású rendezvény megnyitója Domonkos Jolán „Repülj a végtelenbe” versével vette kezdetét, melynek során egy különleges bejelentést is tett Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke az 1936-ban Székesfehérváron megszületett Nemere vitorlázógéppel kapcsolatban, amit Rotter Lajos és mérnökcsapata tervezett meg, és a székesfehérvár-sóstói repülőtéren építették meg hat hónap alatt. Elmondta, hogy az addig ismeretlen technikai újításokkal felszerelt, 20 méter feszttávolságú, együléses teljesítmény-vitorlázó géppel Magyarország óriási sikert aratott, világrekordot ért el a ’36-os berlini olimpián. A gépből egyetlen darab készült, melyet a második világháború után, az esztelen ideológiáknak köszönhetően megsemmisítettek. Rotter Lajos nevére és a repüléstörténeti bravúrra azóta is világszerte emlékeznek. Majd úgy fogalmazott, adósai vagyunk elődeinknek, és ezt a repülőgépet az eredeti tervek alapján a Magyar Régi Vitorlázórepülő Sport Alapítvány és az Albatrosz Repülő Egyesület repülőképes állapotba megépíti. Ez Székesfehérvárnak egy olyan technikai sikere, olyan művészeti alkotása, amely egykoron bejárta az egész világot, és ettől volt híres Székesfehérvár és a magyar repülés. Valamit vissza kell hoznunk a múltból, ami újra a reflektorfénybe állítja városunkat.


Majd átadta Székesfehérvár polgármesterének azt a 2444 aláírást tartalmazó mappát, mely tíz nap leforgása alatt gyűlt össze, és amelyek egy része a városon túl, az ország különböző pontjairól, valamint országhatárokon túlról is érkezett, s ezzel meghirdette a Nemere projektet, aminek fővédnökségére felkérte Székesfehérvár polgármesterét.

Súlya van ennek a több mint kétezer aláírásnak, nemcsak fizikai értelmében, hanem morálisan is – ezzel kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András polgármester. Majd úgy fogalmazott, hogyha ezt a projektet elindították és meghirdették, akkor becsülettel és tisztességgel végig is kell vinniük, aminek végeredményeként a Nemerének meg kell épülnie. Majd Székesfehérvár hagyományaira utalva beszélt arról, hogy a felelősségünk nemcsak a mában, hanem a következő időszak vonatkozásában is fennáll. Hiszen szakemberek segítségével nekünk most még van lehetőségünk arra, hogy újraépítsük a Nemerét, és ezzel a legfontosabb feltétel rendelkezésre is áll. Székesfehérvár Önkormányzata – mint mondta – ezt a projektet anyagi támogatásával is segíteni fogja a jövőben, hiszen ez megint egy olyan közösségi cél, mely alkalmas arra, hogy múltat, értékeinket tisztelő emberek országhatáron innen vagy határon túl, fel tudjanak sorakozni, ki-ki a maga módján. Ezen túl pedig ez a repülőgép annak a megújuló repülőtérnek is a szimbóluma lehet, amit a Modern Városok Program keretében a Kormány segítségével és támogatásával itt majd meg tudnak valósítani a következő években. Szimbóluma, mely szól a repülésről, arról a 100 éves repüléstörténetről, melyről egy nagyon szép kiadvány is megjelent, és amely nemcsak a múltról, hanem ezáltal a jövőről is szól a repülőtér tekintetében. Majd a meghirdetett projekt megvalósításához erőt és felelősségérzetet kívánt! 

A köszöntő gondolatokat követően a város polgármestere és az egyesület elnöke koszorút helyezett el a székesfehérvári repüléstörténet 100. évfordulója alkalmából tavaly felavatott emlékműnél, Kocsis Balázs alkotásánál. Majd földön és levegőben egyaránt tovább folytatódtak a különböző látványos és izgalmas programok.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >