Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szüreti Vigasságok Zámolyon Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. szeptember 23.

ImageSzüretelték a dús fürtöket, préselték a kacéran elguruló szőlőszemeket, majd lovaskocsikáztak, s „megbüntették” a lusta legényeket a zámolyi Szüreti Vigasságokon. Közben szorgalmasan dobolt az ideiglenesen kinevezett kisbíró, hirdette a 19,5 fokos must jóhírét, s a pörkölt-főzés közben vígan mulatozott a község minden lakója, valamint vendégeik.

 

Szüreti Vigasságokra gyűlt össze a nép Zámolyon. A mulatozás már kora délelőtt elkezdődött, amikor mindenki felment a zámolyi szőlőhegyre, a Takács Pincéhez, ahol nekiláttak a munkának: a hagyományos népviseletbe öltözött fiatalok, valamint az Őszidő Nyugdíjas Klub megjelent tagjai szorgosan szüreteltek, préselték a nedűt a fürtökből, s végül meg is mérték a must fokát, amely 19,5 százalékos lett.

 

Image
.

A jó hírt a kisbíró rögtön ki is dolbolta, majd – régi szokás szerint – előhoztak három legényt, akik „nagyon rosszul viselkedtek” a szüret alatt. A „vád” szerint a puttonyos nem hordta elég gyorsan a puttonyt, az egyik fiú molesztálta a lányokat, a harmadik pedig szedés közben elszórta a szőlőt. E vétkekért pedig kemény büntetés járt!

Az egyikre azt a feladatot rótták ki, hogy a Kákics együttes minden tagját kínálja meg borral. A másiknak a nyugdíjas klub egyik tagja elé kellett térdelnie, s eldalolnia a hölgy kedvenc nótáját. A harmadiknak pedig a falu lakossága előtt hosszasan szájon kellett csókolnia a babáját. A vigadozó nép ezt követően – és hangos kacagások közepette – felszállt a várakozó lovaskocsikra, s körbeutazott Zámolyon.

 

Image
.

A kijelölt megállóknál mindenkit megkínáltak borral, pogácsával, zsíros kenyérrel, majd a Füzesbe vonultak, ahol színpadi produkciók szórakoztatták őket. Az Őszidő Nyugdíjas Klub tagjai énekeltek, a Rámáscsizma Néptánccsoport és a Pusztavámi Német Nemzetiségi Tánccsoport Egyesület tagjai ropták a táncot a színpadon, s a csákvári férfikórus is bemutatkozott.

A nagy mulatozásban persze megéhezik az ember gyomra: fogyott is az ínycsiklandó pörköltből rendesen! A bál reggelig tartott – addig ropták a szüretelők tangoharmónikás kísérettel, a Pedro Söröző előtt.

Image
Fotó: Simon Zoltán

A program egyik fő szervezőjétől, Bánszki Istvántól megtudtuk, hogy a Vigasságok fővédnöke Takács József, a Móri Ezerjó Borút Egyesület elnöke volt. Takács József az általa képviselt szervezet nevében még tavasszal nyújtott be egy pályázatot hagyományt teremtő falusi rendezvényekre – s nyert 400.000 forintot – így tehát jórészt neki köszönhető, hogy e a programok megvalósulhattak Zámolyon.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >