Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Befejeződött az aratás Nyomtatás E-mail
Írta: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája   
2011. augusztus 24.

ImageA hét végén befejeződött az aratás az országban. Mintegy 4 millió tonna őszi búza került a magtárakba az idén. A malmok már az új búzát őrlik. Kukoricából több mint nyolcmillió tonnás, napraforgóból 1.4 millió tonnás termés várható.

 

Az idei 4.2 tonnás hektáronkénti búza terméshozam jelentősen felülmúlta a tavalyi országos 3,7 t/ha termésátlagot. Az őszi búza learatott területe 953 ezer hektár, amely közel 59 ezer hektárral kevesebb az előző évben learatott területnél. Búzából fél millió tonnával több termett a tavalyinál. Idén a búza hetven százaléka malmi, 30%-a takarmány minőségű.

Befejeződött az őszi árpa aratása is, 165 ezer hektáron 4 tonna/ha országos termésátlag mellett 670 ezer tonna került a raktárakba. Kukoricát összesen 1.2 millió hektárról takarítanak be, ez közel 145 ezer hektárral több az előző évi területnél.

A július 27-i előzetes termésbecslés szerint 6.6 tonnás hektáronkénti hozam mellett 8.1 millió tonnás termés várható az idén. Összesen közel 575 ezer hektáron vetettek napraforgót, becslések szerint mintegy 1.4 millió tonna termésre számítanak 2.4 tonna hektáronkénti hozammal számolva.

Az aratási időszak alatt az érintett szakmai szervezetek és hatóságok részvételével folyamatosan működtek az Aratási Koordinációs Bizottságok, melyek megyei és országos szervezetei igyekeztek a betakarítással kapcsolatban felmerülő problémákat lehetőleg helyi szinten, azonnal kezelni.

Aratást veszélyeztető jelentősebb fennakadásra nem került sor.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >