Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Turista Nap Fehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: F.Szegő Krisztina   
2011. augusztus 26.

ImageAugusztus utolsó szombatján ismét Turista Napra hívja az érdeklődőket a Székesfehérvári Turisztikai Kft. A mostani városvezetés során Székesfehérvár középkori emlékei kerülnek bemutatásra. A 2 órás ingyenes városnézés középpontjában a középkori Magyarország koronázó temploma áll. A csoportok megismerkedhetnek Szent István magántemplomával, valamint az ebben az évben megjelent Székesfehérvári Királyi Bazilika könyv grafikái alapján el is képzelhetik az egykori koronázási és temetkező hely nagyságát.

 

Székesfehérvár az egyik legrégebbi magyar város, mely egy jól védhető, mocsaras terület dombjaira épült, a természetes utak találkozási pontja mentén. Géza fejedelem itt építtette meg a magyarok első kőtemplomát 997 körül. Fontossága tovább nőtt, mikor I. István itt kezdte felépíteni magántemplomát, a Szűz Mária Prépostsági templomot. Joggal mondhatjuk, hogy Székesfehérvár Szent István városa.

Tőle kapta a város a szabad királyi város címet és az ezzel járó kiváltságokat. Ide temették el államalapító királyunkat, itt született fia, Imre herceg. Itt helyezték el a királyi trónt, őrizték a koronázási ékszereket, a kincstárat, majd az ország levéltárát. A koronázások, királyi esküvők és temetések mellett további országos jelentőségű események zajlottak Székesfehérváron.

Az itt megtartott 1222-es Országgyűlésen hirdette ki II. András király az Aranybullát, az ország első alkotmányát, mely a lakosság jogait és a nemesi kiváltságokat rögzítette. A középkori utazás során a szervezők ismét néhány feladat megoldására bíztatják a Turista Nap résztvevőit az I. András lovagrenddel, akik a helyes megoldásért kapott pecséteket a kiosztott kis füzetben gyűjthetik.

A rendezvénysorozat végén az októberi Turista napon a visszahozott pecsétekért a Tourinform irodában a résztvevők ajándékban részesülnek.

Turista Nap II. évad

2011. augusztus 27. szombat 10.00, 14.00, 16.00 óra

Az augusztus 27-i program tartalmazza:

Nemzeti Emlékhely megtekintése

Székesfehérvár középkori épületeinek bemutatása

Feladatok az I. András lovagrenddel

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >