Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Közös készülődés Advent időszakában Nyomtatás E-mail
Írta: H. T.   
2011. november 24.

ImageSzínes, változatos programok egész sorával készülnek idén is az év legszebb és legszentebb ünnepére Székesfehérváron. Advent a közös várakozás időszaka, karácsonyi díszbe öltöztetik a Belvárost és a környező épületeket, hogy a város lakói és az ide látogatók együtt ünnepelhessenek. Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Püspökség összehangoltan szervezte meg programjait, melyeket részletesen ismertettek a mai sajtótájékoztatón a Püspöki Palotában.

 

„Advent elsősorban a lelki felkészülést segíti, ebben az időszakban a belső feltöltődés a legfontosabb.” – hangsúlyozta bevezetőjében Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András szavai szerint a Püspökség és az önkormányzat összehangolt szervezése által jobban át tudják adni az értékeket, az élményeket és segítik a méltó felkészülést az ünnepre.

 

Image
.

A város vezetője a programokon való részvételre ösztönözte Székesfehérvár lakóit. Spányi Antal megyés püspök a sajtótájékoztatón elmondta:

„Advent hagyományosan az örömteli várakozás időszaka, ez az érték azonban megsérült, háttérbe szorult. Mi szeretnénk az adventi készülődés jellegét megerősíteni, segíteni az embereket az összefogásban. A Püspöki Palota kertjében megnyíló Adventi Udvar nyugalmat, békességet áraszt. Ide várjuk a hívőket és azokat is, akik a hit világától még távol élnek, szívünk és kapuink nyitva állnak mindenki előtt!”

A Püspökség programjait részletesen Ugrits Tamás, püspökségi irodaigazgató ismertette. Elmondta: a katolikus egyházban a 2011-es esztendő a Család Éve, az adventi időszakban is a családok kerülnek középpontba. Szombatonként 16 órakor, illetve az utolsó adventi hétvégén, december 17-én 15.30 órakor kezdődik az adventi gyertyagyújtás.

 

Image
.

Első alkalommal Spányi Antal megyés püspök megáldja a családok adventi koszorúit, a következő szombatokon az ugyancsak megáldott Család Gyertyájával térhetnek haza a hívek, illetve adventi imafüzetet és ünnepi kártyákat is kapnak a családok. Az Adventi Udvarban kézműves- és jótékonysági vásárba várják az érdeklődőket, lesz betlehem és állatsimogató is. Szombatonként kézműves foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek, lesznek gyermekműsorok, vasárnaponként 11 és 16 órakor pedig a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai mondanak mesét.

A sajtótájékoztató keretében mutatták be azt a verses-zenés CD-t, melynek értékesítésével jótékonysági gyűjtést szervez a Székesfehérvári Püspökség és a Magyar Katolikus Rádió.

A „Mindenkiért eljött” című kiadvány elkészítésében a rádió munkatársai és neves művészek működtek közre. A lemezt az Adventi Udvarban lehet megvásárolni, szabott ára nem lesz, a felajánlásokból származó teljes bevételt az autistákat gondozó Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány támogatására fordítják.

Image
Fotó: ÖKK

Beller Róbert, a Közművelődési Iroda vezetője Székesfehérvár Önkormányzatának szervezésében megvalósuló programokról számolt be a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy ismét szerepet kapnak a városi intézmények, hétköznaponként óvodások és iskolások lépnek fel a Városház téri színpadon, vasárnapomként pedig a felvezető műsorok után szintén diákok adnak ünnepi műsort. Ismét megnyitják a hagyományos karácsonyi vásárt és a Hiemer-ház is nyitva áll a látogatók előtt: november 27-től vasárnaponként mézeskalács-sütést és karácsonyi kézműves foglalkozásokat tartanak a város egyik legszebb épületének falai között, december 13-án pedig Luca-napi műsorral készülnek.

A Pelikán Galériában karácsonyi vásárt tartanak a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak műalkotásaiból, a Városháza Díszudvarán karácsonyi koszorúkból nyílik kiállítás és felállítják a betlehemi házikót.

Természetesen gondolnak a gyerekekre is: december 4-én, 5-én és 6-án Mikulás járat közlekedik a Belvárosban, 6-án Mikulás napi műsorra várják a legkisebbeket a Városház téri színpadnál, a hagyományos Városi Gyermekkarácsonyt pedig A Szabadművelődés Házában rendezik meg december 18-án, vasárnap 15 órai kezdettel.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >