Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Bővül az óvodások és iskolások Székesfehérvárról szóló könyvtára
Bővül az óvodások és iskolások Székesfehérvárról szóló könyvtára Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. augusztus 26.

Image

Közel 20 ezer, a város óvodáiban, általános és középiskoláiban tanuló diák ismeretszerzését támogatja Székesfehérvár Önkormányzata a szeptember 1-jén induló 2013/2014-es tanévben. A történelmi témájú kiadványok mellett Székesfehérvár négy bajnokcsapatának 2-2 sportolóját ábrázoló füzetet juttat el a város az alsó tagozatosoknak a KLIK Székesfehérvári Tankerülete segítségével. Minderről sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester és Török Szabolcs, a KLIK Székesfehérvári Tankerületének igazgatója.

 

 

A 2013/2014-es tanévben Székesfehérvár Önkormányzata a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületével együttműködve közel 20 ezer gyermeket ajándékoz meg történelmi témájú könyvekkel, kiadványokkal, amelyek segítségével az óvodások és iskolások felfedezhetik Székesfehérvár történelmét, barangolhatnak és kincseket is kereshetnek a királyok városában.

 Dr. Cser-Palkovics András polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: „ A 2013-as Szent István Emlékévben jelentettünk meg számos olyan kiadványt óvodások és iskolások számára, amely kifejezetten kapcsolódott az Emlékévhez. Szerencsére ezek fogadtatása jónak bizonyult, ezért gondoltuk úgy, hogy néhány kiadványt ismételten megjelentetünk, és néhány újjal pedig gyarapítjuk a rendelkezése álló készletet. Ezek mind olyan kiadványok, amelyek erősítik gyermekeink Székesfehérvárhoz való kötődését. Mindazok, akik itt élnek, és azok is, akik itt tanulnak, legyenek büszkék Székesfehérvárra!” A város polgármestere hozzátette, hogy valamennyi alsó tagozatos diák kézhez vehet a tanév első hetében egy mini csomagfüzetet, amely egy négyzetrácsos és egy sima füzetet tartalmaz. A város négy sikeres csapatsportágának (kézilabda, jégkorong, foci, kosárlabda) két-két híres fehérvári sportolója található a füzet borítóján.

 

 


 

A „Barangolás Székesfehérváron, a királyok városában - útikalauz és munkafüzet” a Gyöngyvirág Óvoda gondozásában jelent meg. A kiadványt idén a város 1400 nagycsoportosa kapja meg. A tavalyi évben az alsó tagozatosoknak ajándékozott „Kincses Képeskönyv”, amely tíz fejezeten át, az alapítástól napjainkig mutatja be Székesfehérvár történelmét olvasmányosan, idén a város több mint ezer első osztályosának könyvtárát bővíti majd. A Hétvezér Általános Iskola készítette a 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére a „Kincskeresés a királyok városában” című, 10-12 éveseknek szóló történelmi munkafüzetet, amelyet az idén mintegy 1100 negyedik osztályos vehet kézbe. Az idősebb korosztály számára készült - a Koronás Park adottságait kihasználva – a „Szent Imre serege” történelmi képregény, amelyet 11 ezer, 7-8. osztályos és középiskolás diáknak juttatnak el. A papíralapú kiadványokon túl megjelent az „Emlékül az Emlékévről” 2013 PLUSZ DVD, amely a 2013-as Szent István Emlékévről, annak kiállításairól, valamint történelmi hátteréről szól képekkel, videóval, dokumentumokkal. Ezt valamennyi oktatási intézmény megkapja Székesfehérváron.

A Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek kiemelt feladatként jelölik meg a helytörténet, a honismeret oktatását, mondta el a KLIK Székesfehérvári Tankerületének igazgatója. Török Szabolcs kiemelte: „Székesfehérvár iskolaváros, így kulcsfontosságú az a szerepvállalás, amit az Önkormányzat véghezvitt az előző és az idei évben is. Az állami fenntartó hatáskörébe 18 alapfokú és 12 középfokú székesfehérvári oktatási intézmény, valamint tagintézményeik tartoznak. A pedagógiai oktató-nevelő munka tekintetében nagyon fontosnak érzem azt hangsúlyozni, hogy országos szinten is példaértékű az az együttműködés, összefogás, amit megvalósítunk itt, Székesfehérváron. Úgy gondolom, hogy valamennyi pedagógus kollégámnak alapvető feladata az osztályfőnöki és a történelem órákon - sajátos szintetizáló, rendszerező módszerrel - a helyi értékek megismertetése. A szakma és a város adta lehetőségeknek köszönhetően a fehérvári diákok egyrészt a honismereti, helytörténeti ismereteik, másrészt a ma példát mutató személyeket, többek között sportolókat ismerve, követve, olyan kötődést tudnak kialakítani a várossal, ami - a remények szerint a főiskolai, egyetemi éveket követően - vissza fogja őket hozni Székesfehérvárra.” – hangsúlyozta Török Szabolcs.

 

 


 

A sajtótájékoztatón elhangzott, a több mint húszezer kiadványt a tanévkezdéskor juttatják el az oktatási intézményekbe, ahol szeptember első felében mindenki kézhez kapja a város ajándékát.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >