Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérvár kiemelt szerepe a XXV. Festum Varadinumon
Székesfehérvár kiemelt szerepe a XXV. Festum Varadinumon Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. április 20.
Huszonötödik kiadásához ért a Festum Varadinum. A történelmi egyházak, érdekvédelmi szervezetek, iskolák és a Varadinum Kulturális Alapítvány együttműködésében szervezett rendezvénysorozat idén is színes programkínálattal várja az érdeklődőket.

 

A nagyváradi eseményre ellátogatók idén Székesfehérvár gazdag és színes kulturális életét is megismerhetik. A két város közötti kapcsolatot tovább erősíti a meghívás, a legfontosabb nagyváradi fesztiválon biztosított bemutatkozási lehetőség. 


Április 20-án, szerdán délután 15.00 órakor
a Székesfehérvári Művészek Társaságának kiállítása nyílik meg a Tibor Ernő Galériában. Az egyesület tagjainak célja a Székesfehérváron és környékén élő, munkájukkal a városhoz kötődő művészek összefogása, a terület művészeti, kulturális életének alakítása. A művészek tárlatai mellett rendszeresen hívnak és mutatnak be országosan ismert, tekintélyes életművet felmutató vendégeket. Munkáikkal Nagyváradon is igyekeznek párbeszédet folytatni a galéria látogatóival, hogy a művészet igazi célja és értelme mindig jelen legyen.

Másnap, április 21-én, csütörtökön Székesfehérvár gazdag kulturális életéből kaphatnak ízelítőt az érdeklődők a Festum Varadinumon. A délelőtt 10.00 órakor kezdődő ünnepi megnyitón dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere köszönti a megjelenteket. Az eseményen a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus is közreműködik, majd ezt követően 11.30 órától a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely szervezésében „Civilek a Nagy háború emléke ápolásában” címmel nyílik kiállítás a nagyváradi vár „I” épületében.

12.30 órakor „Az én váram az én hazám – Kárpát-medencei gyermekrajz pályázat” ünnepélyes díjkiosztására kerül sor a nagyváradi vár „L” épületében. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete immár negyedik alkalommal szervezte meg a Kárpát-medence gyermekeinek szóló rajzpályázatát. A kiírás már az első alkalommal is nagyszámú nagyváradi tanuló érdeklődését keltette fel. Ezt az érdeklődést tovább erősítette a nagyváradi Tanoda Egyesület bekapcsolódása, melynek eredményeként a két civil szervezet összefogásával még sikeresebbé válhatott a kezdeményezés: az elmúlt években több mint 2000 gyermek ragadott ceruzát, s készítette el alkotásait.

15.00 órától a Krajczáros Alapítvány szervezésében „Hősök arcképcsarnoka” címmel nyílik tárlat a nagyváradi vár „B” épületében. A kiállításon mintegy nyolcvan alkotást mutatnak be: a portrék, a festmények és tájképek az I. világháború közkatona hőseit, parancsnokait, korabeli helyszíneit, eseményeit villantják fel a ma élő nemzedékünk tagjainak.

Délután 16.00 órától a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében helytörténeti vetélkedőt tartanak Szent László király életéből és Székesfehérvár nevezetességeiből. A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete és az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület jóvoltából szervezett kulturális programon hat háromtagú csapat méri össze tudását. A vetélkedőt Fejes Rudolf, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület titkára vezeti le.

17.00 órától a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezet 1987-2011 közötti éremkibocsátásából szerveznek kiállítást és előadást „Magyar királyok kortárs érmeken” címmel. Az egyesület a több mint negyedszázados éremverési tevékenységére alapozva tart kiállítást, valamint Igari Antal, a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke előadás keretében mutatja be a Székesfehérváron koronázott, eltemetett királyokról, valamint a Habsburg uralkodókról készült éremsorozat megvalósulását, illetve az érintett uralkodók történetét. Az eseménynek a nagyváradi vár „B” épülete ad otthont.

A nap zárásaként este 18.00 órától a Vox Mirabilis Kamarakórus ad koncertet Zemlényi Katica karnagy vezényletével a Római Katolikus Bazilikában.

További információ a Festum Varadinum hivatalos facebook oldalán érhető el.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >