Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Középkori esküvő elevenedett meg a Belvárosban
Középkori esküvő elevenedett meg a Belvárosban Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás, Fraller Ildikó   
2016. május 16.
ImageSzékesfehérvár is csatlakozott az Emlékhelyek Napja országos rendezvénysorozathoz: e napon az érdeklődők szabadon látogathatták a Nemzeti Emlékhely – Középkori romkert egész területét, a programok során pedig élővé vált egy napra a magyar történelem. Az érdeklődők számára területbejárások, koncertek, háromdimenziós animációs vetítés, fegyverbemutatók és egy a középkori liturgiát felelevenítő esküvői szertartás tették valóban élményszerűvé a történelmi és kulturális ismereteket. A napot ünnepi hangverseny zárta a Városházán.

 

Az első alkalommal meghirdetett Emlékhelyek Napján a nagyközönség részére nyitva állt a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely – Középkori romkert.  A Nagyboldogasszony-bazilika maradványainak környezetében, azon a helyen, ahol harminchat magyar királyt koronáztak meg, és amelyet Szent Istvánon és fián, Imre hercegen kívül tizennégy királyunk választott végső nyughelyéül, izgalmas, színes és tartalmas programokon szerezhettek új élményeket és ismereteket a kilátogatók.

A nap legizgalmasabb előadása egy középkori esküvő megelevenedő forgataga volt. A krónikás a kilátogató nézőket végigvezette a Királyok Városában tartott kézfogó szertartásain – a kikiáltástól, a burgundi mátka érkezésétől egészen a frigy megkötéséig. Az ifjú ara megkoronázására a ’Bazilikában’ került sor, a történet felelevenítette az ehhez kapcsolható kulcs, szenteltvíz tartó és a korona jellemzőit – a Nemzeti Emlékhely kincseire utalva. Az esküvő ceremóniájához tartozott a felsorakozott zászlók és az Esztergomi érsek által végzett szertartáshoz használt királyi hatalom jelképeinek bemutatása: „Akkor következzék a szertartás, a király és a frissen koronázott királyné egybekelése. (…) A Szent Korona hiteles másolata nagy örömünkre immár városunkban is megtekinthető. A király mellén egy ezüstből készült, négykaréjos, színes, zománc-betétes mellkereszt függ ezüstláncon, amely valaha III. Béláé volt. Az uralkodó oldalán egy rövidpengéjű, kétélű, egyenes acélkard, amelyet valaha szintén III. Béla hordott. Ám ez csak hatalma jeléül szolgált, hiszen pengéje soha nem volt kiélezve.”

 



A királyi kézfogót követte az ünnepség, a lakodalom, zenével, akrobatákkal, tűzzsonglőrökkel és tánccal, amelybe a közönséget is invitálták, bevonták a játszók. A Kozáry Ferenc színművész által rendezett szabadtéri előadásban a Szabad Színház társulata, a Sub Rosa régizenei együttes, az Alba Regia Táncegyüttes, a Hajnal Mozgástér és diákszínjátszók működtek közre.

Az első Emlékhelyek Napján háromdimenziós, animációs filmet vetítettek az árkádok alatt, amelyet a Nagyboldogasszony-bazilika építéséről és több évszázadot átívelő történetéről készítettek. A családok, gyerekek számára múzeumpedagógiai foglalkozások tették érdekessé a rendezvényt, különböző társasjátékokat próbálhattak ki a fiatalok, valamint az érdeklődők megcsodálhatták Fejér Baranta Hagyományőrző Sport Egyesület öltözet- és fegyverbemutatóját is.  

 

 

 


Zenei programokból sem volt hiány, a nap folyamán többször is hallhattuk a Sub Rosa régizenei együttest, a Vox Mirabilis Kamarakórus és a Szent Korona Kórus pedig a Városháza Dísztermében adott ünnepi hangversenyt.  Az árkádok alatt hangszerbemutatókat is tartottak, Varró János és Lendvai Tibor szólaltattak meg hagyományos magyar hangszereket. Az ismeretterjesztő programok között Biczó Piroska régész „Emlékhely feltárás” szakvezetését, valamint Reich Szabina „Egy középkori zarándok naplója” – Zarándokút Szent István és Szent Imre sírjához és Rácz Piroska „A székesfehérvári királyi bazilika embertani leletei” című előadásait hallgathatták meg a történelmi programok résztvevői.

 



A koronázási palást hazahozataláért és Székesfehérváron történő kiállításáért indított aláírásgyűjtéshez Szent István szarkofágja mellett, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen ezen a különleges napon is csatlakozhattak a kezdeményezés támogatói.

A nap folyamán többször visszatérő zápor az esti programokat is átírta, így fél ötkor a Középkori romkertben még meghiúsult a Szent Korona Kórus és a Vox Mirabilis Kamarakórus közös produkciója, de a felvidéki és székesfehérvári kórusok később mindenkit kárpótoltak az első ízben megrendezett Nemzeti Emlékhelyek napjának méltó lezárásaként felcsendülő közös ünnepi koncertjükkel a Városháza Dísztermében. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >