Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Parkőrök Fehérváron – a zöldterületek tisztaságára és rendjére figyelnek
Parkőrök Fehérváron – a zöldterületek tisztaságára és rendjére figyelnek Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely   
2024. május 18.
A Városgondnokság tavasz eleje óta fokozatosan vezette be a köztisztasági tevékenységébe a parkőri szolgálatot. Több helyszínen: a Zichy ligetben, a Rózsa ligetben, a Jávor Ottó téren, továbbá a Halesz ligetben, valamint a Palotavárosi szabadidőparkban, váltott műszakban összesen hat ember dolgozik parkőrként.

 



Fő feladatuk az adott parkban történő szemétszedés, de természetesen, ahogy a munkakör elnevezése is mutatja, ügyelniük kell a terület rendjére, pontosabban arra, hogy jelenlétük miatt tisztább és rendezettebb maradjon a park, különösen a padok környéke. A parkőrök hatósági jogkörrel nem rendelkeznek, szóban tudják figyelmeztetni az esetleges rendbontókat, és telefonon értesíthetik a közterület-felügyeletet, vagy a rendőrséget, amennyiben hatósági intézkedés válna szükségessé. 

Nagy öröm, hogy elindult a parkőri szolgálat a belváros körüli kiemelt parkokban – mondta Lehrner Zsolt alpolgármester. „Egy új szolgáltatás indult el a parkok tisztaságának és rendjének érdekében, és bár hatósági jogkörrel nem rendelkeznek a parkőrök, de van telefonjuk és szükség esetén a közterület-felügyeletet vagy a rendőrséget értesíthetik. Szeretnénk, ha mindig tiszta és rendezett állapotban lennének a csoda szép parkjaink Fehérváron.”

Most a három legfrekventáltabb területen kezdjük a parkőri szolgálatot ellátni, és év végére meglátjuk, hogy ez mennyire válik majd be – mondta Bozai István városgondnok. A belvárosban a Rózsa liget, a Zichy liget, a Jávor Ottó tér és az Országzászló tér az egyik nagy terület, a másik a Halesz és környéke, a harmadik pedig a Palotavárosi-tavaknál található szabadidőpark.

A hét minden napján lesz egy-egy parkőr a három területen, akik azért vannak hatan, hogy egymást tudják váltani a folyamatos jelenlét érdekében – mondta Keresztes Gábor, a Városgondnokság létesítmény-üzemeltetési divízióvezetője. Elsősorban köztisztasági feladatokat végeznek majd a parkokban és jelenlétükkel vigyáznak a rendre.

Mivel ezen parkok területén találhatók nyilvános mosdók is, így azokban az esetlegesen előforduló, indokolatlan tartózkodást is ellenőrizhetik. A köztisztasági csoportvezetőkkel és a nyilvános illemhelyeket felügyelő járattal is kapcsolatban állnak a parkőrök, hogy feléjük is tudják jelezni, ha kapacitásukat meghaladó feladatot kell elvégezni. A Városgondnokság parkőrei májustól, munkájuk megkönnyítéseként elektromos robogóval közlekednek a telephely és a rájuk bízott közterületek között.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >