Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Átadták új, méltó helyén a Szent György-kutat a Felsővárosban
Átadták új, méltó helyén a Szent György-kutat a Felsővárosban Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. május 24.
Átadták csütörtökön a felújított Szent György-kutat a Felsővárosban. Bory Jenő szobrászművész alkotása a városrész határán, az Illyés liget sarkán kapott új, méltó helyet, és impozáns látványt nyújt a Berényi út – Tompa Mihály utca találkozásánál lévő körforgalomból. A nagyszabású beruházásról Földi Zoltán önkormányzati képviselő tájékoztatott a közreműködő szakemberek részvételével, majd Nyárai-Horváth István plébános áldotta meg a műalkotást.

 



Földi Zoltán önkormányzati képviselő az ünnepi alkalom kapcsán elmondta, a Szent György-kutat 1922-ben készítette Bory Jenő, aki ajándékként átadta a művet a városnak. A szobor a Zichy ligetbe, majd 1960-ban a Barátság ligetbe, onnan pedig most az Illyés ligetbe került, immár teljesen felújított állapotban.

A képviselő hozzátette, a régi generációk bizonyára emlékeznek arra, hogy az 1970-es években még folyt az ivóvíz a kútból, azonban a következő években a Bory-művet méltatlanul mellőzték, elfeledték. Kocsis Balázs szobrászművész ugyan a 2000-es évek elején restaurálta az alkotást, az azóta eltelt két és fél évtizedben azonban a kút nagyon rossz állapotba került. Most Nyakas Pál kőfaragó mester munkája nyomán az alkotás teljesen megújult, és a Városgondnokság szakembereinek közreműködésével megtalálta új, várhatóan végleges helyét.

Vizes funkciója nem lesz a kútnak, azonban fontos szempont volt, hogy a Felsővárosban maradjon. Emellett a mű irányadó lesz a Belvárosból a Bory-várhoz vezető úton. A későbbiek folyamán a környező zöldfelület is megújul majd padokkal és tájékoztató táblával. A mintegy 20 millió forintos felújítás képviselői és polgármesteri pénzügyi keretből valósult meg.

Nyakas Pál kőfaragó mester arról beszélt, legfőbb céljuk az igen rossz állapotú mű restaurálása és megmentése volt Székesfehérvár városa számára. Komoly munkát jelentett a szétszedése, elszállítása, deponálása, majd felújítás utáni ismételt szállítása, a talapzatépítés és a végleges elhelyezés. A 7-8 tonnás szobor mozgatását, daruzását a Városgondnokság mérnökei, szakemberei végezték.

A Szent György-kutat Nyárai-Horváth István plébános áldotta meg. Az eseményen részt vettek Deák Lajosné és Viza Attila önkormányzati képviselők és Bory Jenő leszármazottai is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >