Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Családias légkör, kiemelkedő technikai feltételek - a Comeniusban
Családias légkör, kiemelkedő technikai feltételek - a Comeniusban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2024. május 31.
„A Comeniusban szinte családi közegben fejlődhettünk profi tanárok segítségével, kiemelkedő technikai feltételek / körülmények között.” – Ugrics Bálint

 

„Végig kitűnő voltam az iskolában, de ez nemcsak az én érdemem.” – jelentette ki Ugrics Bálint, amikor a jeles bizonyítványait nézegettem – „Bár a saját képességeim is jók és nagyon szorgalmas is vagyok, mégis sokban segített az eredményeimen az, amit alsóban alapként kaptam a Comeniustól. Rendkívül meghatározó volt tanulmányaim során az, hogy már kiskoromban felkészítettek a jövőre, s megtanítottak azokra a dolgokra, melyek később szükségesek voltak ahhoz, hogy minden tárgyból kitűnő legyek, s elérjek minden célt, amit kitűztem magam elé.”

Bálint már az óvoda utolsó évében a Comenius előkészítőjébe járt: szombatonként voltak a foglalkozások, ahol megismerhette leendő osztálytársait, így nem megriadva, sosem látott gyerekek közé ült be első osztályban a padba, hanem már egy baráti társaság fogadta. E barátság azóta is töretlen, szilárd, hiszen immár 12 éve tart. Ez a szoros, támogató kapcsolat megkönnyítette felnőtté válását – és segítette tanulmányaiban is.

Image
.

„Olyan közösség fogad itt mindenkit az iskolában, ahol bárki szabadon megmutathatja, hogy ki ő valójában, s minden téren támogatást kap a fejlődésben, s a mindennapi életben. Ha bármilyen akadállyal találkozott valaki az osztályból, mindig segítettünk legyőzni azt, szinte egy családként léteztünk.” – mondta – „S maga az intézmény sem hátráltatja a diákokat, hanem inkább felemeli, ami más iskolákra nem jellemző. Itt a gyerekeknek sokkal több szabadsága van, mint az állami intézményekben. Van beleszólásunk a folyamatokba, kinyilváníthatjuk a véleményünket, s úgy érezhetjük, hogy mi is számítunk, nem vagyunk alárendeltek. A tanulmányaink során is lehetőségünk van arra, hogy a jegyeinket korrigáljuk projektmunkákkal, plusz dolgozatokkal. A tanárok is odamennek azokhoz a diákokhoz, akiken látják, hogy elakadtak valahol és segítségre szorulnak. Korrepetálják őket, személyes konzultációkat tartanak. Ez óriási dolog szerintem.”

A fiatal fiú így már tizedikes korában megszerezte az angol felsőfokú nyelvvizsgát, tavaly ősszel pedig a középfokút spanyolból. Második nyelvként azért a spanyolt választotta, mert e nyelvet azokon a területeken beszélik, ami vonzza őt: Dél-Amerika, Spanyolország, s több olyan nyelv is van, ami hasonlít a spanyolhoz, vagyis „alapnak” tökéletes, ha még több nyelvet szeretne tanulni. (A Comeniusban a diákok második idegen nyelvként olaszt, spanyolt, németet, franciát és oroszt választhatnak – a csoport létszámát és a nyelvtanári kapacitást figyelembe véve.)

Kedvenc tárgya egyébként a matematika, a földrajz (a gazdasági és a társadalmi része), valamint a digitális kultúra. Emellett megemlítette az irodalmat és a nyelvtant is - bár csak Kapócs Balázs miatt, aki rendkívül élvezetes órákat tartott -, valamint egykori osztályfőnökét, Juhász Mariannt, aki matematikát és magyart oktatott – tökéletes alapokat adva.

Image
.

A matematika szeretete szinte egyértelművé teszi a továbbtanulási terveket is: gazdasági irányba szeretne elindulni. A Corvinusra vagy az ELTE-re készül, hogy aztán édesapja nyomdokaiba lépve cégvezető legyen / csoportokat irányítson, munkafolyamatokat szervezzen, gazdasági lépéseket tervezzen.

Bálintnak egyébként a nővére is a Comeniusban érettségizett, s öccse is e falak között kezdte meg tanulmányait, hiszen látta, hogy testvérei milyen jól érzik itt magukat, s milyen eredményeket érnek el. (A legidősebb testvér jelenleg Pécsen tanul gyógytornásznak, a legfiatalabb pedig jelenleg hatodikas.)

„Úgy gondolom, hogy ez az iskola tökéletes választás volt mindannyiunk számára, mert itt megismerhettük a valódi énünket, kibontakozhattunk, s szinte családi közegben fejlődhettünk profi tanárok segítségével, kiemelkedő technikai feltételek / körülmények között, hiszen itt található a város legjobban felszerelt kémia-fizika laborja, vannak angol-német szoftveres számítástechnikai termek, modern stúdiószoba... Semmi olyat nem tudnék mondani, amire vágytam volna, s itt nem kaptam volna meg a tanárok, a diáktársaim vagy a fizikai körülmények tekintetében.” – foglalta össze beszélgetésünket Bálint.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >