Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ünnepélyesen átadták a Szent István Technikum előtt kialakított emlékparkot
Ünnepélyesen átadták a Szent István Technikum előtt kialakított emlékparkot Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. június 06.
Ünnepélyes keretek között avatták fel szerdán a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum mellett kialakított kis emlékparkot az Ady Endre utcában. A zöldterület Scola Omar szakmai igazgatóhelyettes ötlete nyomán, intézményi összefogással, önkormányzati támogatásból, valamint a Városgondnokság szakmai segítségével szépült meg, és lett a Belváros ékköve. Az iskola az avatással ünnepelte fennállásának 85. évfordulóját.

 

 

Ebben a tanévben 85 éves a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola. Az intézmény bejárata előtti, korábban cserjékkel, elburjánzott növényzettel benőtt, utcafronti zöldfelületre régóta ráfért a megújítás, hiszen frekventált területen van és nagyon sokan látják a Belvárosban közlekedve.

A beruházás Scola Omar szakmai igazgatóhelyettes ötlete nyomán jött létre. Elsőként a bejárattól jobbra eső, mintegy 30 méter hosszú területet alakították át, ahol az elmúlt mintegy 30 évben nem volt hasonló, átfogó átépítés és talajcsere. Tavaly ősszel a tanulók és az oktatók a menthető, régi növényeket átültették a hátsó iskolaudvarba, majd a Városgondokság Kertészeti Divíziója segítségével két veszélyes fát kivágtak. Mintegy fél méter mélyen kiszedték az elöregedett talajt, helyére friss, átszitált föld és trágya került az iskola tangazdaságából, és rengeteg talajtakaró mulcs a Városgondnokság jóvoltából. Az emlékparkba árnyéktűrő, mutatós, évelő növényeket ültettek, melyek mára szépen növekedésnek indultak. A parkot kőmozaikokkal dekorálták a diákok.

Az ünnepség elején Szécsi Ildikó igazgató köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, az iskolájuk mellett nagyon sokan haladnak el, ezért fontos a szép környezet látványa a Belváros összképét tekintve. Az intézmény a jövőben is szeretne szoros és jó kapcsolatot fenntartani Székesfehérvár Önkormányzatával.

A város képviseletében Lehrner Zsolt alpolgármester vett részt az ünnepségen. Köszöntőjében elhangzott, hogy fenntartótól függetlenül a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és a város kapcsolata a jó együttműködésen alapul, amit az emlékpark létrejötte is szimbolizál a Belváros kapujában. A fiataloknak azt kívánta, hogy legyenek büszkék a munkájukra, mert ezzel a következő évfolyamoknak, nemzedékeknek mutatnak példát. Az iskola olyan neves és elismert embereket adott a városnak, mint Sohonyai Edit író, Tornyai Gábor atya, Tárnok Ákos zenész, Aracsi Norbert filmrendező és Majoros Andor táncpedagógus.

Az iskola 2020 óta a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum fenntartásában működik. Hoczek László József főigazgató köszöntőjében elmondta, a korábban átláthatatlan bozótos helyét mára egy szépen zöldellő oázis váltotta fel a diákok és tanáraik keze munkája által. Az agrárképzéssel foglalkozó intézménynek példamutatónak kell lennie egy olyan nagyvárosban, amely alapvetően nem az agráriumra, hanem sokkal inkább a szolgáltatásokra, az iparra és a kereskedelemre alapoz. A Szent István Technikum országosan példaértékű eredményeket tud felmutatni az agrár szakképzésben, a különféle versenyeken és projektekben. A főigazgató reményét fejezte ki, hogy a kertépítési projekt is hozzájárul az iskola további fejlődéséhez.

„Ez a nap különleges alkalom arra, hogy visszatekintsünk a múltunkra, megünnepeljük a jelenünket és bizakodva lépjünk a jövőbe!” – hangsúlyozta a megnyitón Scola Omar szakmai igazgatóhelyettes, az emlékpark megálmodója és a kivitelezés vezetője. Hozzátette, a 85 évvel ezelőtti megalakuláskor senki sem sejtette, hogy az iskola meghatározó intézménnyé válik a mezőgazdasági szakképzésben. Náluk mindig fontos szerepet játszott az oktatás színvonalának emelése, a tanárok, oktatók elkötelezettsége és a tanulók szorgalma. Képzéseik számos olyan neves szakembert adtak már az országnak, akik mind hozzájárultak a vidék fejlődéséhez és Magyarország élelmezésének biztosításához. Scola Omar köszönetét fejezte ki dr. Cser-Palkovics András polgármesternek, Lehrner Zsolt alpolgármesternek, Szabó Bakos Györgyné önkormányzati képviselőnek, Homoki Lászlónak, a Városgondokság Kertészeti Divíziója vezetőjének, továbbá az iskola és a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum vezetésének, valamint mindenekelőtt a tanulóknak, akik rengeteget dolgoztak a kert kialakításán.

Közben az iskola egy új hagyományt is teremtett, mostantól a végzős osztályok ballagáskor növény ültetnek az itt töltött évek emlékére. A következő fontos projekt az intézmény homlokzatának felújítása lesz, melyre az Agrárszakképzési Centrum igyekszik forrást találni a következő pályázati időszakban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >