Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A kiberbiztonságról szervezett szakmai konferenciát a Jogász Egylet a Városházán
A kiberbiztonságról szervezett szakmai konferenciát a Jogász Egylet a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. június 18.
Egy, a mindennapi életünket és biztonságunkat befolyásoló, fontos témáról, a kiberbiztonságról szervezett szakmai konferenciát hétfőn a Városházán a Székesfehérvári Törvényszék és a Magyar Jogász Egylet Fejér Vármegyei Szervezete. A tanácskozáson – ami akkreditált képzési esemény is volt – közel százan vettek részt. A jelen lévők tájékoztatást kaptak többek között az online térben előforduló csalásokról, a kiberbiztonság kihívásairól, a védekezés lehetséges eszközeiről és az emberi felelősségről is.

 

 

A kiberbiztonság jelentőségét és az adataink védelmét szolgáló, megbízható rendszerek meglétét, folyamatos fejlesztését manapság nem lehet elégszer hangsúlyozni. Éppen ezért ebben a témában rendezte meg a hagyományos jogásznapot a Városházán a Székesfehérvári Törvényszék és a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezete „A kiberbiztonság innovatív dimenziói” címmel.

A résztvevőket elsőként a konferencia házigazdája és levezető elnöke, Dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár címzetes főjegyzője, a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte. Mint mondta, a kibercsalások, az átverések sokakat foglalkoztatnak, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a szakmai napra közel százan regisztráltak, ami rekordnak számít.

Köszöntötte a résztvevőket Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is. Mint fogalmazott, a kiberbiztonság mindenkit érint: jelen van az államigazgatásban, a közigazgatásban, az önkormányzati világban, a pénzintézetekben, a gazdasági szereplőknél, a szolgáltatóknál éppúgy, mint a mindennapi életünkben. A digitális korszak egyértelműen itt van, egyre több dolgot intézünk online formában, a különféle platformokon, éppen ezért a védelem és biztonság kiemelkedően fontos kérdés.

Dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke, a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének alelnöke, a konferencia társszervezője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az online térben megélt életünk magával hozta a folyamatosan gyarapodó csalásokat. A lehetőségek tárháza egyre növekszik, azonban a védekezés fejlődése ennél lassabb léptékű. A mostani konferencia egyik legfőbb célja a jogi szempontból történő felzárkóztatás. Ö is egyetértett abban, hogy a téma fontosságát mutatja a helyi viszonylatban is kimagasló résztvevői szám.

Dr. Réti László ügyvéd, a Magyar Jogász Egylet főtitkára köszönetét fejezte ki a Polgármesteri Hivatalnak a konferencia ismételt és magas színvonalú lebonyolításáért.

A köszöntőket követő szakmai előadások sorát Dr. Luspay Miklós György, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóság igazgatója nyitotta a pénzforgalomban tapasztalható, aktuális kiberbiztonsági kihívásokról. Az elektronikus pénzforgalommal foglalkozó szakember arról beszélt, hogy a világban egyre kevésbé lesz fizetőeszköz a készpénz, mert a digitális megoldások egyszerűbbé, gyorsabbá teszik az életünket, a cégek pedig hatékonyabban tudnak működni. Visszaélések 10, 100 vagy akár egymillió évvel ezelőtt is voltak a világban, hiszen az állatok is elvették egymástól az élelmet, a javakat. Ma ugyanezt tapasztaljuk a digitális térben, csak az eszközök lettek mások. A rosszfiúk, a bűnözői csoportok a pajszer helyett ma már laptopot használnak, ezzel együtt elkerüli őket az eltulajdonítás fizikális jellege, a betörés, a tárgyias lopás. A bankoknál a magas színvonalú biztonsági intézkedések gyakorlatilag elvették a „kedvet” a rablástól, ezt kellene elérni a digitális térben is – fogalmazott Luspay Miklós. Mint mondta, hasonló a helyzet az autólopásokkal: míg 2012-ben majdnem 7.000, addig 2023-ban alig 400 ilyen eset történt Magyarországon. Fontos, hogy a telefonon elkövetett banki csalás gyanúja esetén soha ne dőljünk be a hívásnak és ne adjuk ki a személyes adatainkat, helyette visszahívással ellenőrizzük a hívószám és a hívó fél valódiságát.

A szakmai előadások témakörei között a kibercsalások és átverések, a biztonság és a védelem lehetséges eszközei, valamint a fogyasztói jogok és azok érvényesítése a digitalizáció korában szerepeltek.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >