Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az ezüstgazdaság pillérei a jól-lét fejlesztésében
Az ezüstgazdaság pillérei a jól-lét fejlesztésében Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2024. június 20.
Az idősödő társadalom gazdaságra és társadalmi szolgáltatásokra irányuló hatása, az ezüstkorúakban rejlő lehetőségek, mindennapi szerepvállalásuk is szóba került azon a tanácskozáson, amelyet a Székesfehérvári Idősödésügyi Rendszerépítés program keretében rendezetek meg szerdán a Városházán. A WellOSyst - az ezüstgazdaság pillérei a jól-lét fejlesztésében - lehetőségek az aktív idősödés támogatásában című eseményen a felvezető előadást követően kerekasztal-beszélgetés keretében osztották meg e témában véleményüket a szakemberek, akik a beszélgetésben a közönséget is bevonták.

 



A WellOSyst modell egy társadalomfejlesztési modell, amelyet több évvel ezelőtt dolgozott ki a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány és a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvár Önkormányzatával együttműködve. A széleskörű kutatással megalapozott programban lépésről lépésre haladnak a modell fejlesztői. Az idősödésügyi rendszerépítés következő lépcsőfoka az Idősödésügyi Tanácsadó Testület megalapítása volt, majd az érintett korosztály megszólításával különböző érzékenyítő programokat szerveztek. Az első félév programsorozata egy konferenciával zárult szerdán a Városháza Dísztermében.

A WellOSyst – az ezüstgazdaság pillérei a jól-lét fejlesztésében – lehetőségek az aktív idősödés támogatásában című esemény résztvevőit a projektvezető, Farnady Judit köszöntötte. Majd az eseményt Molnár Tamás, a Stratégiai Fejlesztési Bizottság elnöke nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy elindult ez a kutatás, egy párbeszéd és ezzel egy összefogás a város, a civil szervezetek és a kulturális intézmények között, hogy hogyan tudjuk az idősödő korosztályt, azaz az 55 éven felülieket megszólítani, velük kapcsolatot teremteni. A fiatalokról olyan sok szó esik, hogy melyik generáció tagjai, milyen a munkabírásuk, hogyan változnak a fogyasztói szokásaik, társadalmi szerepvállalásuk, de arról soha nem beszélünk, hogy az idősödő korosztályok hogyan változnak, milyen igényeik vannak, hogyan képzelik el a társadalmi kapcsolataikat az aktív évek után – mondta. Reményét fejezte ki, hogy e program fényt derít arra,  hogyan változtak az igények, mivel tud az Önkormányzat segíteni a civil szervezeteknek, intézményeknek, hogy elérjék programjaikkal, az általuk nyújtott lehetőségekkel ezt a korosztályt.

Felvezető előadásában Katona Márton tanársegéd, a Budapesti Corvinus Egyetem előadója röviden felvázolta azt a paradigmaváltást, amely az aktív időskor értelmezésében zajlott az elmúlt években. Ma már nemcsak azt jelenti az aktivitás 55 éves kor felett, ha valaki még a munkaerőpiacon jelen van, hanem az élet minden területére vonatkozik. Szólt az idősödésről alkotott kép változásáról és azokról az alternatívákról, amelyek az idősbarát programok fejlesztését, a kulcsszereplők bevonását, az eltérő igények felmérését és összehangolását segítik elő.

Az eseményen, amelyen részt vettek a WellOSyst – Székesfehérvári Idősödésügyi Tanácsadó Testület (SzITT) és az Idősügyi Tanács tagjai, önkormányzati képviselők, a Polgármesteri Hivatal munkatársai, szociális/egészségügyi/

oktatási/kulturális intézmények/szervezetek képviselői, munkáltatók, egy kerekasztal-beszélgetés keretében megvitatták az ötleteket és akciókat terveztek az idősödő társadalom hatásáról a helyi gazdaságra és a társadalmi szolgáltatásokra, megoldásokat kerestek az idősödő társadalomban rejlő lehetőségekre, a versenyképességet és a társadalmi szerepvállalást jobbító lehetőségekre. Molnár Tamás (Stratégiai Fejlesztési Bizottság), Katona Márton (Budapesti Corvinus Egyetem), dr. Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetsége elnöke, Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetője, Horváth Gergely szociálpolitikus, Jankovics Roland, a Karsai Holding Zrt. cégvezetője, Macher Gábor, a Macher Zrt. vezérigazgatója, Zentai Zsolt  tanácsadó és Wéber László innováció kutató-fejlesztő, szociálpolitikus, a kerekasztal-beszélgetés résztvevői megosztották véleményüket  a szektorok (civil, önkormányzat, vállalat, egyetem) közötti együttműködés építéséről az idősödők és a helyi társadalom jól-léte érdekében.

Elhangzott az is, hogy a WellOSyst modell keretében a város aktív idősödési indexének elkészítéséhez várják egy kérdőív kitöltésére önkéntesen jelentkezőket. A Prosperis Alba Kutatóközpont honlapján érhető el az a kérdéssor, amelyet a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány és a Budapesti Corvinus Egyetem, a Székesfehérvári Idősödésügyi Tanácsadó Testület szakmai közreműködésével készített. A kérdőívet június 30-ig lehet kitölteni.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >