Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Együttműködés a tudományért, a társadalomért és a felsőoktatásért
Együttműködés a tudományért, a társadalomért és a felsőoktatásért Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2024. június 20.
Együttműködési megállapodást kötött a Kodolányi János Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a székesfehérvári Vármegyeházán. A kooperáció során megosztják egymással a felek a kiemelkedő szellemi kapacitásaikat, melynek révén a társadalom, a felsőoktatás és a tudományos közélet számára egyaránt hasznos eredményeket tudnak elérni.

 


A megállapodást a Kodolányi János Egyetem részéről Dr. Vizi László Tamás megbízott rektor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részéről pedig Dr. Kovács László vezérőrnagy, tudományos rektorhelyettes látta el kézjegyével. Az együttműködési megállapodás aláírásán ott volt Dr. Tanárki Gábor főispán is.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapesten, Szolnokon és Baján működő felsőoktatási intézmény.  Az egyetem az állam számára képez honvédtiszteket, rendőrtiszteket, valamint közigazgatási és vízügyi szakembereket, akik a haza szolgálatában végzik munkájukat.

A két egyetem az együttműködés révén felajánlja a kollégáik szakmai tudását és megosztja azokat az oktatási tevékenységek során, különös tekintettel a KJE tervezett, diplomás ápoló képzésének és a Történelem mesterszak hadtörténelmi specializáció kialakításában és oktatásában. A két intézmény együttműködik a Közszolgálati Egyetem tervezett tanárképzésének szakmai kialakításában. Továbbá közös kutatásokat folytatnak a felek, konferenciákat szerveznek, különösen az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékkel partnerségben. 

Dr. Tanárki Gábor főispán arról beszélt az együttműködési megállapodás aláírásakor, hogy a Kodolányi János Egyetem több mint 33 ezer diplomás szakembert képzett, jórészt humán területen és várhatóan ősztől már négyezer hallgatója lesz az ország egyik legrégebbi magánegyetemének. Az egyetemek egymást segítve támogatják egymást annak érdekében, hogy az oktatás színvonala minél magasabb lehessen a hallgatók érdekében. 

Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi megbízott rektora kiemelte, hogy mérföldkő az egyetem életében, hogy olyan patinás intézménnyel, mint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködési megállapodást köt a Kodolányi. Mint mondta, ez továbblépés azon az úton, amin haladnak. „Az oktatási és a tudományos együttműködés is része a megállapodásnak. Tegyük össze azokat a kutatási, oktatási tapasztalatokat, amelyekkel rendelkezünk, adjunk oktatókat és szakértőket egymásnak." Mint kiemelte, napokon belül megkapja a Kodolányi a történelem mesterképzés szak indítására az engedélyt, amiben szintén komoly együttműködési lehetőség van. 

Dr. Kovács László vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese arról beszélt, hogy bár a Közszolgálati Egyetem 12 éve jött létre, a jogelődök évszázados múltra tekinthetnek vissza. Állami egyetemként olyan hivatásrendeket képez, amik nem találhatók meg máshol. A katonák, rendőrök, közigazgatási és vízügyi szakemberek képzése nem egyszemélyes egyetemi munka, ez csak akkor működik, ha együttműködünk. A nemzetközi kapcsolatok mellett rendkívül nagy szükség van a hazai együttműködésekre is. Hangsúlyozta, hogy nagy kihívás lesz a tanárképző kar létrehozása, ami egyben óriási lehetőséget is ad a Közszolgálati Egyetemnek. Ehhez is nagyon sok tapasztalatot adhat hozzá a Kodolányival való együttműködés.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >