Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Sóstói Stadionban mutatta be második Formula Student versenyautóját az Óbudai Egyetem csapata
A Sóstói Stadionban mutatta be második Formula Student versenyautóját az Óbudai Egyetem csapata Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. június 20.
Székesfehérváron mutatta be második versenyautóját az Óbudai Egyetem O.U.R Team nevű csapata. A különleges jármű a fiatal fejlesztőmérnökök egyéves munkájának eredménye, melyet a Sóstói Stadionban rendezett Rollout eseményen ismerhettek meg a városi és egyetemi vezetők, valamint a szpozorok képviselői.

 

.

A O.U.R Team (Óbuda University Racing Team) 2019-ben alakult, a főhadiszállása, műhelye és legtöbb tagja az Óbudai Egyetem – Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán van, ám szinte minden más egyetemi karról vannak érdeklődők. Fő profilja az autóépítés, a mérnöki fejlesztés, emellett fontos tevékenysége a menedzselés, a szponzorok felkutatása és az egyetemi kapcsolatok továbbfejlesztése.

A csapat tavaly mutatta be az első, saját készítésű Formula Student versenyautóját. A járművet egy négyhengeres Suzuki GSX-R 600 motorkerékpár erőforrása hajtotta, a váz szűkebb keresztmetszetű volt és nem rendelkezett aerodinamikai elemekkel. Az elmúlt több mint egy év fejlesztésének köszönhetően elkészült a csapat második járműve, amely Magyarország első egyhengeres, turbófeltöltésű Formula Student versenyautója. Erőforrását a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának motorfejlesztő csapata készítette el. A váz tervezésénél jobban odafigyeltek az ergonómiai szempontokra, így a pilótafülke tágasabb lett, és olyan speciális aerodinamikai elemeket is beszereltek, amelyek támogatják, javítják a jármű úttartását, menetdinamikáját.

A Sóstói Stadionban szerdán megrendezett ünnepélyes Rollout eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, az életben sok mindent lehet szenvedéllyel csinálni, az egyik ilyen dolog az egyetemi lét. Az Óbudai Egyetem kiváló közeget biztosít az elmélet és a gyakorlat találkozásának, ezt leginkább maguk a fiatalok bizonyítják az autó megépítésével. Ennél nem kell jobb reklám az Egyetemnek! – fogalmazott a városvezető, majd köszönetét fejezte ki a támogatóknak, szponzoroknak, hogy segítették a hallgatók álmának megvalósítását.

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy az autóépítéssel ötéves álmuk vált valóra. Gyakorlatorientált intézménynek tekintik magukat, ennek kiváló példája, hogy saját fejlesztésű autót saját tudásból hoztak létre a fiatalok. A rektor köszönetét fejezte ki a szponzoroknak, majd hozzátette, a  projekt ékes példája az egyetemek közötti együttműködésnek is.

„Mi azt valljuk, hogy játszva tanuljanak és gyakoroljanak a hallgatóink!” – fogalmazott Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a ÓE Bánki Kar dékánja. Mint mondta, fontos, hogy a végzett mérnökök céges munkavállalóként már megalapozott gyakorlati  tudással rendelkezzenek. Ennek jó példája a mostani autóépítés, ami száz százalékban hallgatói fejlesztés.

Az Óbudai Egyetem csapata már kvalifikálta magát két nyári versenyre. A fiatal mérnökök ott lesznek többek között a július 29-e és augusztus 3-a között megrendezésre kerülő Formula Student East versenyen és egy másik, augusztusi megmérettetésen is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >