Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Semmelweis-napi ünnepségen köszöntötte az egészségügyi dolgozókat Székesfehérvár Önkormányzata
Semmelweis-napi ünnepségen köszöntötte az egészségügyi dolgozókat Székesfehérvár Önkormányzata Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. június 27.
Semmelweis-napi ünnepségen köszöntötte az egészségügyben dolgozókat Székesfehérvár Önkormányzata. A jeles esemény előtt megkoszorúzták Semmelweis Ignác emléktábláját az Oskola utcában, majd a Hiemer-házban rendezett ünnepségen elismeréseket adtak át. A "Székesfehérvár Egészségügyéért" díjat Tóthné dr. Marton Gizella háziorvos és Diósi Józsefné körzeti nővér kapta, emellett többen vettek át egyéb elismeréseket és jubileumi kitüntetéseket.

 


Semmelweis Ignác, a Ciszterci Szent István Gimnázium volt tanulója, az anyák megmentője 1818. július 1-jén született, 2011 óta ez a nap a magyar egészségügy ünnepe. Ez alkalomból Székesfehérvár Önkormányzata hagyományosan minden évben köszönti az egészségügyi ellátásban dolgozókat, hogy köszönetet mondjon szolgálatukért, elhivatottságukért, mindennapi munkájukért.

A szerdai ünnepséget megelőzően dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági feladatokat ellátó tanácsnok koszorút helyeztek el Semmelweis Ignác Oskola utcai emléktáblájánál, majd a Hiemer-ház Báltermében folytatódott a program.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: számos szakterület együttműködése szükséges ahhoz, hogy az egészségügy óriási rendszere működni és fejlődni tudjon. Székesfehérvár városának feladata és felelőssége, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a helyi ellátórendszerért, az egészségügyi dolgozók köszöntése pedig nem kötelező udvariasság, hanem a tisztelet kinyilvánítása. „Önmagában csak az állam, csak az önkormányzat, csak az egészségügyi szakemberek, csak a hatóságok nem tudnák az egészségügyet kezelni. Arra vagyunk utalva, hogy tudjunk együtt dolgozni és gondolkodni.” – hangsúlyozta, majd hozzátette, az önkormányzathoz tartozó alapellátásnak szorosan együtt kell munkálkodnia más ellátási formákkal, többek között a Szent György Kórházzal, amely a vidéki Magyarország egyik csúcsintézményeként egy egész agglomerációt és régiót ellát. A Közgyűlés éppen pénteken tárgyalja az újabb támogatás biztosítását a kórház részére. Ugyancsak fontos a korrekt együttműködés a mentőszolgálattal, különös tekintettel az ügyeleti rendszer korábbi átalakítása okán. 

„Kívánom Önöknek, hogy az elismerést ne csak az év egyetlen napján érezzék! Találjuk meg az alkalmat és a lehetőséget arra, hogy egymásnak köszönetet mondjunk, és néhány emberi gondolattal, mondattal megköszönjük egymás munkáját!” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

A köszöntőt követően adták át a „Székesfehérvár Egészségügyéért” díjat. A rangos elismerés annak az orvosnak, egészségügyi szakdolgozónak adományozható, aki a város lakóinak egészsége, egészséges életmódra nevelése érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenységével a betegek javát és gyógyulását szolgálta.

Az egyik díjazott Tóthné Dr. Marton Gizella háziorvos. Az orvosi egyetem előtt ápoló volt a körmendi kórházban, majd a diploma megszerzését követően a Fejér Megyei Kórházban dolgozott a szemészeti és a belgyógyászati osztályon. Volt üzemorvos a VIDEOTON-nál, a MÁV-nál, majd 1995-től háziorvosként tevékenykedett. Jelenleg a jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölthetné, ám fáradhatatlanul dolgozik továbbra is. Iskolaorvosként 1500 gyermeket, háziorvosként 4000 fehérvári lakost lát el. Nagy figyelmet fordít a munkatársaival való kapcsolatára és a páciensekkel való empatikus bánásmódra. Betegei mindig bizalommal fordulhattak és fordulnak hozzá

Ugyancsak átvehette a Székesfehérvár Egészségügyéért díjat Diósi Józsefné körzeti nővér. Pályafutását gondozónőként kezdte a VIII. számú bölcsődében. 1988-tól előbb a Fejér Megyei Tanács Kórház Rendelőintézet, 1992-től a Humán Szolgáltató Intézet, majd 1997-től vállalkozó háziorvos alkalmazásában, felnőtt háziorvosi körzetben lát el asszisztensi feladatokat. A személyes és szakmai elvárásoknak, kihívásoknak megfelelve 1996-ban körzeti ápoló, majd 2010-ben felsőfokú ápoló szakképesítést szerzett. A 31. felnőtt háziorvosi körzet mindig mosolygós, energikus, szolgálatkész ápolónője, aki lelkiismeretes, precíz, a háziorvossal összehangolt, kiváló munkájával maximálisan kiszolgálja a körzethez tartozó több, mint 2000 pácienst.

Az ünnepség keretében az Önkormányzat gratulációját fejezte ki azoknak az orvosoknak is, akik az alapellátásban a tavalyi, illetve az idei évben töltötték be húszéves egészségügyi szolgálatukat.

Elismerésben részesült dr. Hanti Péter háziorvos, aki a mindennapi, egész embert igénylő háziorvosi munka mellett folyamatosan képezi magát, és tudását felhasználva sokaknak nyújt segítséget igazságügyi szakértőként egészségbiztosítás és háziorvostan szakterületen, emellett egészségügyi-jogi és egészségbiztosítási szakértő, egészségügyi és biztosítási szakjogász.

Szintén köszöntötték Dr. Hegedűs Marianna konzerváló fogászat protetika szakorvost, parodontológust, implantológust, akinek a tanulás, a megújulás, a naprakészség nagy fontossággal bírnak az életében. A fogorvosi ellátáson túl fontosnak tartja, hogy a pácienseire emberséges szemmel, empátiával és személyre szabott törődéssel is időt fordítson.

Ugyancsak elismerték a munkáját Dr. Kelemen Melinda fogorvosnak, fog- és szájbetegségek szakorvosnak, aki 2011 januárjától kezdve szakmai tudását, elhivatottságát a székesfehérvári alapellátásban kamatoztatja, a 12. számú fogorvosi körzet szakorvosaként. A körzetében élők gyorsan megkedvelték a határozott fogorvost, munkáját a lelkiismeretesség, naprakészség, precízség jellemzi.

A Humán Szolgáltató Intézetnél több évtizeden át kimagasló munkát végzett szakembereket is köszöntötték:

40 év közalkalmazottként eltöltött idő alapján jubileumi jutalomban részesült Birkás Erika asszisztens.

30 év közalkalmazottként eltöltött idő alapján jubileumi jutalmat kapott Dr. Paulovics Rita fogszakorvos, Kovácsné Bertók Zsuzsanna gazdasági ügyintéző, Polányiné Jánosi Zsuzsanna pénzügyi és finanszírozási osztályvezető, Sándorné Farkas Csilla asszisztens és Varga Ildikó munkaügyi osztályvezető.

Végül 25 év közalkalmazottként eltöltött idő alapján jubileumi jutalomban részesült Keöves Zsuzsanna számviteli osztályvezető, Pinczés Anita orvosírnok és Töttös Nóra fogászati röntgen asszisztens.

Az ünnepséget Mészáros Attila alpolgármester pohárköszöntője zárta. Gratulált a díjazottaknak és köszönetét fejezte mindazoknak, aki háziorvosként, asszisztensként, iskolaegészségügyi, fogászati alapellátási és egyéb intézményi munkatársként együttműködnek Székesfehérvár egészségügyi rendszerének biztonságos működtetésében. Ugyancsak köszönetet mondott a Humán Szolgáltató Intézet által végzett prevenciós munkáért.

Az eseményen a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Kórusa működött közre.

Az Önkormányzat Semmelweis-nap alkalmából szervezett ünnepségén a díjazottak különleges csokrokat vehettek át. A gyógynövényekből – cickafark, kasvirág, kúpvirág, kamilla, sáfrány, zsálya, kapor, búzavirág, levendula – kötött bokréták nemcsak szépek, hanem a csokrok minden szála gyógyító erővel is bír.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >