Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow WellOSyst – a cél egy idősödésügyi szolgáltató rendszer létrehozása
WellOSyst – a cél egy idősödésügyi szolgáltató rendszer létrehozása Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2024. június 28.
Az aktivitás növelése az egyik legnagyobb kihívás az 55 év felettiek körében Székesfehérváron – derült ki a WellOSyst program jelenlegi kutatásainak állapotjelentésén. Az online találkozó keretében Wéber László innováció kutató-fejlesztő, szociálpolitikus és Katona Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem tanársegédje ismertette a vezetői interjúk megállapításait. A vezetők mellett továbbra is várják a célcsoportba tartozó 55 év felettiek véleményeit, igényeit, amit a kutatók által összeállított, 5-10 perc alatt kitölthető online kérdőív segítségével fogalmazhatnak meg: https://corvinus.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6KUPB6rIkp5GSDY

 


Az idősek jóllétéért indult el a WellOSyst program Székesfehérváron a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány, a Budapesti Corvinus Egyetem és Székesfehérvár Önkormányzatának együttműködésében. A WellOSyst célja az 55 év felettiek életminőségének és foglalkoztatásának javítása és felkészítése a jövő kihívásaira.

A WellOSystet tekinthetjük egyfajta tudásgenerátornak, amelyik létrehozza azokat az alapvető ismereteket, amik ebben a pillanatban nem, vagy csak részlegesen állnak rendelkezésünkre – mondta el Wéber László innováció kutató-fejlesztő, szociálpolitikus a kutatások jelenlegi eredményeit bemutató online fórumon csütörtökön. Ennek egyik eleme az úgynevezett Aktív Idősödési Index, amit a célcsoport, azaz a székesfehérvári 55 év feletti lakosság körében végzett kérdőív segítségével állapítanak meg. Ez a kérdőív továbbra is elérhető, kitöltése mindössze 5-10 percet vesz igénybe, és nagy segítséget nyújt a kutatóknak az idősödésügyi ajánlások megfogalmazásában. A "tudásgenerátor" másik fontos forrása a célzott vezetői interjúk sorozata.

Az elmúlt másfél-két hónapban a kulturális, a szociális és az egészségügyi szervezetek, intézmények és vállalkozások vezetőivel készítettek interjúkat a kutatók. 25 interjú után az első és legfontosabb megállapítás az volt, hogy mindenki fontosnak tartja az idősödés kérdését – ismertette az eredményeket Katona Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem tanársegédje. Mint az interjúkból kiderült, az aktivitás növelése az egyik legnagyobb kihívás a korosztályban, de hangsúlyosan jelent meg a generációváltás kérdése is, azaz teljesen más szolgáltatásokat kíván igénybe venni ma egy 65 éves ember, mint 15 éve egy 65 éves.

Az interjúk és a kérdőív feldolgozását követően, várhatóan november végére készül el a szakpolitikai ajánlás, és a jövő évben egyes elemeinek a tesztelése is elindulhat. A cél egy idősödésügyi szolgáltató rendszer létrehozása nagyon-nagyon sok partnerrel, szereplővel – zárta le a csütörtöki ismertetőt Farnady Judit, a WellOSyst projekt és a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány vezetője.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >