Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Bemutatkozik a kender Ópusztaszeren
Bemutatkozik a kender Ópusztaszeren Nyomtatás E-mail
Írta: Kodácz Csengele   
2024. július 01.
„Zsip-zsup kender zsup....", a kender 1000 éve címmel új időszaki kiállítás nyílik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, július 6-án, szombaton 11 órakor ünnepélyes megnyitó keretében.

 

A tárlat a kender termesztésének és sokszínű felhasználásnak módját mutatja be, 1000 évet felölelve. A honfoglalás kori textilleletektől a kenderfeldolgozás néprajzi emlékanyagán át, az egykori szegedi kendergyár tárgyi emlékeiig tekinti át az iparág történetét, amelynek a fenntartható fejlődés megteremtésében is fontos szerepe lehet. Sokan nem is gondolják, hogy a kender milyen sokféleképpen felhasználható az élelmiszeripar- és az építőipar mellett, mindennapos használati tárgyaink alapanyagai is lehetnek, így készülhet belőle például jógamatrac, cipő vagy akár napszemüveg keret is. A tárlatban ezen termékek bemutatása mellett a környezetbarát, lebomló kender jövőjéről is szó esik, így annak az elektromos technológiában vagy az autóiparban való felhasználásáról is.

 

A kiállítás – mely az Emlékpark és a Hempy People kenderterméktervező együttműködésében valósul meg – Ópusztaszeren, az Emlékpark Látogatóközpontjának Aulájában tekinthető meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >