Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow EFOTT - A klímaváltozást tartják a legfontosabb környezeti problémának a magyar fiatalok
EFOTT - A klímaváltozást tartják a legfontosabb környezeti problémának a magyar fiatalok Nyomtatás E-mail
Írta: EFOTT   
2024. július 04.
A 17-29 éves magyar fiatalok legnagyobb része a klímaváltozást tartja a legsürgősebb környezeti problémának – derül ki abból a fenntarthatósági kutatásból, amelyet az EFOTT készített a középiskolások és egyetemisták körében. Az 1038 fő részvételével zárult felmérés szerint a fiatalok többféleképpen is próbálják csökkenteni ökológiai lábnyomukat, például ruhákból is kevesebbet vesznek. Az egyik legzöldebb nyári fesztivál, az EFOTT július 10-én kezdődik a Velencei-tó partján, olyan előadók részvételével, mint Azahriah, Majka, Krúbi, a Halott Pénz, a VALMAR, Manuel, Dzsúdló, T. Danny, Lil Frakk vagy éppen a Punnany Massif.

 

 

"Hozzuk helyre a Földet, amíg nem késő"; "A kevesebb néha több" – többek között ilyen jelmondatokat adnának a környezettudatossággal, fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseknek azok a 17-29 éves magyar fiatalok, akik kitöltötték az EFOTT fesztivál fenntarthatósági kérdőívét.

Az online felmérést kitöltő 1038 középiskolás vagy egyetemista közel fele a legsürgősebb környezeti problémának a klímaváltozást tartja, de sokan szoronganak a műanyagszennyezés, a vízszennyezés és a túlfogyasztás káros hatásaitól is.

A kutatás rávilágít: a magyar fiatalok többféleképpen próbálják csökkenteni az ökológiai lábnyomukat. A legtöbben szelektíven gyűjtik a hulladékot, újra felhasználják a tárolóedényeket, előnyben részesítik a közösségi közlekedést, csökkentik az elektromos áram használatát, valamint visszafogják a fogyasztásukat, például kevesebb ruhát vesznek és újrafelhasznált eszközöket választanak” – tájékoztat Budai Marcell, az EFOTT sajtófőnöke.

Hozzáteszi: a 17-29 évesek 75 százaléka szerint a fenntarthatósággal kapcsolatos információk, tudnivalók, lehetőségek nem jelennek meg megfelelő módon a magyar oktatásban. Még nagyobb arányban, 77 százalékban gondolják azt a fiatalok, hogy véleményüket nem képviselik elégségesen a környezeti kérdésekkel kapcsolatos döntéshozatalban.

A kutatás szerint a magyar fiatalok leginkább olyan törekvéseket támogatnának, mint a napelemek telepítése egyes középületekre, a műanyagmentes alternatívák használata, a virtuális munka és oktatási lehetőségek, vagy a papírmentes irodák és iskolák kialakítása.

Budai Marcell kiemeli: az EFOTT, amely az egyik legzöldebb nyári zenei fesztiválként már hosszú évek óta szelektíven válogatja a hulladékot, és 2022 óta a biológiailag lebomló hulladékokat is komposztálja, idén is kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra, a házigazda Óbudai Egyetemmel közösen. A fesztivál olyan kiemelt partnereket tudhat maga mellett, mint az MVM vagy az Auchan, utóbbival például a vásárlói tudatosságot és az élelmiszermentés kultúráját népszerűsítik a fiatalok körében.

Az EFOTT fesztivál több mint 100 aktivitással, több mint 20 egyetem részvételével és több mint 40 kipróbálható sportággal várja az érdeklődőket július 10. és 14. között a Velencei-tó partján. Olyan előadók koncerteznek majd, mint Azahriah, Majka, Krúbi, a Halott Pénz, a VALMAR, Manuel, Dzsúdló, T. Danny, Lil Frakk, a BSW, Metzker Viki, a Margaret Island, az Irie Maffia, a Blahalouisiana vagy éppen a Punnany Massif.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >