Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szomszédolás Zadarban
Szomszédolás Zadarban Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2011. november 30.

ImageHazaérkezett az a fehérvári küldöttség, amelyik a horvát testvérváros védőszentjének tiszteletére szervezett ünnepségekre látogatott Zadarba. Hónapok óta készültek az üdülővárosban a jeles napra, amin a Székesfehérvárral testvérvárosi együttműködést létesítő egykori polgármester is részt vett, aki ma már a horvát kormány egyik minisztere.

 

Minden évben megünneplik Zadarban St. Grisogono, mártírhalált halt római katona napját, aki a város egyik védőszentje. Erre a jeles alkalomra hívták meg Székesfehérvár küldöttségét is. Deák Lajosné önkormányzati képviselő vezette a horvát testvérvárosba utazó delegációt, amelynek tagjai részt vettek az ünnepi programokon. A város védőszentjének napján egész Zadar megmozdul.

 

Image
.

Az óvodások, az iskolások és a város többi lakója is az ünnepre készül ilyenkor egész novemberben. Felvonulással, a gyerekek által készített kis ajándékokkal ünneplik meg a jeles napot, mellyel nemcsak a mártírrá vált egykori római katonáról, hanem városukról, értékeikről és hagyományaikról is megemlékeznek.

 

Image
.

A St. Grisogono nap alkalmából a város színházában ünnepi közgyűlést szerveztek, ahol a városvezetők a hagyományokhoz híven díjakat, elismeréseket adtak át. Az ünnepi közgyűlésen jelen volt a testvérvárosi szerződést 1997-ben aláíró egykori polgármester, Božidar Kalmeta is, aki ma már a horvát kormány egyik minisztere.

 

Image
.

Az ünnepségeken való részvétel mellett, a hivatalos látogatás során Zvonimir Vrancic Zadar polgármester és Drazen Grgurovic nemzetközi kapcsolatokért is felelős alpolgármester, valamint Zadar kulturális alpolgármestere fogadta a Városházán Székesfehérvár képviselőjét. A horvátországi Zadart és Székesfehérvárt 1997 óta köti össze testvérvárosi szerződés.

 

Image
.

A hivatalos delegációk látogatásai mellett az élet számos területén értékes kapcsolatok jöttek létre és szakmai alapú együttműködések alakultak ki az elmúlt években. Idén januárban például a zadari vízilabda csapat meghívására viszonozták a látogatást a fehérvári sportolók.

Nyáron a Telihold Gasztronómiai Fesztiválra fehérvári éttermet is hívnak résztvevőnek, és továbbra is számít a két város a Székesfehérvári Horvát Kisebbségi Önkormányzat együttműködésére a közös programokon.

 

Image
.

Tervezik a részvételt a Kodály iskola által szervezett kórusfesztiválon és a Lecsófesztiválra az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is érkezik majd zadari csapat.

Arról is megállapodott a két város, hogy az Agárdon szervezett nemzetközi művésztelepen részt vesz horvát művész 2012-ben, sőt a fehérvári tapasztalatokra építve, ennek mintájára szeretnének Zadarban hasonló művészeti kapcsolatokat kialakítani.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >