Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Fehérvárra látogatott az Országgyűlés alelnöke
Fehérvárra látogatott az Országgyűlés alelnöke Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. december 02.

ImageA rendszerváltás óta biztosan nem történt olyan jelentőségű közigazgatási átszervezés, mint amibe most vágott bele a kormány. Többek között a Fejér megyei önkormányzat intézményei is a kormányhivatal irányítása alá kerülnek január elsejétől. Az átalakításokról Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere számolt be.

 

„A fehérváriak javaslatait, kéréseit igyekszünk beépíteni a napi fehérvári döntésekbe és természetesen a parlamenti döntésekbe is.” - mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester az átalakítások kapcsán. Lezsák Sándor látogatásáról elmondta, hogy a városvezetés kihasználta az adódó lehetőséget az elmúlt fél órában arra, hogy az Országgyűlés alelnökét beavassa a 2013-as emlékév előkészületeibe.

„Kérjük a segítségét és támogatását is abban, hogy Székesfehérvár történelmi múltjának megfelelően tudjuk a lelkekben erősíteni a „Fehérvár-tudatot” és tudjuk azt büszkén üzenni ennek a nemzetnek, hogy Fehérvár a nemzet történelmi fővárosaként ismeri a szerepét, feladatát.” - mondta Székesfehérvár polgármestere, aki köszönetet mondott az alelnöknek a látogatásért, és a kulturális örökség védelméről szóló törvény átfogó módosításáért is, amelynek keretében Fejér megye – az országban egyedüliként – két helyszínnel is felkerült a nemzeti emlékhelyek listájára.

 

Image
Fotó: Bácskai Gergely

 Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy az átalakulást követően találhatják meg valódi szerepüket a megyék. „Fejér megye a közcélú fejlesztések gazdája lesz új megközelítésben.” - mondta a jövő feladatairól.

Vargha Tamás kiemelte, hogy nem pályázat hanem programalapú fejlesztéseket kell végrehajtania a megyéknek. dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, centralizáció indult meg a közigazgatásban. A Fejér Megyei Kormányhivatal jelenleg 1300 fő tisztviselővel dolgozik, az átalakulás további 2500 fő dolgozót jelent jövőre. 2012 július 1-el a járási rendszer is elkezdi működését, további államigazgatási feladatok kerülnek ki az önkormányzatok hatásköréből: állami feladat lesz a szabálysértési ügyek intézése és az okmányirodai feladatok ellátása is.

Lezsák Sándor, az az Országgyűlés alelnöke a közigazgatás átalakítása kapcsán elmondta, hogy „a várakozás feszültségében ott van egy erős történelmi felelősség, a kétharmad lehetősége.”

Az alelnök feszített tempót tapasztal a tárcáknál, kormányhivataloknál, frakcióban, annak érdekében, hogy egymáshoz illesszék terveiket, elképzeléseiket.

Lezsák Sándor kiemelte, hogy akkor lesz igazán jövője a kormányzati elképzeléseknek, ha a „valóság jegyese marad”. „Mind a helyi, az országos, a Kárpát- medencei és a globális valóság mindazon részleteiben otthon kell lenni, ami valamilyen formában kapcsolatban van velünk.” - tette hozzá.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >