Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Szankcionálhatják is az elmaradt béremelést
Szankcionálhatják is az elmaradt béremelést Nyomtatás E-mail
Írta: Magyar Nemzet   
2011. május 04.

ImageNem a következő parlamenti ciklusban, hanem már az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény idei módosítása után, de legkésőbb jövő év elejétől egyetlen fizetést vehetnek fel azok a honatyák, akik egyben polgármesterek is - derül ki Rogán Antal Magyar Nemzetnek adott interjújából. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke az önkormányzati adósságállomány rendezésének kérdésében könnyebb tárgyalásokra számít a bankszövetséggel, mint a lakáshitelesek esetében.

 

A fideszes politikus beszélt Tarlós István főpolgármesterhez fűződő viszonyáról, valamint arról is, hogy milyen konkrét önkormányzati feladatok kerülhetnek hamarosan állami kézbe. Rogán elmondta, az általa vezetett bérmonitoring-bizottság ősszel folytatja a munkát.

- Készül az úgynevezett Országgyűlés-törvény, amely többek között a képviselői javadalmazás rendszerét is újraszabályozza. Hogyan állnak az előkészületekkel? - Lázár Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével közösen készítjük ezt a javaslatot, és mindenképpen szeretnénk, ha ez még a nyári szünet előtt a parlament elé kerülne. Az a lényeg, hogy olyan világos, egyszerű képviselői javadalmazási rendszert hozzunk létre, amely a kisebb, kétszáz fős parlamentben is megállja majd a helyét.

A jelenlegi átláthatatlan, bonyolult és a választók számára is érthetetlen, ezért azt szeretnénk elérni, hogy megszűnjön a sokat vitatott költségtérítéses rendszer. Kifejezetten gondoltunk arra is, hogy ameddig nem áll fenn a polgármesteri és az országgyűlési képviselői tisztség között összeférhetetlenség, addig azt is tisztáznunk kell, hogy e két tisztség juttatásai kiegészíthetik vagy nem egészíthetik ki egymást. Nekünk az az elképzelésünk, hogy aki polgármester, az ne vehessen fel az Országgyűléstől a fizetésén kívül más juttatást.

- Ez is az összeférhetetlenség bevezetésével, várhatóan 2014-től lépne hatályba?

- Nem, ezt a szabályozást a törvénymódosítások hatálybalépése után azonnal, de legkésőbb jövő év elején bevezetnénk.

- Ön szerint kire gondolhatott Tarlós István, amikor "elrugaszkodott kerületi vezetőkről" beszélt a napokban?

- A főpolgármester úrral konstruktív a viszonyunk, de ebbe természetesen a viták is beleférnek. Azt gondolom, hogy ezeket mindig tárgyalásos alapon kell rendezni. Demszky Gáborral is együtt tudtam dolgozni, de ég és föld a különbség. Tarlós Istvánnal sok kérdésben jelentősen közelebb áll a véleményünk egymáshoz, de ettől még konfliktusok lehetnek.

Nem hiszek olyan városmodellben, ahol a főpolgármester a kerületek főnöke, de az nem baj, ha a főpolgármesternek egyes területeken, például stratégiai várostervezési kérdésekben vannak erős jogosítványai. Viszont az a meggyőződésem, hogy ekkora várost csak úgy lehet irányítani, ha valaki partnerségi viszonyban gondolkodik, az ellenkezője szerintem problémákhoz vezet.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >