Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az Újszínház együttműködési szerződésének ünnepélyes aláírása
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az Újszínház együttműködési szerződésének ünnepélyes aláírása Nyomtatás E-mail
Írta: Újszínház   
2024. június 01.
Az Újszínház és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ünnepélyes ceremónia keretében együttműködési megállapodást kötött.

 

„Egy a tudás! – kezdte beszédét Főtisztelendő Dr. Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, majd ezzel folytatta: Szentgyörgyi Albertnek tulajdonítjuk azt a mondást, hogy egy szaktudósba is szorul egy kis filozófus és egy kis költő is. Benkő András jezsuita filozófus hozzátette: és egy kis teológus is. Az emberi élet teljességét ez így együtt fedi le. Az emberi élet és a kultúra alapvetően egy. A két intézmény együttműködésével a művészet és a tudomány egységét próbáljuk összekapcsolni.”

Dörner György igazgató, Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész kijelentette, hogy az Újszínház életében a hit, a katolicizmus és a szakralitás mindig is jelen volt. Szakralitás a művészetben címmel több előadás is volt már az Újszínház színpadán. Korábban Európában minden művészet tematikája szakrális jellegű volt. Ehhez a hagyományhoz igyekszik visszatérni a teátrum is, hiszen a színházművészet önmagában szakralitás nélkül nem is létezik.

Pataki András az Újszínház Kossuth-díjas főrendezője elmondta, hogy a színházművészet régi tartozása, hogy az egyetemi együttműködések szintjén eredményeket tudjon produkálni. A főrendező bízik benne, hogy a két intézmény között gyors és látható eredmények születnek majd.

Dörner György igazgató és Főtisztelendő Dr. Kuminetz Géza rektor úr egyaránt örömét fejezte ki, hogy megvalósulhat a régóta tervezett közös munka. A PPKE és a teátrum által folytatott oktatás/kutatási és kulturális tevékenységek összehangolása és hatékonyabbá tétele az elsődleges cél. Terveik között szerepel rendszeres szakmai fórumok szervezése, közös kutatási projektek kialakítása, pályázati projektek kidolgozása, közös programok szervezése.

Az aláírási ünnepség fényét az egyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karán 2002-ben alakult Boldog Özséb Színtársulat műsora emelte, mely hasonló értékeket képviselve működik immár 22 éve, mint az Újszínház: sokszínű hagyomány, értékadó élmény, klasszikus értékek.

A rendezvény lezárása után a színház képviseletében szintén jelen lévő Pataki András főrendező, a PPKE BTK dékánja, Dr. Birher Nándor, Dr. Kozma Gábor dékánhelyettes, illetve Dr. Medgyessy-Schmikli Norbert intézetvezető egy szakmai kerekasztalbeszélgetés során pontosították az együttműködés részleteit, bízva abban, hogy már a közeljövőben fontos fejleményekről tudnak beszámolni.

 

Az eseményen készült videós anyag elérhető:

"Egy a tudás!" - az Újszínház és a Pázmány Egyetem együttműködési megállapodása


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >