Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow 95. Ünnepi Könyvhét – sokszínű, izgalmas programkínálat június 10-20-a között Székesfehérváron
95. Ünnepi Könyvhét – sokszínű, izgalmas programkínálat június 10-20-a között Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2024. június 07.
Hét helyszínen mintegy 30 programot kínál az olvasóknak a 95. Ünnepi Könyvhét programsorozata Székesfehérváron a Vörösmarty Mihály Könyvtár, az Aranybulla Könyvtár és számos együttműködő intézmény, szervezet összefogásával. Író-olvasó találkozókkal, beszélgetésekkel, kötetbemutatókkal és sokféle kísérőprogrammal várják az érdeklődőket. Kiemelt eseménynek ígérkezik a Könyvheti Piknik június 15-én a Bartók Béla téren, ahol többek között a Vörösmarty Színház művészeivel és Nyáry Krisztián íróval találkozhatunk, a napot a Sebő együttes koncertje zárja. Érdemes csemegézni, hiszen minden korosztálynak kínálnak kikapcsolódási lehetőséget, a rendezvények ingyenesek – hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón.

 

 

Az Ünnepi Könyvhét a magyar kortárs irodalom legnagyobb kulturális rendezvénysorozata, ahol a kicsik és nagyok együtt ünnepelhetik az olvasást és a könyveket, az emberiség fontos kulturális kincseit. A Vörösmarty Mihály Könyvtár, az Aranybulla Könyvtár és az együttműködő partnerek  író-olvasó találkozókkal, kísérőprogramokkal várják a könyvbarátokat, akik megismerkedhetnek az aktuális könyvújdonságokkal, részt vehetnek dedikálásokon, beszélgetéseken, zenei előadásokon és kézműves foglalkozásokon.

Lehrner Zsolt alpolgármester a fehérvári programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a könyv az emberiség egyik legnagyobb értéke. 1927-ben Supka Géza író, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők akkori elnöke javasolta az Könyvnapok megtartását, melynek ötlete nyomán 1929-ben szervezték meg először az Ünnepi Könyvhetet. A könyvekre, az olvasásra, az ebből fakadó élményekre az év minden napján szükségünk van, és fontos, hogy erre ösztönözzük, megtanítsuk a jövő generációit is – fogalmazott Lehrner Zsolt. Egyben megköszönte az ebben közreműködő intézmények és szakemberek munkáját is.

Az olvasásnak számos formája, technikája, felülete van manapság. Mit, hogyan, hol és kitől olvasunk? Milyen lehetőségeink vannak? Ezt a sokszínűséget szeretnék leginkább bemutatni a székesfehérvári programok szervezői mondta Horváth Adrienn, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója. Intézményük egy egész programfolyammal szolgálja minden korosztály kulturált, tartalmas kikapcsolódását hét helyszínen. A rendezvényeken találkozhatunk a gyermek- és ifjúsági irodalom ismert szereplőivel, lesznek író-olvasó találkozók, beszélgetések, kötetbemutatók és tartalmas eszmecserék a XXI. századi olvasási szokásokról, technikai lehetőségekről.

Kiemelt esemény lesz és várhatóan nagy érdeklődésre tart számot a KÖNYVHETI PIKNIK június 15-én, szombaton 10.00 órától egész estig a Bartók Béla téren. Találkozhatunk a fehérvári kortárs irodalom ismert szereplőpivel, akiknek műveiből a Vörösmarty Színház művészei olvasnak fel. 16.00 órakor Nyári délután lesz Nyári Krisztián íróval, majd záróakkordként együtt énekehetünk és táncolhatunk a Sebő együttes koncertjén 18.00 órától. Kedvezőtlen időjárás esetén is megtartják a Pikniket a Vörösmarty Mihály Könyvtár Központi és Oskola utcai épületeiben.

Az Aranybulla Könyvtárban június 12-én, szerdán tartják a könyvheti programokat – tájékoztatott Csiszárné Mahler Mónika igazgató. 10.00 órától kötetbemutató és kézműves foglalkozás lesz Jankovics Emíliával, a Jóságpöttyök című könyv szerzőjével, majd 17.00 órakor folytatódnak az Aranyat érő beszélgetések az ismert művészettörténész házaspárral, Kovalovszky Mártával és Kovács Péter Barnabással. Az intézmény a Kreatív szombat és Játs(s)zma című klubfoglalkozásait viszi ki a Könyvheti Piknikre jövő szombaton.

FONTOS, HOGY MINDEN PROGRAM INGYENESEN LÁTOGATHATÓ.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓAK:
Vörösmarty Mihály Könyvtár (vmk.hu)

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >