Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Székesfehérvár a Múzeumok éjszakája 2024 kiemelt helyszíne
Székesfehérvár a Múzeumok éjszakája 2024 kiemelt helyszíne Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2024. június 13.
Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján. Az idei két kiemelt helyszín Székesfehérvár és Esztergom. A labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódó kísérőprogram a Gólpassz lesz, így a Múzeumok éjszakáján a legnagyobb focirajongók is kulturális környezetben latolgatják majd az esélyeket és értékelik az addigi legszebb gólokat.

 

 

Szent Iván-éjjeléhez közeledve szerdán Budapesten jelentették be a Múzeumok éjszakája 2024 programját. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) rendezett eseményen elhangzott, június 22-én immár 23. alkalommal rendezik meg az országos rendezvénysorozatot. Ezen az éjszakán országszerte közel 450 intézményben 2500 program várja az érdeklődőket.

Mint arról Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese beszámolt, a múzeumokban az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket. A 2024-es labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódva az idei Múzeumok éjszakája rendezvény fő témája a „Gólpassz” lesz, amelyhez számos múzeum rendelt tematikus programokat is. A gólpassz arra utal, hogy bár a legtöbben a gólszerzőket tartják számon, az eredményes játékhoz azonban elengedhetetlen az egész csapat munkája. „Napjaink kulturális értéke is olyan gólpasszok sorozata, amelyek fontosak, szépek és tartalmasak. A tematikához kapcsolódóan e múzeumok idén egyrészt ráirányítják figyelmünket a jelentős előfutárokra, a különféle stílusirányzatok kialakulásának mérföldköveire, másrészt olyan új irányzatokra is, amelyeknek a jelen alkotói lehetnek az előfutárai.”

Ebben az évben két, igen gazdag múltú, királyi városra, Székesfehérvárra és Esztergomra irányítják rá a figyelmet, amelyek a magyar államiság születésének fontos helyszínei. „Ezt a két történelmi, de ma is élő, alkotó, fejlődő várost nemcsak a múltja köti össze. A nemrégiben kötött testvérvárosi megállapodás egyik kiemelt célja a gazdag történelmi és kulturális örökség közös ápolása.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester a budapesti sajtótájékoztatón. A városvezető beszélt az önkormányzat közösségszervező feladatáról, amely elképzelhetetlen a kultúra és a sport nélkül. „A Múzeumok éjszakája csodálatos lehetőség bemutatni kulturális és történelmi értékeinket. A legfontosabb üzenet az a hangulat, amely a kulturális helyszíneken, eseményeken megjelenik. Az értékek, a közös élmények, a tartalmas események, a találkozások erősítik a kapcsolatot az emberek között.” A polgármester a látogatók figyelmébe ajánlotta a Hadtörténeti Múzeum és a Szent István Király Múzeum közös kiállítását, a Szeged és Fehérvár közötti együttműködésben, a Csók István Képtárban megvalósult kínai tárlatot, valamint a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontot. Hozzátette, a Múzeumok éjszakája fehérvári programjainak látogatói a Regőczi István Alapítványt támogathatják jótékonysági céllal.

Az esztergomi programokról Szekér Zoltán, a Visit Esztergom ügyvezetője szólt. Esztergomban 13 helyszínen 65 program lesz. „A település múltja, történelmi, vallási és kulturális emlékei különös lehetőséggel és felelősséggel ruháznak fel bennünket. Számunkra a Múzeumok éjszakája ünnep, egyben összefogás is, határon átnyúló plusz helyszínként Párkány is bekapcsolódik a programokba." A június 22-i kínálatból IV. Károly király koronázási trónszékének bemutatását emelte ki, amely a Keresztény Múzeumban látható majd.

A sajtótájékoztatónak helyet adó MKVM igazgatója, dr. Török Róbert arról beszélt, hogy intézményükben a Múzeumok éjszakáján lesz például focis játszóház, tárlatvezetések, előadások, keleti kávézó, interaktív fotózkodás, keleti zene.

A június 22-i esemény nagykövete Csöre Gábor színművész. A sajtótájékoztatót követően a Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület hagyományos balkáni XVI. századi öltözetben lévő tagjai készítettek török kávét, amelyet a vendégek megkóstolhattak. Ehhez kapcsolódott az egyesület Arab Oskola elnevezésű programja, ahol az arab írással ismerkedhetnek az érdeklődők, majd megtekintették a Konstantinápoly Budapesten – Így látták a „mesés keletet” a századfordulón című kiállítást.

A Múzeumok éjszakája programjairól részletes információ a https://muzej.hu/ weboldalon található.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >