Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Érdekes, izgalmas, mindenkinek szól: Múzeumok Éjszakája
Érdekes, izgalmas, mindenkinek szól: Múzeumok Éjszakája Nyomtatás E-mail
Írta: SZKKK, ÖKK   
2024. június 16.
Felnőttek és gyerekek számára is izgalmas kalandokat ígér az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája június 22-én, szombaton.

 

Az esemény idei tematikája a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódva a „gólpassz” – az immár több mint két évtizedes rendezvénysorozat nem titkolt célja, hogy tárlataival és izgalmas kísérőprogramjaival kulturális kalandot kínáljon mindenkinek, akár az Eb-mérkőzések mellett is. Az esemény egyik kiemelt helyszíne Székesfehérvár, ahol 26 helyen közel 100 eseménnyel készülnek erre az éjszakára – rendhagyó tárlatvezetések, koncertek, kézműves és családi foglalkozások várják a közönséget. Az összes helyszínt és programot az érdeklődők egyetlen karszalaggal látogathatják. A karszalagokért befolyó összeget jótékony céllal, adományként gyűjtik a szervezők a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért, az ajánlott minimális hozzájárulás összege 500 Ft. Székesfehérvár Önkormányzata 2,5 millió forint támogatást ajánlott fel. A karszalagok a Tourinform irodában és a helyszínek többségén lehet beszerezni.

 

A Múzeumok Éjszakája nagyszabású programsorozatot 2003 óta minden évben megrendezik országszerte és határainkon túl is. Évente tízezrek keresik fel az éjszaka nyitvatartó múzeumokat, melyek gazdag kulturális programokat, könnyed nyáresti kikapcsolódást kínálnak a látogatóknak. Városunkban június 22-én, szombaton 16 székesfehérvári szervezet együttműködésével 26 helyszínen közel 100 rendezvény valósul meg. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatónak a hagyományokhoz hűen idén is a Püspöki Palota adott otthont, ahol az összes szervező intézmény, helyszín képviseltette magát.

Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében kiemelte, a Múzeumok Éjszakája városunk egyik legfontosabb kulturális eseményévé nőtte ki magát. Másfél évtized alatt közel harminc szervezet és intézmény vett részt a szervezésben. Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával megvalósult programokon több mint 55 ezer látogató részesült maradandó kulturális élményben. A szervezők közötti összefogás országosan példaértékű, amely joggal érdemelte ki, hogy idén a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól Székesfehérvár kapta a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne címet. Ez közös sikerünk. A megyés püspök szólt arról is, hogy az ajánlott, minimális 500 forintért megvásárolható karszalagokkal a résztvevők – mint eddig minden évben – idén is jó célt támogatnak. Az adományokat a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért támogatására fordítják.

A város büszke arra, hogy a kulturális intézmények, szervezetek a kezdetektől fogva a Múzeumok Éjszakája esemény megvalósításában együttműködnek. Jó látni azt is, hogy az országban egyedülálló módon, a karszalag vásárlásával mindig egy jó ügyet támogatnak a látogatók, akik miközben megismerik a város történelmét, kulturális értékeit, segítenek is – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Megtisztelő, hogy idén kiemelt helyszíne a rendezvénynek Székesfehérvár, amelyben partnere testvérvárosa, Esztergom. Hozzátette, az esemény idei tematikája a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódva a „gólpassz”, amely megerősíti, hogy a kultúrának és a sportnak kulcsszerepe van a közösség szervezésében egy város életében. A polgármester rámutatott: „Az idei évben kiemelten fontos a támogatott cél: a Regőczi Alapítvány az országban a koronavírus-járvány miatt árván és félárván maradt gyermekekről, köztük fehérváriakról is gondoskodik, támogatja őket.” Az Önkormányzat jó példával elöl járva 2,5 millió forint támogatást biztosít, amely alapot ad a szombaton befolyó adományokhoz – jelentette be dr. Cser-Palkovics András.

A Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért három évvel ezelőtt alakult, hogy hosszú távú, személyre szabott támogatást biztosítsanak azoknak a magyarországi gyermekeknek, akik a COVID-járvány alatt, a vírus következtében lettek árvák vagy félárvák. A szervezet elnöke, dr. Herczegh Anita elmondta, nemcsak pénzbeli, hanem mentális támogatást is nyújtanak mind a gyermekeknek, mind az özvegyeknek. Eddig összesen 1600 COVID-árvát támogatott az alapítvány, Fejér vármegyében 55, Székesfehérváron 4 gyermekről gondoskodnak. A tanulmányok támogatása mellett a sport- és kulturális programokra biztosítanak belépőket számukra. „Támogatást, segítséget csak akkor tudunk mi is nyújtani, ha az Alapítványunk is segítséget kap. Idén először már az adó 1 százalékot is fogadni tudtuk, a banki utalások mellett működik a 13600-as adományvonal is. A fehérvári jótékony felajánlással a segítő szándékúak hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon, folyamatos legyen a gyermekek támogatása, hiszen tenni valónk sokáig lesz.” – mondott köszönetet a támogatásért dr. Herczegh Anita.

Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója emlékeztetett arra, hogy 2022-ben és 2023-ban ukrán menekült gyermekek múzeumlátogatásának támogatásért fogtak össze a székesfehérvári kulturális szervezetek. A Katolikus Karitász – Caritas Hungarica segítségével idén nyáron a Magyarországon élő és Ukrajnából hazánkba érkező, Balatonon táborozó gyerekek múzeumlátogatását szervezik meg. Június 15-én, szombaton érkeznek Székesfehérvárra az első látogatók, mintegy száz fő, hogy megismerkedjenek a város történelmével és gazdag múzeumi kínálatával. Fontosnak nevezte, hogy a június 22-i Múzeumok Éjszakája eseményeinek összeállításában sikerült egyensúlyba hozni a tárlatvezetéseket a kísérőprogramokkal, hiszen a gyűjtemények bemutatásán van a fókusz.

A legtöbb programot ebben az évben is a Szent István Király Múzeum kínálja – a résztvevő kiállítóhelyek többsége 17 órakor nyit és éjfélig tart nyitva. A Rendházban tematikus és kurátori tárlatvezetésekkel is megtekinthető a múzeum új, Hadi mustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei című időszaki kiállítása, a Díszudvarban a gyógyításra is használatos mérgekkel is ismerkedhetünk Szima Viktória előadása és a hozzá készült installáció segítségével. Az Országzászló téri kiállítóhelyen családi nyomozásba kapcsolódhatunk be, ugyanitt Berki Lilla népzene-pedagógus tart foglalkozást játékos gyakorlatokkal, az állandó néprajzi kiállításban Kneifel György népzenész, tanár kalauzolja a közönséget hegedűvel, humorral, történetekkel. Természetesen ezen az estén is látogatható Szécsényi-Nagy Loránd A téridőben lebegve című, napokban nyílt időszaki kiállítása.

A Csók István Képtár Az Ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok kora című kiállításhoz kapcsolódva a kínai szellemi és kulturális örökséget mutatja be olyan tradicionális művészeti formákon keresztül, mint például a kalligráfia vagy a kelmefestés. A teaszertartás, a klasszikus tánc- és harcművészeti bemutatók mellett megismerhetjük a hagyományos kínai hangszereket, az ügyes kezűek pedig papírsárkányt is készíthetnek a családi kézműves foglalkozáson. A Bartók Béla téren fényfestés lesz, ugyancsak a sárkányok jegyében.

A Palotavárosi kiállítóhely kivételes néprajzi tárlata mellett tűzzománc workshoppal várja a kicsiket és nagyokat, a Városi Képtárban pedig alkotó foglalkozás keretében kelnek életre a Deák Gyűjtemény Freskós Termében élő különleges lények. Itt később az asztaltáncoltatást követően Makám Quartet koncert is várja a nagyérdeműt. Biczó Piroska kurátori tárlatvezetést tart a múzeum új kiállítóhelyén, a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban, ugyanitt múzeumpedagógiai foglalkozás keretében lehet közelebbi ismeretséget kötni a kőfaragványokkal. Kalandos felfedező sétára indulhatunk a Középkori Romkertben, majd miután megcsodáltuk az Új Magyar Képtár alkotásait, könnyen elsajátítható technikákkal és szakavatott segítőkkel a kisebbek is elkészíthetjük saját műveinket pecsételéssel, nyomdázással, varázshajtogatással és ragasztással – az intézmény udvarában pedig slam poetry, a Waiting Room együttes, a Næz alternatív rock kvintett koncertje és Bodonyi Dani dj-szettje várja a betérőket. A Fekete Sas Patikamúzeumban az érdekfeszítő tárlatvezetésen túl ezen az estén az ehető virágokról tudhatunk meg mindent Lencsés Rita gyógynövényszakértőtől. A Hetedhét Játékmúzeumban Berg Judit író tart szubjektív tárlatvezetést: saját gondolatain, szemléletén, érzésein keresztül mutatja be a Moskovszky-gyűjtemény babaszobáit. A családoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozás során Réber László sajátos képi világába nyerhetünk bepillantást, az intézmény udvarán pedig a Puszták Népe Front ad világzenei koncertet.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont workshopján teát és szörpöt készíthetnek a vendégek gyógynövények felhasználásával. Regisztráció június 20-ig az Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címre küldött levéllel lehetséges. A gyűjteményben, valamint a Magyar Szent Család tiszteletét ismertető látványos interaktív kiállításban pedig Smohay András művészettörténész tart tárlatvezetést. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban sörpárlat-kóstolóval indul az este, a Föld és ég között című kiállítást Nyárai-Horváth István atyával nézhetjük végig. Mindkét programra június 20-ig lehet regisztrálni a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen. Az udvaron a Rézeleje zenekar vezet izgalmas kalandozásra a népzene és a jazz világába. Koncertjük után moldvai és balkáni táncok tanításával, közös tánccal teszik még izgalmasabbá az estét. A Szerb Ortodox templom és annak kertje is várja az érdeklődőket június 22-én: a templomban megtekinthető Katerina Ivanovity, az első szerb festőnő emlékkiállítása, valamint a fehérvári szerbek életéről és munkásságáról szóló tárlat és a Palotaváros történetéről szóló film is. A templomkertben kézművesek bemutatója és vására, valamint büfé lesz szerb ételekkel, délután pedig fellép a szentendrei Jávor szerb ortodox kórus.

A Fejér Vármegyei Levéltárban a Nő, anya, társ – asszonyok a Károlyi családban című kiállítás látható, emellett a fehérvári hadijáték-klubok életéből lehet ízelítőt kapni, és játékfigurákat is lehet festeni. Tóth Hédi zeneterapeuta, előadóművész, zenetanár a zeneterápia és zenepedagógia kapcsolódásáról tart előadást, az udvaron pedig énekes előadók adnak koncertet. A Vörösmarty Mihály Könyvtár futball témájú könyvekből rendez kiállítást, papírszínházi mesék lesznek gyerekeknek és felnőtteknek is, (gomb)focilabdával lehet játszani 3D-ben, és a hagyományos raktártúra sem hiányzik az este kínálatából. A Kovács Jenő Óramúzeum ügyességi vetélkedőkkel, készségfejlesztő feladatokkal készül a gyerekeknek, az óramúzeum homlokzatán fényfestés is lesz. A Vidi Múzeum kínálatában stadiontúra, interaktív múzeumtúra, filmvetítés és játék szerepel. Új helyszín a Múzeumok éjszakáján a Felsővárosi Alkotóház a Kertalja utcában, itt kiállítás látható az alkotóház művészeinek képző- és iparművészeti munkáiból, a kreatív műhelyfoglalkozáson papírkollázsokat lehet készíteni, az este folyamán a Vintage együttes is koncertet ad.

A Múzeumok Éjszakája hagyományos rendezvénye a városházi körséta: dr. Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető 16 és 18 órakor közösen kalauzolja az érdeklődőket a 15. században emelt épületben; a sétákra előzetesen regisztrálni kell a www.fehervariprogram.hu oldalon. A Városház téren 18 órakor a Székesfehérvári Fúvószenekar ad koncertet.

A Helyőrségtörténeti Gyűjtemény programja szokásosan az Országalmánál kezdődik, ahol 17 órakor a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játszik és csalogatja a közönséget a Malom utcába, ahol múzeumpedagógiai programok, kézműves foglalkoztatók, fegyverbemutatók, lézerfegyver-lövészet, katonai toborzás és Burján Zsigmond Csak még egyszer előre! című első világháborús filmjének vetítése várja a közönséget, és természetesen a zenekar is koncertezik. Az MMKM Alumíniumipari Múzeumának foglalkozásain egyedi, kreatív tárgyakat készíthetnek a résztvevők, dr. Kriston-Vízi József etnográfus pedig a magyar népi sportjáték hagyományairól tart előadást. Az est folyamán az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület székesfehérvári tagjai bányász-kohász dalokat énekelnek. A Vasvári Pál Általános Iskola Siklósi Gyula Pincegalériájában makettek formájában láthatóak a város erődítményei, ostromai I. István korától, a repüléstörténeti kiállítást ugyancsak makettek színesítik, és új kiállításként terepasztal készült a 10-es huszárok limanovai csatájáról. Gyurmavárkészítés, játékos régészkedés is várja a családokat, akik 2. világháborús harckocsimodell-bemutatón is részt vehetnek.

A MÁV Vagon Kft. egy igazán különleges programra invitál a Múzeumok Éjszakáján: a Takarodó úti helyszínen a látogatók betekinthetnek egy tradicionális vasúti kovácsműhely munkájába, valamint a modern technológiát jelentő lézer/plazma vágás, CNC-marás, esztergálás munkafolyamataiba. A vezetett csoportok 17, 19 és 21 órakor indulnak – a részvételhez előzetesen regisztrálni kell a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen.

A járművek iránt érdeklődők idén is láthatnak veteránjárműveket a Városház téren, a Zichy ligetből induló retro- és panorámabusszal pedig utazást is lehet tenni, a járatokra előzetesen regisztrálni kell a www.fehervariprogram.hu oldalon.  A légi közlekedés szerelmeseit az Albatrosz Repülő Egyesület várja a Börgöndi repülőtérre, ahol vezetett hangártúrák lesznek a Repüléstörténeti gyűjteményben, ismerkedni lehet a fából készült repülőgép-építéssel, oktató kabinokat és szimulátort lehet kipróbálni.

A Múzeumok Éjszakája minden programja karszalaggal látogatható, a belépőként szolgáló szalagot legalább 500 forint adományért válthatják meg az érdeklődők. Az így befolyt összeg most is jótékony célokat szolgál, a rendezvény látogatói a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért szervezetet támogatják. A karszalagokat június 15-től az esemény napján 23 óráig nyitva tartó Tourinform Irodában (Hiemer-ház), valamint a helyszínek többségén szerezhetik be a látogatók. A hozzájárulásokat adománygyűjtő dobozban gyűjtik, készpénzben; a pénzből visszaadni nem tudnak a szervezők, ahogy pénzt váltani sem.

Részletes program, regisztrációk és további tudnivalók: www.fehervariprogram.hu

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >