Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Bel canto – itáliai dallamokkal indították a nyarat a szimfonikusok
Bel canto – itáliai dallamokkal indították a nyarat a szimfonikusok Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2024. június 21.
Operaslágerekkel, nápolyi dalokkal, könnyed olaszos nyáresti dallamokkal nyitotta meg a nyári időszakot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A Bel canto című koncerten, csütörtökön este a Magyar Állami Operaház neves szólistáival, Kertesi Ingriddel és Boncsér Gergellyel koncerteztek a szimfonikusok a Bartók Béla téren, Dobszay Péter vezényletével.

 


De Curtis, Di Capua, Tosti és társaik szívbemarkoló szépségű melódiái immár másfél évszázada az énekművészek műsorainak kedvelt számai az olasz operazene, a bel canto hatalmas rajongótáborának nagy örömére.
A bel canto (szó szerint: szép ének) kifejezés többféle jelentést is hordoz: mindenekelőtt azt az énekstílust értjük alatta, amely a tökéletes dallamformálást helyezi az előadás középpontjába, és a hangképzés teljes kiegyenlítettségén, az emberi hang már-már hangszerszerűen virtuóz kezelésén alapul.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar évadzáró, egyben nyárindító koncertjén Rossini, Bellini és Donizetti operáinak népszerű részletei is felcsendültek a műsort pedig a legismertebb nápolyi dalok színes csokra gazdagította.

A koncerten mondtak köszönetet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kiváló fuvolistájának, Chikara Sugano-nak, aki nyáron visszatér Japánba. A Bécsi Zeneakadémián végzett és 11 év óta Európában élő fuvolistának Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere és Ruff Tamás az Alba Regia Szimfonikusok igazgatója mondott köszönetet a város nevében. A fuvolista búcsúzóul egy csodálatos koncerttel készül kollégáival június 23-án, vasárnap délután három órától a zenekar Szabadságharcos utca 59. alatt található székházában.

Az est sztárvendégei a Magyar Állami Operaház neves művészei voltak.
Székesfehérvárra érkezett a közönség nagy kedvence, Kertesi Ingrid Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas operaénekesnő, Érdemes és Kiváló művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, valamint Boncsér Gergely Magyar Arany Érdemkereszt díjjal kitüntetett operaénekes, az Operaház egyik vezető tenoristája. A koncertet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester vezényelte.

A Bartók Béla teret 2021-ben avatták fel a fehérvári muzsikusok az első tér-élmény koncerttel, tavaly pedig országosan is egyedülálló produkció volt Erkel Ferenc: Bánk bán című operájának koncertszerű előadása a Zichy ligetben. Az idei nemzeti ünnepen Erkel: Hunyadi László című operáját adja elő a zenekar – együttműködve több fehérvári kulturális intézménnyel.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >