Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Kígyózó sorok, pezsgő Belváros a Múzeumok Éjszakáján
Kígyózó sorok, pezsgő Belváros a Múzeumok Éjszakáján Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2024. június 24.
Szubjektív tárlatvezetés hegedűszóval, népdalokkal, retro élményutazás és old timer autók, koncertek hangulatos belvárosi udvarokban, történelmi utazás István király és az Árpád-házi királyok idejében. Felsorolni is nehéz lenne azt a színes és tartalmas programkínálatot, amellyel a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozat kiemelt helyszíne, Székesfehérvár várta szombaton a látogatókat.

 

 

A Múzeumok Éjszakáján 26 helyszínen mintegy 100 programmal várták a székesfehérvári kiállítóhelyek, közgyűjtemények, civil szervezetek, alkotók az érdeklődőket, akik kora délutántól folyamatosan válogathattak a humoros, tartalmas, könnyed és elgondolkodtató műfajú, mesés vagy éppen történelmi tematikájú események között. A Szent István Király Múzeum Új Magyar Képtárának udvarán a slam poetry műfaj közismert alkotói vitték a szót, a Csók István Képtárban kínai hagyományokkal, szokásokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők, hallhattak autentikus népzenét, megismerhették az írásművészet tudományát is. Az elkövetkező napokban, ha feltámad a szél, sok-sok itt készült papaírsárkány emelkedik majd a magasba.

A Városi Képtár – Deák Gyűjtemény galériájában új, fehér papíron elevenedtek meg a freskó állatvilágának tagjai, és szellemes tárlatvezetésben sem volt hiány a kortárs művészet otthonában. A Fő utcai Rendház előtt és a Fekete Sas Patikamúzeum előtt is kígyózott a sor, míg az előbbi látogatói a Hadi mustrára, az utóbbiak az ehető növényekről szóló előadásra és a tárlatvezetésre vártak. Hasznos sétának bizonyult betérni a múzeum díszudvarára, ahol egy installációnak köszönhetően megismerhették azokat a gyógynövényeket, sokszor küllemre igen szép virágokat, amelyek mérgező hatásúak és amelyeket régen is, de ma is alkalmaznak a gyógyászatban.

A lelki és szellemi feltöltődés mellett kulináris élményekkel is várta a látogatókat a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont és a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum. A Szerb Ortodox templom és annak kertje is nyitva állt a látogatók előtt. A Kossuth utcai Órajáték Múzeumban az idővel kapcsolatos játék várta a legkisebbeket, míg az Árpikép Galéria előtt Kovács Árpád festőművész, a Galériában pedig a szárnyát bontogató, ifjú tehetség, Kovács Júlia mutatta meg, hogyan születnek a festmények.

A Városház téren a bátrabbak felpattantak az oldtimer motorok nyergébe, gyönyörködtek és sok érdekességet megtudhattak az oldtimer autókról is. Igazi felüdülést jelentett a Székesfehérvári Fúvószenekar koncertje alatt az Országalma előtt megpihenni, vagy valamelyik teraszon egy hűsítő ital mellett belenézni az aktuális sporteseményekbe és közben  kinézni a térképen a következő helyszínt, ahol folytatódhatott a Múzeumok Éjszakája.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >