Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Zene-Szó idén is – pénteken kezdődik a háromrészes kamarakoncert-sorozat
Zene-Szó idén is – pénteken kezdődik a háromrészes kamarakoncert-sorozat Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2024. június 27.
Idén is megrendezik a Zene-Szó című kamarakoncert-sorozatot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Székesfehérvári Egyházmegye összefogásával. Június 28-án, pénteken 18.00 órakor kezdődik a háromrészes program nyitó estje, melyet Mozartnak szentelnek, majd augusztusban és szeptemberben is lesz egy-egy hangverseny. Jegyek válthatóak online a Zenekar honlapján, valamint személyen a zenekari jegyirodában és a helyszínen.

 

 

A sorozat beharangozó sajtótájékoztatóján Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy 2022 óta működnek együtt a Szimfonikus Zenekarral a Zene-Szó sorozat közös megrendezése kapcsán. „A Múzeum 2021-es megnyitása óta folyamatosan keressük a lehetőségét annak, hogy minél több székesfehérvári, vármegyei kulturális intézménnyel tudjunk együttműködni. Ennek egyik legjobb példája a múlt szombati Múzeumok Éjszakája, amely újra rendkívül sikeresen alakult.” – fogalmazott, majd hozzátette, Ruff Tamás, a Zenekar igazgatója az első kérésre igent mondott a közös munkára, amely idén a harmadik évadját éli és mostanra találta meg az „igazi helyét” a két intézmény életében.

A sorozat házigazdája dr. Szabó Balázs zenetörténész, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti tanácsadója lesz.

Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója hangsúlyozta, a 2021-ben beadott igazgató pályázatában prioritásként szerepeltek az együttműködések, melyek mind a mai napig fontosak a városon belül és kívül egyaránt. A Múzeum igazgatójával megtalálták a közös hangot és a két intézmény valóban egymásra talált. Fontos küldetés továbbá, hogy a Zenekar szakrális közegbe is közvetítse az általa képviselt értékeket, és a muzsikusok a saját eszközeikkel szolgálják, építsék az emberek lelki fejlődését.

A 2024-es Zene-szó sorozat idén is három koncertből áll.

„Kis bécsi muzsika”
június 28. (péntek) 18.00;
Egyházmegyei Múzeum Díszudvara
Az estet Mozartnak szentelik, aki a maga idejében igencsak megosztó személyiség volt. Volt ugyan egy rajongótábora, ám sokan meglehetősen kétkedve fogadták a zenei újításait. A hangversenyt a mester 1772-ben komponált, az olasz zene hatásáról tanúskodó, életvidám D-dúr vonósnégyese indítja, majd a klasszikus kamarazene egyik legnagyobb remekműve csendül fel – az Anton Stadler számára írott A-dúr klarinétötös földöntúli szépségű zenéje Richard Strauss megfogalmazása szerint az emberi érzelmek teljes skáláját bejárja.

„Egy jó kávé, jó zenével”
augusztus 2. (péntek) 18.00;
Egyházmegyei Múzeum Díszudvara
A tavaly Bach-est sikerén felbuzdulva ismét a barokk világába kalauzolják a zenebarátokat. Erdélyi Dániel vezényletével, Farkas Varga Anna és Szélpál Szilveszter énekművészek és a MusiColore Énekegyüttes tagjainak közreműködésével reneszánsz és barokk zenekari és kórusművek, valamint Johann Sebastian Bach elbűvölő humorú Parasztkantátája csendül fel.

„Érces hangok”
szeptember 20. (péntek) 18.00;
Szent Imre-templom
A Zene-Szó 2024 programját az Alba Regia Szimfonikus Zenekar rézfúvós művészeinek szeptemberi koncertje zárja, amely a fúvószene sokszínű repertoárjáról ad izgalmas körképet.


A koncertekre jegyek válthatóak online a https://arso.hu/ oldalon, illetve személyesen a Zenekar színházi jegyirodájában és a koncertek helyszínein.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >