Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
HARMINC LELKES GYERMEK NYULáSZKODIK AZ ERDéLYI GYIMESBüKKöN Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2012. február 16.

Image Az erdélyi Gyimesbükkön található Vigasztaló Szentlélek Gyermekvédelmi Központ 30 gyermeke számára jelent mindennapos elfoglaltságot, egyben meghatározó élményt a nyulászkodás. 2011 októbere óta a gyermekközpont kicsiny lakói 15 anyanyulat és 2 baknyulat gondoz,nak hogy szaporításukkal akár minden nap friss hús kerülhessen az asztalra.

 
Jordán Mercédesz sajtóreferens a Fehérvári Híreknek elmondta, hogy a NYúL-UNK A MUNKáéRT PROGRAM a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet esélyteremtő programja.
 
 A két alapító szövetkezet és további támogatók jóvoltából hátrányos helyzetű közösségek, családok és azo k gyermekei számára teremt megélhetési lehetőséget az önfenntartó gazdálkodás által.
 
A 2011. július 14-én Kartalon útjára indított programnak köszönhetően a határon túli Dévai Szent Ferenc Alapítvány is támogatásban részesült. Így az általa fenntartott Vígasztaló Szentlélek Gyermekvédelmi Központ növendékei lehetőséget kaptak arra, hogy a nyulászkodáson keresztül kitanulhassanak egy szakmát.
 
A programban való részvételüknek egyrészt nevelő szándékaa is van, hiszen a gyerekek megtapasztalhatják annak felelősségét, hogyan kell odaadó gondoskodással, napi odafigyeléssel állatokat nevelni. Másrészt az önfenntartás által saját maguk vehetnek részt abban a folyamatban, melynek eredménye, hogy friss és egészséges hús kerülhessen ebédlőasztalukra.
 
Mindehhez az alapítvány 2011 októberében kapta meg a nyulakat, valamint a tartásukhoz szükséges tápot és a ketreceket - melyek összeszereléséb en, felállításában már a gyerekek maguk is részt vettek.
 
A program koordinátorai oktatást is tartottak számukra, hogy kellő szakszerűséggel, hozzáértéssel nevelhessék őket. Az eltelt több, mint három hónap szorgalmas munkáját sikerrel koronázta a kisnyulak születésének hír. Azóta a gyerekek a legnagyobb örömmel nevelgették a nyúlfiókákat. A gondoskodásnak köszönhetően az idő során vágásra érettek lettek és a fiatal gazdák, elnyerve jutalmukat, megehették első nyulaikat.
 
A sikereken felbuzdulva a gyerekek lelkesedése töretlen, vigyázó szemeiket, felügyeletüket és szeretetüket a nyulak meghálálják, hiszen szépen fejlődnek.
 
A gyermekvédelmi központ Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevéhez köthető. Erdélyben, Magyarországon és ma már Nyugat-Európában az általa alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány 2300 gyermeket gondoz befogadó házaiban. A gyimesbükki központot 2008. május 11-én alapították. A három szintes, konyhával, ebédlővel felszerelt, 40-45 gyerek befogadására alkalmas otthon 30 lakóját a támogatók adományaiból gondozzák.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >