Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Lift épül a Hosszúsétatéri Idősek Otthonában Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2014. február 04.

Image Régi kérést teljesít Székesfehérvár Önkormányzata azzal, hogy megépül a lift a II. Számú Idősek Otthonában. A Hosszúsétatéri épületben az akadálymenetesítéssel egyidejűleg az épület körüli járda, valamint a megsüllyedt aljzat is felújításra kerül. A 45 millió forint összegű beruházásról sajtótájékoztatón számolt be Mészáros Attila önkormányzati képviselő és Mészáros Józsefné, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója. A kiterjedt városi intézményhálózat állapotának javítására hirdeti meg Székesfehérvár Önkormányzata az Ybl-programot, amelynek keretében több éven át jelentős összeget fordítanak majd a költségvetésből felújításokra. Ennek köszönhetően kerül sor idén az idősek otthonában is a fejlesztésekre.

 

Az Egyesített Szociális Intézmény II. számú Idősek Otthonában 44 bentlakó ellátottról gondoskodnak. A kétszintes épület adottságai régóta problémát okoztak már, így az intézmény-felújításokra meghirdetett Ybl-program keretében elsők között kerülhet sor a Hosszúsétatéri Idősek Otthona akadálymentesítésére, amelyre 45 millió forintot fordít idén a város. 
 

„Székesfehérváron nagyon kiterjedt az intézményhálózat, és a működtetés biztosítása mellett az elmúlt évtizedekben sajnos kevés forrás jutott ezek felújítására.  Ráadásul ezen a területen, ahol az Idősek Otthona is áll, komoly problémát okoz az épület talapzatának megsüllyedése. Két évvel ezelőtt a Tóvárosi Bölcsődét is hasonló okokból kellett felújíttatnia a városnak. A Hosszúsétatéri Idősek Otthonánál az épület két sarka süllyedt meg és a járdák is már-már járhatatlanok. Az Ybl-program keretében kijavítjuk a hibákat, hogy újra minden helyiség használható legyen, valamint az épület körül a járda is felújításra kerül. Emellett régi igény az itt dolgozók, valamint az otthonban élők részéről, hogy oldjuk meg az emeleten lakók problémáját, akik eddig csak a lépcsőn tudtak közlekedni. Most egy liftet építünk az intézményben. A költségvetés elfogadása után készíttetjük a terveket és aztán kezdődhet a kivitelezés. Várhatóan 45 millió forint ráfordítással valósul majd meg ez a beruházás. Azt gondolom, hogy egy jelentős beruházásról beszélhetünk, hiszen az emeleten huszonnyolcan laknak, akiknek az ellátásában és a mindennapjaik teljessé tételében nagyon fontos a lift megépítése.” – mondta el Mészáros Attila önkormányzati képviselő.

Eddig csak nehezen tudták megoldani a mozgásukban korlátozott idős emberek közlekedését a két emelet között. Ez azonban nem jelentett teljeskörű megoldást a mindennapokban sem a beteghordásra, a megsüllyedt talapzat miatt pedig az egyik szobát nem tudták már használni. Mindezek okán érthető, hogy az Egyesített Szociális Intézmény nagyon örül a II. számú Idősek Otthonában megvalósuló fejlesztésnek. 
 

„A felújításnak azért lesz nagy jelentősége, mert megsüllyedt az épület két sarka, így egy lakószobát nem is tudunk használni, illetve a konyhában is láthatók a süllyedés jelei. A lift kialakítására nagy szükség van, hiszen az emeleten lakó idős embereket nagyon nehéz mobilizálni, amiatt, hogy nehezített a mozgásuk. 28 fő lakik az emeleten és ebből 17 teljes ellátást igényel. A mindennapi élet mellett zajlik majd a felújítás, amelynek idején átcsoportosítással fogunk mindent biztosítani.” – ismertette a sajtótájékoztatón Mészáros Józsefné igazgató. 

A költségvetés elfogadásával az Ybl-program idei keretösszegéről is dönt majd a képviselőtestület. Ennek részeként indulhatnak meg a munkálatok a II. számú Idősek Otthonában is. A lift megépítéséhez elsőként a szerkezethez és a liftházhoz szükséges terveket készítteti el az Önkormányzat, ezt követően kezdődhetnek a kivitelezési munkák a Hosszúsétatéri intézményben.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >