Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Negyven éves fennállását ünnepelte a Zsolt utcai könyvtár Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. szeptember 20.
ImageNagyszabású ünnepséget rendeztek Székesfehérváron, a Vörösmarty Mihály Könyvtár Zsolt utcai Tagkönyvtárának 40 éves fennállása alkalmából. Az intézményben énekes-verses műsort adtak a Hétvezér Általános Iskola tanulói, beszédek hangzottak el, köszöntötték a könyvtár két törzsolvasóját, majd emléklappal ajándékozták meg a könyvtár egykori dolgozóit.

 

A 40 éves Zsolt utcai könyvtár egy rendkívül családias hangulatú intézmény Székesfehérvár szép, kertvárosias övezetében. A létesítmény korábban munkásszállóként szolgált az M7-es autópálya építői számára, majd 1976. augusztus 19-én megnyitották a könyvtárat, amely azóta is töretlenül működik, köszönhetően a szakmailag felkészült, elhivatott, elkötelezett munkatársaknak. Az elmúlt évtizedekben a kölcsönzésen túl  számos olyan rendezvényt, programsorozatot szerveztek itt, amely szolgálta a közművelődést, a közönség minőségi időtöltését, szellemi gazdagodását. Voltak irodalmi est-sorozatok, zenés programok, közéleti klubok és kiállítások is. Az ismeretterjesztés során rendszeresen meghívást kaptak a kulturális élet kortárs helyi szereplői éppúgy, mint az országosan ismert közéleti személyek, művészek, színművészek és előadói csoportok.

 



A három főállású munkatárssal dolgozó Zsolt utcai könyvtárnak jelenleg 715 aktív használója van, közöttük egészen pici gyermekek, fiatalok, felnőttek és nyugdíjasok egyaránt megtalálhatóak. Az intézmény 13.000 darabos könyvállománnyal, emellett számos folyóirattal, napi- és hetilapokkal is rendelkezik. A megyei és városi könyvtár 2013-as összevonása után ide került a teljes intézményhálózat körülbelül 4.000 darabos DVD állománya, ezért 2014 nyarán az intézmény komplett átrendezésen esett át, új belső arculatot, egymástól jól elkülönülő állományegységeket és tágasabb olvasóteret alakítottak ki. Tavaly megtörtént a fűtésrendszer korszerűsítése és a nyílászárók cseréje is.

A jubileum alkalmából szervezett műsorban a Székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola harmadik osztályos tanulóiból álló Dúdoló kórus Weöres Sándor verseket énekelt, majd a hatodikos Belegrai Viktória előadásában hangzott el Varró Dániel „Szösz néne” című költeménye.

 

 



Az ünnepség résztvevőit Vasné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója köszöntötte. Mint fogalmazott, egy ilyen nagyszámú évforduló megünneplése nagyobb örömöt jelent egy új intézmény létrehozásánál is, mert azt mutatja, hogy szükség van a könyvtárakra. A Zsolt utcai Tagkönyvtár kialakítását székesfehérvári szakipari tanulók végezték társadalmi munkában. Az önkéntes munkavállalás azóta is megmaradt, hiszen az itt dolgozók sok-sok olyan feladatot elvégeznek, amely munkakörük szerint nem lenne kötelező. Kiemelte Dr. Baksáné Nagyhegyesi Borbála és Dobozi Sándorné korábbi, valamint Miklósné Duhaj Erika jelenlegi igazgató, továbbá valamennyi kolléga munkáját. Mint mondta, rendkívül sokat tesznek a régi olvasók megtartásáért és új tagok megnyeréséért.  

Számos módon támogatja a könyvtár sikeres működését Deák Lajosné önkormányzati képviselő, aki szintén részt vett az eseményen. Elmondta: négy évtizeddel ezelőtt a lakók nagy örömmel fogadták a könyvtár megnyitását, hiszen a létesítmény új közösségi térként szolgált. A dinamikusan fejlődő városrészben folyamatban van a generációváltás, manapság nagyon sok fiatal költözik a környékre, éppen ezért létfontosságú a könyvtár működése, a kulturális értékek közvetítése. Remény van arra is, hogy a fiatalok minél inkább kilépnek a virtuális térből, és visszaszoknak a könyvtárba. – fogalmazott a képviselő.

Az ünnepségen köszöntötték a könyvtár két törzsolvasóját, a tegnap éppen 90. születésnapját ünneplő Szabó Ferencnét és Rostási-Szabó Imréné Marikát, majd zárásként emléklappal ajándékozták meg az intézmény egykori dolgozóit.
 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >