Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Önfeláldozó hazafiság - Wathay Emléknap Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. szeptember 20.
Székesfehérvár várának 1601. szeptember 19-én történt ideiglenes felszabadításának évfordulóján a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület történelmi konferenciát szervezett a Helyőrségi Művelődési Otthonban. A rendezvényen köszöntőt mondott az egyesület elnöke, Berdó Gábor Károly és dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő. Az emléknap a névadó Wathay Ferenc egykori vicekapitány szobrának a megkoszorúzásával zárult a Prohászka Ligetben.

 

A Wathay Emléknap tegnap délelőtt a Helyőrségi Művelődési Otthonban vette kezdetét. Székesfehérvár várának az 1601. szeptember 19-én történt török alóli ideiglenes felszabadítására emlékezve a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület Székesfehérvár a 15 éves háborúban címmel történelmi konferenciát szervezett.

A tiszti klub színháztermében egybegyűlteket Berdó Gábor Károly, az egyesület elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy 2013 óta a megemlékezést minden évben egy kiegészítő rendezvény teszi emlékezetessé. Így jöhetett létre a korábbi években egy kiadványuk, valamint a Wathay Ferenc emlékkiállítás is, melynek tablóit a mai alkalommal is lehetősége volt a jelenlévőknek megtekinteni.
Az elnök elmondta, a konferencia megszervezésével az volt a céljuk, hogy betekintést adjanak az érdeklődőknek a 15 éves háború Székesfehérvárhoz kötődő eseményeiről, a vár stratégiai jelentőségéről, valamint Wathay Ferenc vicekapitányról. 

 


 

Székesfehérvár Önkormányzata részéről a megjelenteket dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő köszöntötte. Mint fogalmazott, Magyarország történelmi múltjában vannak jeles személyiségek, akiknek emléke olyan erős, hogy sosem halványul el. Székesfehérvár kötelességének és felelősségének érzi, hogy emlékezzen mindazokra, akik – bármely történelmi korban is – védték, építették, gyarapították ezt a várost. Ezen meghatározó személyiségek közé tartozik Székesfehérvár egykori vicekapitánya, Wathay Ferenc.
Beszélt arról, hogy Székesfehérvár Önkormányzata - hálájának jeléül - 1938. május 19-én szobrot avatott a városvédő hős emlékére, amely az egyik legszebb köztéri alkotás a városban. A másfélszeres életnagyságú bronz szobor igen kifejezően ábrázolja Wathay Ferencet, akinek hűsége, önfeláldozó hazafiassága, műveltsége mind a mai napig követendő példát jelent a fehérváriak számára.

 

 

Majd Székesfehérvár Önkormányzata nevében köszönetét fejezte ki a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesületnek, amely ápolja és életben tartja ennek a legendás személyiségnek az emlékét. 

A köszöntőket követően a konferencia résztvevői megtekintették Fülöp Zsolt, az egyesület elnökhelyettesének Wathay Ferencről összeállított Egy perc Magyarország című kisfilmjét, a Hungarikum Együttes zenei kíséretében.   

 


 

A történelmi konferencia során az előadók több szemszögből közelítették meg a 15 éves háborút, valamint Wathay Ferenc személyét. Dr. Domokos György kutató történész a háború székesfehérvári vonatkozásairól beszélt, Pálfi Imre pedagógus Wathay Ferenc szülőfalujáról, Vágról adott betekintést, dr. Siklósi Gyula Székesfehérvár váráról tartott előadást, Bátonyi Pál ny. ezredes, Wathay Ferenc leszármazottja a Wathay család történetéről mesélt, míg Wathay Ferenc irodalmi munkásságáról Berdó Gábor Károly tolmácsolásában hallhattak a résztvevők.    

Az emléknap a Prohászka Ligetben koszorúzással zárult, ahol katonai tiszteletadás mellett hajtottak fejet az egybegyűltek Wathay Ferenc szobra előtt.   

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >