Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Együttműködési megállapodás aláírásával kezdődött a XXI. Országos Sporttudományi Kongresszus Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea, Józsa Dávid   
2024. május 30.
A háromnapos XXI. Országos Sporttudományi Kongresszus előtt írt alá együttműködési megállapodást az Óbudai Egyetem és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem. A következő három napban a résztvevők 155 előadást hallhatnak a sporttudományok témájában. A rendezvényhez kapcsolódóan Székesfehérvárra érkezett az országjáró szűrőkamion is, ahol számos vizsgálatot és mérést elvégeztethettek az érdeklődők.

 

A XXI. Országos Sporttudományi Kongresszust megelőzően írták alá az Óbudai Egyetem és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem együttműködési megállapodását. A szerződés által az intézmények szakmai partnerségben, közösen valósítanak meg egyes mesterképzéseket, melyeket korábban vagy önállóan, vagy a Corvinus Egyetemmel közösen végeztek. Ez érinti többek között a sportmenedzser szakot, a sportközgazdász szakot, a továbbiakban pedig újként a sportinnováció és a sportmérnök mesterszakok elindítását.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester megtisztelőnek nevezte, hogy a két kiemelten fontos felsőoktatási intézmény megállapodásának aláírására és a sporttudományi konferenciára Székesfehérváron kerülhet sor. Mindez lehetőséget ad az együttműködésre, a sport és egyes tudományágak összekapcsolására, ami érinti a szabadidőssportot, az utánpótlást, a diáksportot és az élsportot is. Ezek fejlesztése ma már elképzelhetetlen tudományos háttér nélkül.

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora arról beszélt, hogy korábban a Corvinus Egyetem átadta számukra a sportközgazdász képzést, ezzel elkezdődött a tárgyalás a Testnevelési Egyetemmel a képzés továbbviteléről. Az egyeztetések során a kölcsönös szimpátia mellett ráéreztek az intézményekben rejlő lehetőségekre, amelyek külön fejezetet nyitottak a sportinnováció területén.

Prof. Dr. Sterbenz Tamás a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, intézményük jövőre lesz százéves. A mostani együttműködéssel a magyar élsport és szabadidősport által kialakított identitásukat szeretnék tovább fejleszteni. A két intézmény közötti kapcsolatot olyan tartalommal töltik meg, ami komoly feladatokat ad már egy következő olimpiai ciklusra, az arra való felkészülésre. A sport és a tudomány rengeteg területen összefonódik.

Az együttműködés célja, hogy a felek tudásbázisukat, kapcsolatrendszerüket közös szakmai céljaiknak érdekében együttesen mozgósítsák és ezen keresztül a két egyetem akadémiai tudásának és tapasztalatainak ötvözésével, a szinergiák kölcsönös kihasználásával, az oktatási, kutatási, kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységükkel emeljék intézményeik és ezáltal a magyar felsőoktatás egészének színvonalát.

A Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT), mint főrendező a hagyományokhoz híven immáron huszonegyedik alkalommal rendezi meg Országos Sporttudományi Kongresszusát, az idei esemény társszervezője az Óbudai Egyetem és az Alba Regia Műszaki Kar.

Az XXI. Országos Sporttudományi Kongresszusra az előzetes jelentkezések alapján több mint 200 regisztráció érkezett, a hazai sportszakemberek köréből 155 prezentációra kerül majd sor, előadások és úgynevezett e-poszterek (rövid szóbeli prezentáció) formájában.

Az ünnepélyes megnyitón az Óda a sporthoz című verset hallhatták a jelenlévők Borbély Levente Miklós, a 14. Fehérvári Versünnep győztesének előadásában.

Köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a konferencián két olyan terület, a sport és a tudomány kapcsolata jelenik meg, amelyek manapság kéz a kézben járnak. A városvezető a közösségépítés fontosságáról is szólt: „Kellenek olyan közös pontok, melyek mindenki számára fontosak. Ebben kiemelkedő szerepe van az oktatásnak, a kultúrának és a sportnak is. Ezek a területek képesek lokálpatrióta érzéseket kiváltani, közösségi érzetet erősíteni.” – fogalmazott a polgármester, aki szerint a sport által biztosított erőt tudni kell használni, megismerni, ehhez pedig elengedhetetlen a tudomány. Hozzátette, nagy megtiszteltetés, hogy a Magyar Sporttudományi Társaság Székesfehérvárt választotta a konferencia helyszínéül, és jó tanácskozást kívánt a résztvevőknek.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár megköszönte a szervezők munkáját, akik idén is színvonalas rendezvényt hoztak létre. „Véleményem szerint napjainkban kijelenthetjük, hogy a Magyar Kormány az elmúlt tizennégy évben olyan alapokat teremtett a sportnak, hogy senkinek nem lehet hiányérzete.” – fogalmazott az államtitkár. A szövetségek és egyesületek, illetve a sportolók és sportszakemberek helyzetét rendezték – emelte ki Schmidt Ádám, aki szerint a jövőben kulcsfontosságú lesz, hogy a hagyományos módszerek mellett bevonják az új tudást is, hiszen csak ezzel őrizhetik meg a világversenyeken való eredményességet.

„Egyre többször hallhatjuk egy-egy sportvezető nyilatkozatában a sikerek kapcsán, hogy a dolgok fejben dőlnek el.” – utalt a sport és a tudomány szoros kapcsolatára Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja. Szerinte fontos cél, hogy a sport által jobb emberek legyünk, a jövőben pedig szeretné megtapasztalni, hogy egy-egy egyetemen elért siker után az egyetemi polgár azt mondhassa: „Ez a kiváló eredmény testben dőlt el.”

Mindig örömmel vesszük a jövőbe mutató kezdeményezéseket – kezdte köszöntőjét Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. A sport nagyon jó országimázs lehetőség – mondta –, hiszen az eredményeken keresztül az ország egyéb értékeit is be lehet mutatni a világ számára. Nincs ez másképp Magyarországon sem, ahol hatalmas fejlődés ment végbe az elmúlt években a sport terén: világversenyeknek adott otthon az ország, számos komplexum épült. A főtitkár reményét fejezte ki, hogy a mai konferencia a magyar sport további eredményességét fogja segíteni.

Prof. Dr. Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke megnyitó beszédében elmondta: számukra a sporttudomány nem csak munka, de hobbi is. Megköszönte a városnak, hogy befogadta a konferenciát, otthont biztosítva ezzel a háromnapos rendezvénynek. Köszöntője végén megemlékezett a néhány hete elhunyt Győrfi Jánosról, a társaság alelnökéről.

Az első előadást Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora tartotta Hármas spirál a sportinnovációban címmel. „Ép testben, ép lélek. Ahhoz, hogy egy sportoló azonban ép legyen, szükség van a tudományra.” – kezdte előadását, hiszen szerinte manapság meghatározó szerepe van a sporttudománynak az eredményesség tekintetében. A rektor betekintést nyújtott abba a munkába, ami az Óbudai Egyetemen a sporttudományok terén zajlik és aminek célja, hogy a Kárpát-medence meghatározó műszaki egyeteme legyenek a kutatások, az ipari fejlesztések és a sportinnováció terén is.

A rendezvényhez kapcsolódóan az Alba Pláza előtti téren a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében komplex vizsgálatsoron mehettek végig a prevenció jegyében az érdeklődők. A szűrőkamionnál fogászati állapotfelmérést, több tüdőgyógyászati, kardiológiai, bőrgyógyászati és szemészeti vizsgálatot, hallás-, illetve neuropathia vizsgálatot, teljes testanalízist, valamint vércukorszint-, koleszterinszint- és húgysavszint-mérést végeztethettek, majd egy rizikó-felmérési kérdőív kitöltését követően annak kiértékelését is tartalmazza a program.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >