Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Rendhagyó üléssel folytatódott a Lánczos-Szekfű Ösztöndíj Közalapítvány kuratóriumának munkája Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2024. május 30.
Megkezdte munkáját a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj Közalapítvány megújult kuratóriuma. Az év első megbeszélésén közösen ültek asztalhoz a régi és az új testület tagjai, hogy az elmúlt évtizedek tapasztalatát átbeszélve, új lendülettel folytassák a munkát. Az ösztöndíj programra 23 pályázat érkezett idén. A legjobbnak ítélt alkotások támogatására összesen ötmillió forintot biztosít a város.

 


A helyi írók, művészek és tudományos tevékenységet folytatók alkotómunkájának könnyebbé tételére hozták létre három évtizeddel ezelőtt a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj Közalapítványt. Az ösztöndíjat Székesfehérvár Közgyűlése alapította 1993-ban azzal a szándékkal, hogy erősítve a mecenatúrát, a helyi önkormányzat is hozzájáruljon a város szellemi életének élénkítéséhez. Az alapítványhoz évente 20-50 közötti pályázat érkezik. A héttagú kuratórium – amelyben a különböző művészeti és szakmai ágak képviselői foglalnak helyet – döntése nyomán az alapítvány mindenfajta (tudományos, művészeti stb.) igényes alkotói tevékenységet, kiemelkedő szellemi teljesítményt támogat, felkutat, segít.

Idén első alkalommal ülésezett a Lánczos-Szekfű Alapítvány kuratóriuma, amely a tavalyi évben megújult, és ezt idén tavasszal be is jegyezték. A szakmai munka folyamatosságát biztosítva, az év első találkozóján közösen ültek asztalhoz a régi és az új tagok. A kölcsönös bemutatkozást követően áttekintették az elmúlt évek, évtizedek munkáját, hiszen a tapasztalatok átadása megkönnyíti az újonnan érkezők munkáját. A Városi Levéltár és Kutatóközpontban rendezett ülésen dr. Csurgai Horváth József köszöntötte a megjelenteket és mondott köszönetet a testület leköszönt tagjainak több évtizedes, kiemelkedő szakmai munkájáért. Az 1997 óta kurátorként tevékenykedő levéltárigazgató az idei évtől vette át a vezetői feladatokat Bobory Zoltántól, aki a Cserta Gábor, Filep Sándor, dr. Gálicz Tibor, Kovalovszky Márta, Papp Józsefné és Vági Veronika alkotta testület munkáját vezette.

Az ülésen bemutatkoztak az új tagok is, akik elődeik felkérésére vállalták el e nemes, önkéntes feladatot, amellyel Fehérvár szellemi értékeinek gyarapításához járulnak hozzá. Idén 23 pályázat érkezett be, amelyet szakterület szerint osztottak szét bírálatra dr. Csurgai Horváth József levéltáros, Kovalovszky Márta művészettörténész, Mits Péter tanár, Mózessy Gergely levéltáros, Szele Zsófia múzeumpedagógus, Tibai Balázs magyar tanár és Zsobrák Adél matematika, gazdasági ismeretek tanár között. A legjobbnak ítélt alkotások támogatására ebben az esztendőben összesen ötmillió forintot biztosít a város önkormányzata.

Mint azt dr. Csurgai Horváth József elnök megerősítette, az elmúlt évtizedek jógyakorlatán nem változtatnak. A cél továbbra is az alkotói folyamatok segítése. Törekednek arra, hogy a pályázatok magasabb összegű támogatásban részesüljenek, hiszen, ha megvan az anyagi preztizse az alkotói munkának, akkor ismét nőhet a pályázók érdeklődése. Így további nívós alkotásokkal gazdagodhat a város szellemi értékeinek gyűjteménye.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >