Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Együttműködési megállapodás a Katolikus Karitász és Belügyminisztérium között Nyomtatás E-mail
Írta: Székesfehérvári Egyházmegye   
2010. augusztus 18.

ImagePintér Sándor belügyminiszter és Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász püspök-elnöke együttműködési megállapodást írt alá az eredményes segítségnyújtás céljából a magyarországi árvíz sújtotta területeken. Az együttműködés a pusztítás következményeinek enyhítéséért, az állampolgárok magántulajdonában keletkezett károk csökkentésért, a normális életfeltételek biztosításáért jött létre. A rendkívüli időjárás, a lezúduló csapadék, a megáradt folyók és patakok jelentős károkat okoztak Magyarországon, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

 

A megállapodás értelmében a Katolikus Karitász a helyreállítás-újjáépítés időszakában közreműködik a kitelepítettek ellátásában, a rászorultság figyelembevételével részt vesz a helyreállítás-újjáépítés feladataiban, az árvízkárosult lakosság lakhatási feltételeinek biztosításában, házaik felújításában, valamint ingóságaik pótlásában. Az illetékes önkormányzattal egyeztetve és szorosan együttműködve a többi karitatív szervezettel a területen folyó − összehangolt − tevékenységről tájékoztatja a Belügyminisztériumot.

A Belügyminisztérium a veszélyhelyzettel érintett terület(ek)ről a sérült, vagy teljesen megsemmisült lakóházakról kimutatást biztosít a Katolikus Karitász részére; a helyreállítással-újjáépítéssel kapcsolatos kormányzati lépésekről rendszeresen tájékoztatást ad a Katolikus Karitász részére. A Katolikus Karitász és a többi karitatív szervezet részére koordinációs megbeszélést, egyeztetést. A Felek egyebekben megállapodtak abban, hogy a kölcsönös adatszolgáltatás által biztosítják, hogy a károsultak lehetőség szerint azonos támogatásban részesüljenek az állami, a biztosítók és a karitatív szervezetek közreműködése eredményeként.

A Katolikus Karitász már több lépésben segítette az árvíz pusztította területek rászorultjait és katolikus összefogással százmilliók gyűltek össze az árvízkárosultak megsegítésére. A Katolikus Karitász egyházmegyei központjain keresztül kezdettől fogva jelen volt a katasztrófa sújtotta területeken és azonnali segítségnyújtásként 12 millió forint értékben szállított ki tartós élelmiszert, ivóvizet és fertőtlenítőszert az árvíz sújtotta területekre.

A Katolikus Karitász az első perctől nagy erőkkel volt jelen a katasztrófa sújtotta helyszíneken, amelyeken több mint 4700 családot kellett kitelepíteni és több száz család otthona vált lakhatatlanná. Családok ezreit látták el eddig tartós élelmiszerrel, ivóvízzel, takarókkal, tisztítószerekkel és gyógyszerekkel. Több tonnányi adományt jutattak el pl. Szikszó, Terpes, Szajla, Recska, Sátoraljaújhely, Nagycsécs, Muhi, Sajószentpéter, Edelény, Szendrő, Edelény, Kiskinizs, Hernádkércs, Felsődobsza, Szikszó, Felsővadász, Gagyvendég, Kupa, Homrogd, Krasznokvajda, Selyeb, Nyésta, és Alsóvadász környékére.

A kitelepített családok gyermekei számára már több helyszínen indítottak nyári tábort. (Eddig 5 turnusban, turnusonként 45-50 kitelepített gyermeket nyaraltattak. A rászorulók a helyi plébános közreműködésével juthattak el az 1-1- hetes táborokba.) A Magyar Katolikus Egyház országos templomi gyűjtést rendezett a rászorulók megsegítésére. A hívek nagylelkű adakozásából 220 millió forint segély gyűlt össze az árvíz sújtotta települések újjáépítésére.

A Katolikus Karitász az egyházmegyei karitászigazgatók bevonásával, a helyi önkormányzatokkal és az Országos Katasztrófavédelemmel egyeztetve azon családok házainak lakhatóvá tételét vállalja ebből az összegből, akik mind az állami, mind a biztosítók által adható támogatásokból kimaradnak.

 
< Előző   Következő >