Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Új technológia az Egyházmegyei Múzeumban Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. június 23.
Egy különleges tárlatvezetés keretében mutatták be a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban az ország első iBeacon technológián alapuló beltéri lokalizációs rendszerét Spányi Antal megyés püspök köszöntője után.

 

 

A fejlesztés a múzeum és az EnITLab Kft.három éves együttműködésének eredménye: az új technológiát Cseri András ügyvezető ismertette, a múzeumi és turisztikai felhasználási lehetőségekről  Smohay András múzeumigazgató számolt be. Székesfehérvár Önkormányzatát Róth Péter alpolgármester képviselte az eseményen.


Bemutatkozott az első múzeumi helymeghatározáson alapuló tárlatvezető rendszer Magyarországon: a beltéri lokalizációs technológia az iBeacon rendszer használatával valósul meg a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum falai között. A különleges tárlatvezetés résztvevőit Spányi Antal megyés püspök köszöntötte, majd az EnITLab Kft. ügyvezető igazgatója, Cseri András ügyvezető ismertette az új technológia lényegét, a múzeumi és turisztikai felhasználási lehetőségekről pedig Smohay András múzeumigazgató számolt be.

 


 

A patinás egyházi múzeum falai között kipróbálásra kerülő rendszer a múzeumok jövője felé mutat: a magyar piacon elsőként igyekszik egy működő beltéri lokalizációs múzeumi tárlatvezető alkalmazást bemutatni a nagyközönségnek. Spányi Antal megyés püspök elmondta, hogy a kulturális javak őrzésében, gyűjtésében és bemutatásában, a szentszéki iránymutatások követésében a székesfehérvári egyházmegye az élen jár. Kihangsúlyozta, hogy 2000 éves történelme során a katolikus egyház a rábízott tanításra átadására mindig felhasználta a legkorszerűbb eszközöket: „A 21. század információtechnológiai újításai is bekerültek a  pasztorációs munka hétköznapi eszköztárába. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum kiállításain az utóbbi években interaktív eszközöket, digitális installációkat alkalmazunk. Nagy népszerűségnek örvendenek a múzeumpedagógiai foglalkozásokon használt iPadek. Ezeknek az eszközöknek a segítségével sikerült Szent Istvánt, a szent családot és számos 20. századi szent élet példáját élményszerűen megismertetni és megszerettetni az ország minden tájáról hozzánk érkező többezres tizenéves fiatalok seregével. Szívesen támogattam a múzeumban a tavaly megkezdett beltéri navigáció alapuló tárlatvezető rendszer bevezetését, ami, bízom benne, hatékony eszköznek bizonyul majd a ránk bízott örökség üzenetének átadására” – fejezte ki támogatását Spányi Antal.

 


 

Az iBeacon egy helyzet-alapú rendszer: működési elve szerint a rendszer engedélyezi, hogy a helyszínen előre telepített közvetítőállomások (transzmitterek) vezeték nélkül csatlakozzanak az iPhone-unkhoz, és ezáltal újabb információkhoz juthatunk. A rendszer működése egyszerű, egy szabványos bluetooth rádióadó, közönséges gomb elemmel működtetve, és egy mobil alkalmazás, mely képes a beérkező jelek fogadására. A rendszer segíti a beltéri navigációt, az egy adott helyszínen való eligazodást is.  Az iBeacon szabvány terjedésével megnyílt az út a beltéri helymeghatározás mindennapi használata előtt; várható felhasználási területei az idegenforgalom, az egészségügy, a sport és a kiskereskedelem lesznek. A szabványos technológia és az elérhető ár valószínűleg nagyban segítik majd a rendszer elterjedését.

Cseri András ügyvezető igazgató elmondta: „A nyilvános tesztidőszakot többéves kutatómunka előzte meg: mindenképpen várjuk a felhasználók visszajelzéseit, a tapasztalatokat, amelyek a valós helyszínen keletkeznek. Ez a modern technika jelenleg egyedülálló az országban: évekkel ezelőtt is voltak már próbálkozások a beltéri navigáció technológiájában; az iBeacon az internetre köthető eszközök és alkalmazások világában az utóbbi évek legdinamikusabban fejlődő üzletága lett. A rendszer működésének optimalizálásban és az üzemeltetők, felhasználók tájékoztatásában a visszajelzések elengedhetetlenül fontosak. A múzeumon belüli beltéri navigációs rendszer kidolgozása sok új ötletet generált: az audiovizuális tartalmak megjelenítésén kívül tematikus vagy akár időrendi túraszervezések megoldására is alkalmas a program.” Cseri András kiemelte, hogy az egyházmegye, a múzeum, a partner cégek és az intézmények munkatársainak közös és hatékony munkájára volt szükség a rendszer megalkotásához – ezért köszönetét fejezte ki a rendszer nyilvános bemutatásán.

 


 

Magyarországon az új technológián alapuló első tesztrendszer a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban működik 2015 júniusától. A tesztprojekt jelenlegi kiépítésében 5 különböző iBeacon jelét kezeli le egy rövid tárlatvezetés formájában. A múzeumba érkező látogatók az épületben haladva egy iPad készüléken működő applikáció segítségével hanganyagokat hallgathatnak, makrófotókat nézhetnek, szövegeket olvashatnak arról a műtárgyról, amely előtt megállnak, anélkül, hogy bármilyen adatot megadnának a készüléken. A látogató az információt azon a helyen kapja, ahol éppen tartózkodik, valamint egy térkép segítségével a múzeumon belüli tartózkodási helyét is követheti.

 


 

Smohay András múzeumigazgató beszédét azzal kezdte, hogy a most bemutatásra kerülő rendszer egy 3 évvel ezelőtti sikertelen turisztikai pályázatnak köszönhető tulajdonképpen: „Az akkori, azóta elavult technológia helyett újabbat kerestünk a múzeum fejlesztéséhez. A rendelkezésre álló rendszereket nem találtam megfelelőnek, ezért kezdtünk Cseri Andrással közösen egy olyan fejlesztésen dolgozni, amelynek a lényege, hogy a látogatók ott kaphatnak információt, ahol éppen tartózkodnak. Ezt a múzeumon kívül a székesfehérvári templomokra is szeretnénk a jövőben kiterjeszteni. A másik motiváció ennek a rendszernek a kidolgozására egy személyes negatív tapasztalat más, adott esetben külföldi múzeumok nem megfelelőképpen működő információs rendszereit látni.” Személyes élményeit Smohay András azzal egészítette ki, hogy a hamarosan Fehérvárra látogató 300 hittanos fiatal múzeumlátogatását már a rendszer, illetve iPadek segítségével fogják megoldani mindössze 4 óra alatt: ilyen gyors és hatékony szervezés enélkül nem képzelhető el. Az eszköz használata kifejezetten népszerű és hatékony a fiatal látogatók körében: kaput nyit az értékek átadáshoz. A múzeum igazgatója végül köszönetét fejezte ki Spányi Antalnak, aki a kezdeményezés mellé állt és lehetőséget biztosított a projekt véghezviteléhez.

 


 

Ez a technológia lehetőséget biztosít további idegenforgalmi látványosságok, kulturális, kereskedelmi és vendéglátói intézmények összekapcsolására. A fejlesztés távlati célja, hogy Székesfehérvárt teljes egészében lefedő intelligens és informatív megoldások által a turisták látogatói élménye új, magasabb szintre emelkedjen.

A bemutatott múzeumi rendszer jelenleg egy előretelepített program, még nem tölthető le az alkalmazás boltokból. A tesztrendszer 2015. szeptember 30-ig nyitvatartási időben kipróbálható az Egyházmegyei Múzeumban (Városház tér 4.).

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >