Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Stratégiai megállapodás a Város és az Albatrosz Repülő Egyesület között Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. június 23.

Image

Ünnepélyes keretek között írták alá azt a stratégiai együttműködési megállapodást, amely Székesfehérvár Önkormányzata és az Albatrosz Repülő Egyesület között jött létre. A kontraktus célja, hogy közös koncepció készüljön a kormány segítségével visszavásárolt börgöndi repülőtér fejlesztésére, a Modern Városok Program keretében meghatározott sport- és üzleti célú regionális repülőtérré alakításra.

 

 

Az ünnepélyes aláírásra a Városházán került sor, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke részvételével.


Hosszú tárgyalássorozat után január végén került vissza Székesfehérvár Önkormányzatának tulajdonába a börgöndi repülőtér és az azt körülvevő ipari beépítésre alkalmas közel 300 hektáros terület. A város állami segítséget kért és kapott a térség gazdasági fejlődése szempontjából fontos terület visszaszerzéséhez.

 


 

Székesfehérvár Önkormányzata már hosszú évek óta stratégiai partnerként tekint az Albatrosz Repülő Egyesületre. Az 1989-ben alapított szervezet ma már több mint 100 taggal rendelkezik és hat szakosztállyal működik. Célja a repülő sportok működési feltételeinek biztosítása, a légi sportok népszerűsítése, az utánpótlás nevelése, felkészítése, a repülés szakmai színvonalának emelése, sportesemények és versenyek rendezése, sporteseményeken, illetve versenyeken való részvétel, az országos sportági szövetségek céljai megvalósításának elősegítése, repülőmúzeum létrehozása, továbbá Székesfehérvár 100 éves repüléstörténetének ápolása és hagyományainak őrzése.

 


 

A Városháza Dísztermében tartott hétfőn délután tartott ünnepségen a repülő egyesület tagjai néma főhajtással emlékeztek meg a június 11-én ejtőernyős ugrás közben elhunyt Huszka Gergelyről, majd Molnár Dániel, az egyesület legidősebb tagja tartott előadást Székesfehérvár száz éves repüléstörténetéről. „Száz év repüléstörténete sok mindent adott Székesfehérvárnak és ebből 25 évet az Albatrosz Repülő Egyesület írt ebbe a történelemkönyvbe.” - mondta Szilády Dezső az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke a hétfői állománygyűlésen. „Amikor Börgöndre kerültünk, már tudtuk, hogy az utolsó lehetőség, hogy megmaradhasson a repülőtér. Hosszú éveken keresztül bíztattak bennünket és közben 16 éves vakrepülése is volt a repülőtérnek. Volt olyan, amikor el is kellett hagynunk és kilátástalannak tűnt a helyzetünk, de szerencsére voltak olyan emberek, akik segítséget nyújtottak nekünk. Hat éve a városvezetéssel együtt harcoltunk, hogy újra Székesfehérváré legyen a repülőtér, amely kormányzati segítséggel újra köztulajdonba került. Örömmel vettük, hogy új időszámítás indulhat el a reptér életében és hiszünk abban, hogy van jövője Börgöndön a reptérnek.”

 


 

A Székesfehérvár Önkormányzata és az Albatrosz Repülő Egyesület által megkötött stratégiai együttműködési megállapodás alkalmat teremt arra, hogy közösen dolgozzák ki a Modern Városok program keretében tervezett sport- és üzleti célú regionális repülőtérré alakítás koncepcióját. A szükséges terveket és pályázatokat így az Önkormányzat el tudja készíteni. A szerződés kitér arra is, hogy a város az Albatrosz által eddig használt ingatlanokat továbbra is biztosítja a szervezetnek. „Ez a megállapodás a következő évekre és évtizedekre meghatározhatja a börgöndi repülőtér fejlesztéseinek kérdéseit. Szomorú, hogy az elmúlt években a reptér eredményeiről senki nem tudott beszámolni, és a fejlesztések tekintetében hosszú évek óta sajnos nem történt semmi. A mostani megegyezés a múlt értékeiből táplálkozva a jövőről kell, hogy szóljon. Azon fogunk közösen munkálkodni, hogy amikor valaki évek múltán visszatekint ennek a szerződésnek az aláírására, akkor azt tudja megállapítani: felgyorsultak az események a börgöndi repülőtér fejlesztését illetően. A város óriási segítséget és támogatást kapott Magyarország Kormányától abban a tekintetben, hogy ezt a repülőteret a mellette lévő jelentős nagyságú ipari park kialakítására alkalmas területtel teljes egészében vissza tudta vásárolni. Ez együtt ad nekünk lehetőséget arra, hogy a fejlesztésben közösen gondolkodni tudjunk. A felelősség azonban innentől kezdve a miénk, hiszen senki nem találhatja ki helyettünk, hogy Székesfehérvár milyen repülőteret és ipari parkot képzel el magának Börgöndön. Ez a megállapodás arról szól, hogy olyan terveket tudjunk letenni a Kormány asztalára, amelyek Székesfehérvár érdekeit szolgálják, és a város repüléstörténetének következő évtizedeit írják meg.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki arra kérte az Albatrosz Repülő Egyesület tagjait, hogy vegyenek részt a szakmai előkészítésben annak érdekében, hogy sport- és üzleti célú regionális repülőtere lehessen Székesfehérvárnak.

 


 

A hétfőn aláírt szerződésben az is rögzítésre került, hogy 2014-2015-ben összesen 8.000.000 forint vissza nem térítendő támogatást biztosít Székesfehérvár az Albatrosz Repülő Egyesületnek. A város fenti stratégiai célok mellett a szervezet működését és a jubileumi XX. Börgöndi Repülőnap megrendezését segíti ezzel.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >