Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Történelmi, szakrális és kulturális fesztivál tíz napon át Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla, Fraller Ildikó, Samu Miklós   
2015. július 28.
Image Középkori vásári hangulat a Városház téren, izgalmas, korhű játékok, fényfestészeti műalkotások a Belváros házfalain, óriásbábok és Könyves Kálmán királlyá koronázásának ceremóniája a Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölött, komoly-, könnyű- és katonazenei koncertek, szakrális ünnepek, konferencia és a huszadik születésnapját ünneplő néptáncfesztivál.

 

Páratlan összművészeti eseménysorozattal, a Székesfehérvári Királyi Napokkal vár minden korosztályt Székesfehérvár augusztus 14-23. között. A programokról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.


Dr. Cser-Palkovics András
 polgármester a Székesfehérvári Királyi Napok közös sajtótájékoztatóján azt az elhatározást hangsúlyozta, ami már a 2013-as Szent István Emlékévben is megfogalmazódott:„A szándékunk az volt, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata egy nagyon fontos kulturális, történelmi és szakrális ünnepségsorozattá, egyfajta fesztiválkörképpé alakuljon. Ez a törekvésünk sikeres lett.”  Ezt mutatja az is, hogy mennyiféle szervezet képes együttműködni annak a színes és értékekben gazdag programsorozatnak a létrehozásában, amit az augusztus közepi időszakban a fehérváriaknak és a Székesfehérvárra látogató vendégeknek kínálnak. „Szeretnénk, hogy augusztus 20-a olyan nemzeti ünnepe legyen Magyarországnak és a világ bármely részén élő minden magyarnak, ami a Szent Istvánhoz kötődő hagyományokkal Székesfehérvárról szól: értve ezalatt a szakrális és világi, valamint a katonai vagy civil, illetve kulturális hagyományokat, amelyekben a magyarság  Székesfehérvár nélkül nem részesülhetett volna.”  Az értékközvetítésben vállalt felelősséget és ennek a büszkeségét hangsúlyozva a polgármester gondolatait egy személyes történettel zárta: egy, a középkori hagyományokat, mesterségeket bemutató élménybirtokon a minap egy családi programon az ólomkatonák között egy király figurájára lett figyelmes, ami éppen Könyves Kálmánt ábrázolta – aki idén a Koronázási szertartásjáték főszereplője. Ez az ólomfigura kabalaként a hétfői sajtótájékoztató asztalára került. A polgármester végül mindenkit arra invitált, hogy mind a tudományos és a zenei programokon, a Fény utca vetítésein, az óriásbábok felvonulásán, a nemzetközi néptáncfesztiválon és a szertartásjátékon is minél többen vegyenek részt.

Augusztus 14-én, pénteken a Városi Levéltár és Kutatóintézettel közös szervezésben „Király és Városa” címmel szakmai konferenciával indul a 2015. évi Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata. Dr. Csurgai Horváth József igazgató kiemelte, hogy ezen a szakmai fórumon Székesfehérvár történetének feltárását célozzák meg az Árpád-ház Programhoz kapcsolódva. A konferenciát követően 12.15 órakor ünnepélyes keretek között nyitják meg az Osszáriumot a Nemzeti Emlékhelyen, amely augusztus 23-ig látogatható.

Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója az augusztusi egyházi programokkal kapcsolatban elmondta, hogy mindezek Szűz Máriához és Szent Istvánhoz kötődnek. Augusztus 14-e Székesfehérvár fogadalmi ünnepe, augusztus 15-e Nagyboldogasszony napja. A szent család ereklyéit augusztus 14-én körmenettel viszik át a Székesegyházba, ahol 18 órakor kezdődik a szentmise. Felhívta a figyelmet, hogy a körmenethez csatlakozók 16.45-ig érkezzenek meg a Püspöki Palota udvarára.

„Koronázás, ahogy még nem látta” ez a Koronázási szertartásjáték idei szlogenje. Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója kiemelte: „Miközben évről évre megismételjük a koronázást egyre erőteljesebben előtérbe kerül a koronázott király élettörténete.” Mint mondta, Könyves Kálmánnal számos adósságunk van, hiszen Szent István és Szent László nagyságával együtt említhető királyról van szó. Annak idején a korabeli Európa egyik legstabilabb államát hozta létre. Az előadásokon, augusztus 15-én és 16-án pedig egy rendkívül drámai figura jelenik majd meg a Nemzeti Emlékhelyen.

Nagyon sok újdonság és élvezetes program várja a Koronázási Ünnepi Játékokra érkezőket, mondta el Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője. Augusztus 15-e és 17-e között idén is feltűnnek egykori királyaink és királynéink óriásbábjai a városban. Két új bábbal bővült a repertoár ebben az évben: Álmos herceg és Könyves Kálmán figurája is ott lesz a 13 óriásbáb között. A Városház téren ismét lesz középkori piactér a Szabad Színház és a Jancsárkert termelői piac árusainak részvételével, de nem marad el ebben az évben sem a Fény utca, ami idén Könyves Kálmánhoz kapcsolódik. Kiemelte, hogy a hagyományőrzők ismét részt vesznek a programokon, és újra visszahozzák a lovas helyszínt a Rác utca és Halász utca közötti területen, ahol honfoglalás- és középkori hagyományőrzők lakják majd be a területet.

Augusztus 18-án délután négy helyszínen térzenével kezdődik a III. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál. A résztvevőket és a részletes programot Fucsku Sándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka ismertette. „Nagyon szép hagyományt sikerült teremteni, és örömmel csatlakoztunk mi, katonák is ehhez. Ebben az évben is négy katonazenekar ad majd műsort: a székesfehérvári, a kaposvári katonazenekar mellett a veszprémi és a szolnoki légierő zenekara érkezik Székesfehérvárra. Látványosak lesznek a szakalaki bemutatók is a Zichy színpad előtt, hiszen két kék és két barna egyenruhás zenekart láthatunk majd.”

Ezen a napon, augusztus 18-án egyébként abszolút a zenéé lesz a főszerep, hiszen egy különleges élményben lehet része mindazoknak, akik jegyet váltanak a Musica Sacra koncertre. Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, a 2015-ös zenei rendezvény komponistája Giacomo Puccini. A népszerű olasz zeneszerző elsősorban az operáiról ismert, azonban a székesfehérvári közönség most egy másik arcát ismerheti meg: egyházzenei alkotásai hangzanak el.  Az est fő műsorszáma a Messa di Gloria, az olasz zeneszerző legismertebb egyházi műve.  A koncert előadói az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, valamint egy egyesített, több mint 200 fős kórus – a város, a megye és budapesti neves kóristák részvételével – a bariton szólót Kálmándy Mihály, a tenort pedig László Boldizsár énekli. Az est sztárvendége Carlo Ponti Jr. lesz, aki  a koncertet dirigálja; a hangverseny zenei igazgatója pedig Drahos Béla. „A Musica Sacra az Alba Regia Szimfonikus Zenekarnak egy olyan törekvése, hogy a hétköznapi elnevezés valódi márkanévvé váljon, magas színvonalú művészi élményt nyújtva a hallgatóinak.” - hangsúlyozta a zenekar igazgatója.

Augusztus 19-én a Bory-vár előtt 15.00 órakor kezdődik a 24. Öreghegyi Mulatság, míg augusztus 20-án 19.00 órakor a határon túli táncegyüttesek gálaműsorával kezdődik a jubileumi Nemzetközi Néptáncfesztivál. „Az Alba Regia Táncegyesület idén a Táncház huszadik évfordulója mellett a huszadik Nemzetközi Néptáncfesztivált is ünnepli. Azt hiszem, ez utóbbi esemény méltóképpen koronázza meg a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatot.” Mint azt Majoros Andor fesztiváligazgató elmondta, a kerek évfordulón a külföldi csoportok felhozatala is kuriózumnak számít, hiszen Székesfehérvár jóvoltából idén a világ szinte minden tájáról tudtak csoportokat invitálni. „Örömteli, hogy határon túlról a felvidéki Pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház, Csíkszeredából a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint Vajdaságból a Cirkalom Táncegyüttes is ellátogat hozzánk. Az idei évben új helyszínen, a Zichy-liget és a Táncház közötti részen alakítjuk ki a fesztivál ligetet.” – mondta Majoros Andor, aki a XX. Nemzetközi Néptáncfesztivál újdonságai között említette az augusztus 20-i „Táncra Magyar” elnevezésű programot.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >