Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
FEZEN - Erős zenei felhozatal és színesebb nappali kínálat Nyomtatás E-mail
Írta: Fezen   
2015. július 29.

Image

Ma kezdődik Székesfehérvár egyik legnagyobb kulturális rendezvénye, a FEZEN fesztivál. Több napközbeni programmal, sátras helyett még egy szabadtéri színpaddal és persze kiváló élő zenével várja vendégeit az immár 18 éves rendezvény, július 29-től augusztus 1-jéig. A fesztivál előkészületeiről és programjáról helyszíni sajtótájékoztatón számolt be Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és Kovács Antal főszervező.

 

 

Idén négy zenei helyszínnel, köztük két nagyméretű szabadtéri színpaddal készülnek a szervezők, amelyek egyfajta ellentétpárként működnek, azaz amíg az egyiken a rock, metal zenekarok váltják egymást, addig a másikon az alter, pop, hip-hop stílusok sztárjaival találkozhatnak. A Grammy-díjas, stílusalapító Judas Priest mellett Székesfehérvárra érkezik a finn sikercsapat, a HIM, és két év után ismét visszatér Ákos is. Székesfehérvár, valamint a FEZEN Fesztivál is nagy hangsúlyt fektet az ifjú tehetségek támogatására, így a mostani eseményen az idei Arany Dobverő-díjas Pythagoras is koncertezik pénteken 16.30 órától.

 


 

„A FEZEN kiemelten fontos fesztiválja Székesfehérvárnak. A FEZEN Fesztiválnak nemcsak helye van városunk rendezvénypalettáján, hanem kifejezetten az a cél, hogy tovább tudjon fejlődni. Nagyon lényeges és fontos, hogy egy nagyváros kiemelt elhatározásként tekintsen arra, hogy minden korosztály megtalálja a saját ízlésvilágának megfelelőbb programot. A FEZEN egy nagy tömeget vonzó rendezvény, amelyen a fiataloktól kezdve az idősebb generáció tagjai is részt vesznek. Több tízezer látogatója között szép számmal megjelennek a székesfehérváriak, és idén is nagyon sokan lesznek olyanok, akik máshonnan érkeznek hozzánk. Ebben az időszakban nemcsak a koncertek helyszínén, hanem – a várost felfedező Fezenezőknek köszönhetően – a Belvárosban is igazi FEZEN-hangulat alakul ki, amely igazán örvendetes. Nagyon különleges hangulata van a hazai fesztiválok életében a FEZEN-nek, amely a város kérésének eleget téve a jegy- és bérletárak tekintetében még mindig a megfizethető kategóriába tartozik.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki köszönetét fejezte ki a szervezőknek a munkájukért, valamint a környékbeli lakók megértését és a türelmét kérte.

 


 

A külföldi produkciók mellett a hazai élvonallal is találkozhatnak a következő négy napban Székesfehérváron. Négy napban, hiszen a korábbi évekkel ellentétben idén négy teljes értékű nappal csábítanak a szervezők, szerda reggeltől vasárnap hajnalig kínálva programokat. Reggeltől, mert ebben az évben nappal is nagyobb aktivitásra próbálják bírni a közönséget. Lesz sportolási lehetőség, akár profikkal is; minden nap más-más élvonalbeli fehérvári klub játékosai érkeznek a MÁV-pályára, hogy meséljenek magukról, és játékos versenyeken mérjék össze tudásukat a fesztiválozókkal.

„Minden eddiginél nagyobb programkínálattal, valamint önkormányzati támogatással készülünk a holnap kezdődő FEZEN Fesztiválra. Azt hiszem, az idei rendezvényünkre megelőlegezhető az a megállapítás és jóslat, hogy nagyon sok turista érkezik majd hozzánk. Jó példa erre, hogy csak a szerdai nyitónapra több mint tízezer jegyet sikerült elővételben értékesítenünk. Amennyiben az időjárás is kedvező lesz, ez a szám mindenképpen nézőcsúcsot jelent majd. A fesztivál fő programja a szerdai Judas Priest koncert, amellyel várhatóan felül tudjuk múlni a 2013-as nézőcsúcsot, amikor a Deep Purple kápráztatta el a közönséget. Idén egy színpaddal kevesebbet állítottunk fel, célzottan azért, hogy kisebb legyen a környékbeli lakóknak a zajterhelés. Az is örvendetes, hogy évről évre kevesebb panasz érkezik ezzel kapcsolatban, tavaly is mindössze néhány bejelentés történt meg.” – mondta Kovács Antal főszervező, aki a FEZEN Fesztivál hivatalos programfüzetére is felhívta a figyelmet, melyben minden fontosabb információ megtalálható lesz.

 


 

Ha a hűvös szobában való filmnézés valakit jobban csábít a sportnál, akkor is érdemes a FEZEN-t választania. A retró mesematinét, zenés klasszikust és a kultfilmet is kínáló Gépház moziban, klimatizált helyiségben, babzsákokon csücsülve pihenhetik ki a koncertek fáradalmait. Szombaton még egy premiert is láthatnak; Székesfehérváron itt mutatják be először a 17 magyar zenekar közreműködésével készült Balaton Method című filmet, és a vetítésre a film alkotói is eljönnek.

Filmekről nem csak a moziban lesz szó, a kerthelyiségben a koncertek előtt, kvízjáték és előadások is várják az érdeklődőket. Megismerhetik a slam poetryt, beszélgethetnek Réz Andrással a filmekről, vagy Ligeti Györggyel a zeneiparról, de a Szabad Színház előadását is megtekinthetik, ha időben érkeznek a fesztiválra.

 


 

A helyszín nem, csak a belső elrendezés változik, így a FEZEN fesztivált ezúttal is a MÁV pályán és a mellette lévő FEZEN klubban rendezik. A szervezők idén is mindent elkövetnek, hogy azok, akik nem kívánnak részt venni a rendezvényen a lehető legkevesebbet „érezzenek” belőle, de tudva, hogy a fesztivál egy hangos műfaj, türelmet is kérnek a szervezők. A korábbi évekhez hasonlóan, a zajterheléssel leginkább érintett utcák, vagyis a Mártírok útja, a Fűtőház, az Ifjúság, a Dobó, a Kinizsi, a Gyár, a Zrínyi és a Toldi utcák lakói idén is kedvezményesen mehetnek be a FEZEN-re. Az érintettek lakcímkártyájuk felmutatásával 2db napijegyet vagy 1 db bérletet vásárolhatnak kedvezményes áron a FEZEN Pontban. A lakcímkártyájuk felmutatásával a helyszíni 6.500 Ft-os ár helyett, 3.500 Ft-os áron vehetnek napijegyet, a bérlet pedig 10.000 Ft-ba kerül a környéken lakóknak a 16.500 Ft-os normál ár helyett. A jegyeket előzetesen ma még meg tudják venni a FEZEN Pontban (Székesfehérvár, Marosi Arnold utca 1.), illetve a fesztivál ideje alatt a Mártírok úti pénztárban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >