Szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályai |
![]() |
![]() |
Írta: Szabó-Bisztricz Anett | |
2015. október 07. | |
Erdőkben csak a kijelölt tűzrakó helyeken, szélcsendes időszakban szabad tüzet gyújtani szalonnasütés, bográcsozás céljából. Távozáskor az izzó parazsat minden esetben el kell oltani, ezért célszerű két-három liter vizet előkészíteni. Víz hiányában a tűzrakás helyét földdel fedjük be. Belterületen növényi hulladékot égetni csak abban az esetben lehet, ha azt önkormányzati rendelet megengedi. Az égetés lehetőségéről, megengedett időszakáról érdeklődjön az érintett település önkormányzatánál. Ha a település helyi rendelete lehetőséget biztosít, csak kiszáradt növényi hulladékot égessen. A nedves, frissen levágott levelek, gallyak égetése fokozott füstképződéssel jár, amely balesetveszélyt, légzési nehézségeket okozhat. Úgy gyújtson tüzet, hogy az a környezetére veszélyt ne jelentsen, növényi hulladék közelében más éghető anyag, épület ne legyen. A kerti égetést minden esetben felügyelje, mert az esetlegesen feltámadó szélben a lángok pillanatokon belül tovább terjedhetnek. Az égetés megkezdése előtt készítsen a közelbe a tűz oltására elegendő vizet. A külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal. Az erre vonatkozó kérelmet legkésőbb az égetés tervezett időpontját megelőző tízedik napig kell benyújtani a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséghez. A kérelem elbírálása öt munkanapon belül megtörténik. A tűzvédelmi hatóság engedélyezése illetékköteles, azaz a kérelmet a jogszabályban meghatározott tartalom mellett illetékbélyeggel kell ellátni. |
< Előző | Következő > |
---|