Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Jelenünk megértéséhez ismernünk kell a múltunkat Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. április 19.
Mészáros Attila alpolgármester és Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója kíséretében nyertek betekintést a Székesfehérvári Diáktanács tagjai, valamint az őket segítő pedagógusok a Többes számban kiállításba, az Alba Plaza előtti téren felállított gömbsátorban. A tárlat megtekintését mind a felnőttek, mind a diákok nagyon izgalmasnak és egyben hasznosnak találták. A gömbsátor még ma látogatható.

 

„Ahhoz, hogy a jelenünket meg tudjuk érteni, ismernünk kell a múltunkat.” – ezzel a mondattal összegezte a Magyar Nemzeti Múzeum Többes számban kiállításának jelentőségét Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója, miután Mészáros Attila alpolgármesterrel, valamint a Székesfehérvári Diáktanács tagjaival, és a fiatalokat segítő tanárokkal közösen megtekintették az I. világháborús tárlatot, az Alba Plaza előtti téren felállított gömbsátorban ma este.
Mint ahogy az igazgató fogalmazott: múltunk megismeréséhez ez a kiállítás nagyon jó alapot ad; sokrétű és interaktív módszerekkel mutatja be az I. világháború korszakát. Majd arra invitálta a fiatalokat, hogy a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében lévő „Az Égből dühödt angyal dobolt” elnevezésű, szintén első világháborús kiállítást is tekintsék meg, melynek nyitvatartási idejét összehangolták a gömbsátras tárlattal. Így az - hasonlóan a Többes számban kiállításhoz - kedden még 10 órától 20 óráig látogatható.

Bódig Péter, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke – aki ilyen interaktív kiállítást ezelőtt még sosem látott – örömét fejezte ki, hogy egy ilyen tárlat megtekintésének részese lehet. Úgy fogalmazott, hogy mind neki, mind a társainak fontos most ez, hiszen közeledvén az érettségihez, a kiállításon látottak és tapasztaltak által sokkal jobban megérthető az I. világháború, mint hogyha csak könyvben olvasnák el.
Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Diáktanács közötti együttműködést nagyon jónak értékelte, és köszönte, hogy mind az alpolgármester, mind munkatársai egyenrangú partnernek tekintik őket azokon a megbeszéléseken, tanácskozásokon, amiket a diákoknak szervezett különböző programok megvalósítása során hívnak össze. Kiemelte, hogy a legközelebbi ilyen alkalom, amire együtt készülnek, az az Arany Dobverő-díj lesz most pénteken. 

Mészáros Attila alpolgármester örült annak, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum utazó kiállítása – ami egy nagyon fontos történelmi időszakról szól - pár napig itt , Székesfehérváron is látogatható volt.  
Meglátása szerint ennek megtekintésekor a fiatalok még több tudást szerezhetnek az itt látható s kézzel fogható tárgyakon, valamint különböző feliratokon keresztül azokról a rémes eseményekről, amiket a történelemkönyvekben olvasnak.
Köszönetét fejezte ki a Magyar Nemzeti Múzeumnak, hogy ennek a Székesfehérvári Diáktanács tagjaival, illetve az őket segítő pedagógusokkal együtt egy tárlatvezetésen keresztül részesei lehettek.  
Végezetül beszámolt arról, hogy a következő ilyen látogatásuk – amit májusra terveznek Tácra - a Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri kiállítás megtekintése lesz.   

A Magyar Nemzeti Múzeum gömbsátor kiállítása kedden még megtekinthető. A tárlat 10 órától 20 óráig várja a látogatókat. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >