Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Duális információs napokat szerveznek májusban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. április 20.
ImageDr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester a székesfehérvári műszaki, gazdasági és pénzügyi felsőoktatási jelentkezéseket értékelte a Városházán.

 

A helyi középiskolai kampány sikeresnek mondható: összesen mintegy 1400 diák jelentkezett az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára és a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusába. A jelentkezők több mint 60%-a a duális formában elérhető képzéseket választotta. Májusban duális információs napokat szervez a két egyetem a cégek részvételével, amire minden érdekelt diákot várnak!


A székesfehérvári műszaki, gazdasági és pénzügyi felsőoktatási jelentkezésekről dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta:  „A két intézmény, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának vonatkozásában leadott 1397 jelentkezés jó eredménynek tekinthető. Az összes jelentkezés 62%-át a duális formában is elérhető képzésekre adták le – ez jól mutatja a fehérvári felsőoktatás perspektíváját, ebben a legversenyképesebb a város. A gazdaság adott, ideértve a szolgáltatókat és a termelő cégeket is. A diákoknak az egyetemekkel közösen szervezett kampány során sikerült bemutatnunk, hogy aki ebben a képzési formában szeretne továbbtanulni, annak érdemes Székesfehérvárra jönnie. Az egészen biztos, hogy 2016 szeptemberében jelentős létszámemelkedés lesz a helyi felsőoktatásban.”

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán meghirdetett alapszakok közül várhatóan mind az öt – a gépészmérnöki, a mérnökinformatikus, a villamosmérnöki, valamint a földmérő és földrendező mérnöki – elindul nappali tagozaton duális formában is. A polgármester kiemelte az új lehetőségként választható gépészmérnök szakot, amelyre mind a hallgatói, mind pedig a leendő munkáltatói oldalról jelentős igény volt.  Mechatronikai mérnök képzés indul mesterszakon levelező tagozaton, a felsőoktatási szakképzésben pedig mérnökinformatikusnak (hálózati informatikusnak) lehet tanulni.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára összesen 1127 jelentkezés érkezett, első helyen 318-an jelölték a kart. Legtöbben a Közép-dunántúli és a Közép-magyarországi régióból érdeklődtek: a 2015-ös évhez képest az összes jelentkezések száma 39%-kal, az első helyes jelentkezések száma 36%-kal növekedett – ez azt mutatja, hogy a fehérvári Alba Regia Műszaki Kar esetében egy erősödő egyetemi képzésről van szó, amit többek között az is igazol, hogy Miskolcról és Kecskemétről is érkezett jelentkezés, ahol a műszaki képzések vonatkozásában van továbbtanulási lehetőség. A legnépszerűbbek az induló szakok közül a mérnökinformatikus és a műszaki menedzser.

Más típusú képzéseket kínál a Corvinus Egyetem: 2015 végén, a sikeres telephely-akkreditációt követően vált biztossá, hogy megnyithatja székesfehérvári campusának kapuját 2016 szeptemberében. A késői meghirdetés ellenére a campus indulása sikeresnek tekinthető, mivel az alapszakok közül a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a kommunikáció és médiatudomány kiemelkedően teljesített.

Jó eredmény, hogy első évben összesen 270 diák adott le jelentkezést a lehetséges 240 helyre, közülük 55-en jelölték első helyen a meghirdetett szakok valamelyikét: „A számadatok fontos igényt mutatnak: erre a top-minőségű felsőoktatásra szükség van pénzügyi, gazdasági, nemzetközi kapcsolatok és kommunikáció területén a városban. Legtöbben a Közép-dunántúli régióból, ezen belül is Székesfehérvárról jelölték a Corvinus helyi campusát. Nem váratlan, hogy népszerűségben a gazdálkodási és menedzsment szak vezet magasan.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András.

Duális információs napokat szerveznek a helyi felsőoktatási intézményekben: május 19-én az Alba Regia Műszaki Kar, május 23-án pedig Corvinus Egyetem tájékoztatja a jelentkezőket a duális képzésben résztvevő vállalatokkal a lehetőségekről, a képzés sajátosságairól – ez már annak a munkának a kezdete, amelynek során a cégek és a hallgatók együttműködése elkezdődik. A felvételi jelentkezéseket illetően egyszeri sorrendmódosítás lehetséges július 12-ig, a ponthatárokat július 26-án jelentik be. A felsőoktatási pótfelvételiket augusztus 8-ig lehet beadni.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a fehérvári felsőoktatás kérdése Fehérvár jövőjének a kérdése. Köszönetet mondott minden iskolának, tanárnak, diáknak, akik ebben a munkában közreműködtek, majd kifejezte: nem irreális az a cél, hogy felmenő rendszerben néhány év múlva 2-3000 felsőoktatásban tanuló hallgató legyen Székesfehérváron, ami óriási előrelépés lesz a város életében.

Mészáros Attila
alpolgármester elmondta, hogy komoly kampány folyt az ősz folyamán, amelynek során minden közintézményt végigjártak az induló szakok népszerűsítésére. A következő beiskolázáskor még több idő áll majd rendelkezésre a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának a propagálására is, ami jelentős növekedést hozhat a szakok megjelölését illetően. „Nagy öröm számunkra, hogy szinte valamennyi székesfehérvári középiskolából érkezett jelentkezés a két egyetem szakjaira: kiemelném a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolát a Corvinus vonatkozásában, a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakközépiskoláját pedig az Óbudai Egyetemmel kapcsolatban. A duális információs napok fontos fórumai lesznek a felsőoktatásnak, hiszen május végéig lehet jelentkezni a cégekhez, vállalatokhoz a duális képzésekre, azt követően kezdődik az interjúztatás – mindenkit meghívtak ezekre a napokra, akik ezeket a szakokat jelölték meg. Sokat várunk ezektől a szakmai rendezvényektől, hiszen a cégek bemutatkozása óriási vonzerőt jelenthet a diákok számára.”

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >