Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A szeretet, az önkéntes jóság ünnepe - 25 éves a SZETA Nyomtatás E-mail
Írta: Simon Rita, Havasi Tímea   
2016. április 28.
ImageNagyszabású ünnepséget tartottak a Szegényeket Támogató Alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából a Városháza Dísztermében, Székesfehérváron. Nem maradt ajándék nélkül a születésnap, az összegyűlt támogatásból sikerült megvásárolni a szervezet kisteherautóját, amely az adományok célba juttatásában nyújt nagy segítséget a SZETA-nak.

 

A Fejér Megyei Bíróság 25 évvel ezelőtt, 1991. május 16-án, 78-as sorszámon vette nyilvántartásba a Szegényeket Támogató Alapítványt, melynek alapítója a Szegényeket Támogató Országos Egyesület Székesfehérvári Csoportja volt. A szervezet azóta is töretlen lelkesedéssel, lokálpatrióta elköteleződéssel segíti azokat, akiknek több jutott az élet árnyékos oldalából.
A SZETA első évtizedében a Radetzky Jenőné vezette kuratórium, a rászorulók felkutatására, a velük való személyes kapcsolat kialakítására törekedett. Nagy Györgyné, a SZETA második évtizedét meghatározó kuratórium elnöke idejében az iskolai prevenciós, észlelő jelzőrendszer működtetése, a hátrányok és az igazságtalanságok kompenzálása, a szociális és mentális támogatások váltak a szervezet mindennapi munkájává. Az elesettekről való gondoskodás csak összefogással valósulhat meg, a segítség sokfelől érkezett az elmúlt 25 évben. Jó együttműködés alakult ki a családsegítő intézményekkel, a nagycsaládos szervezetekkel, a gyermekjóléti intézményekkel, az iskolákkal, az Önkormányzattal, a helyi és országos szervezetekkel. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Fejér Megyei Kormányhivatal is kiemelten támogatja az alapítvány működését, ezek a támogatások teszik lehetővé a munkatársak alkalmazását.

A társadalmi összefogásnak köszönhetően nem maradt ajándék nélkül a születésnap. A Vargha Tamás országgyűlési képviselő kezdeményezésére összegyűlt támogatásból sikerült megvásárolni a SZETA kisteherautóját, amely ezentúl az élelmiszer-, ruha-, és bútoradományok célba juttatását segíti.
A gépkocsit megvételét a Videoton Dolgozókért Alapítvány, Jüllich Ádám, a Jüllich Glass Holding elnöke, az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. és az Ivanics csoport támogatása tette lehetővé.  Az autót sajtótájékoztató keretében adták át a Városház téren.
Vargha Tamás elmondta: a SZETA azoknak az embereknek segít, akik átmenetileg, vagy akár hosszabb időn keresztül nehezen tudják családjukat és önmagukat eltartani. Az újonnan beszerzett autóval nagy mennyiségű élelmiszeradományt és egyéb támogatásokat tudnak eljuttatni a rászorulóknak. Vargha Tamás köszönetét fejezte ki a támogatóknak, akik lehetővé tették az autó beszerzését, továbbá arra kérte a székesfehérváriakat, hogy amennyiben tehetik, maguk is segítsenek a szükségben élőknek.

Zugor Zsuzsanna, a SZETA kurátora 2014-ben vette át az alapítvány vezetését, a legfontosabb feladata volt, hogy stabilizálja a szervezet működését. 2015-ben pályáztak és nyertek  a Magyar Élelmiszerbank és a Tesco közös adományosztó programján.  Az új gépkocsi segítségével lehetővé vált, hogy naponta több száz kilogramm élelmiszert juttassanak célba. Az Erzsébet-napi adománygyűjtő akciók során beszerzett bútorokat és egyéb támogatásokat is ezzel az autóval vitték el a családoknak, így a gépkocsi valóban óriási segítséget jelent a mindennapokban.

Az Ivanics Csoport nyári gumikat adományozott az autóhoz. A cég üzletfejlesztési igazgatója, Szmodits Krisztina elmondta: megtiszteltetés volt számukra a támogatási felkérés, hiszen szívügyüknek tekintik Székesfehérvárt, az itt élő emberek életének biztonságát. Lehetőségeik szerint a jövőben is igyekeznek támogatni a karitatív szervezetek munkáját.


A sajtótájékoztatót követően nagyszabású ünnepséget tartottak a Városháza Dísztermében.
A Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsora után dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt. Elmondta: a SEGÍTÉS az a szó, amivel a leginkább összefoglalható az elmúlt 25 év sok-sok munkája. Nekünk nincs más dolgunk, minthogy köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik megálmodták, életre hívták a szervezetet, majd idejüket, energiájukat áldozva segítették annak munkáját bármilyen módon. A SZETA olyan szervezet, melyre a mindenkori önkormányzat bármikor számíthatott, az együttműködés mindig nagyon fontos, a kapcsolat pedig mindig nagyon szoros volt. Ez így marad a jövőben is, hiszen a civil szervezet sokszor ott is tud segíteni, ahol az önkormányzatnak – a jogszabályi keretek miatt – kisebb a mozgástere.

Vargha Tamás
országgyűlési képviselő köszöntőjében arról beszélt, hogy a világ minden országában – nagyságuktól és gazdasági erejüktől függetlenül – élnek nehéz sorsú emberek. Szintén minden országban jelen van a jogszabályi keretek között szőtt, más és más sikerekkel működő szociális háló. Az igazi megoldáshoz azonban két dologra mindenképpen szükség van. Őszintének kell lenni, és - kerülve a politikailag korrekt megfogalmazásokat - ki kell mondanunk, hogy szegényekről, rászorulókról van szó. A másik dolog a tenni akarás. 25 évvel ezelőtt ezen alapelvek szerint hozták létre a Szegényeket Támogató Alapítványt. Vargha Tamás köszönetét fejezte ki az alapítóknak, a szervezet minden munkatársának és önkéntesének, továbbá a nagylelkű támogatóknak is.

Ugyancsak köszöntötte a megjelenteket Zugor Zsuzsanna, a SZETA kurátora. Beszédében kitért arra, hogy a SZETA különleges helyet foglal el a fehérvári civil szervezetek között, mert nemcsak egy alapítvány és egy közösség, hanem a szeretet, az összefogás, a közösségért való gondoskodás, és a társadalmi felelősségvállalás szimbóluma is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szegénység csak összefogással, a polgárok, az önkormányzatok és az állami szereplők együttes fellépésével mérsékelhető. Napjainkra a szegénységnek és a társadalmi kirekesztődésnek száz meg száz új arca született, átalakult a természete, miközben az alapítványoknak a megváltozott jogi és finanszírozási helyzethez is igazodniuk kellett.  Így a SZETA harmadik évtizede a finanszírozás, a jogi helyzet, a szervezeti kapcsolatok és a működési formák újratervezésével indult. Az elmúlt években az alapítvány anyagi és jogi helyzetét sikerült stabilizálni. Közben az úgynevezett „újszegénység” kialakulásával, olyan, korábban stabilnak tűnt családok is hirtelen a mélybe zuhanhatnak, melyekről korábban senki nem gondolta volna. A szegénység nem válogat, és a jövőben is bőven lesz tennivalójuk.

A SZETA 1999-ben alapította meg a Csengőszó-díjat, mellyel háláját kívánja kifejezni az önkénteseinek, segítőinknek és az iskolai gyermekvédelmi felelősöknek. Az elismerést közel 30-an vehették át az elmúlt évek során. Idén újabb négy önzetlen ember - Ungváry Esztergályos Ildikó, Sztojka-Bihari Barbara, Zemlényi Katica és Lakatos Tibor – kapta meg a díjat az ünnepség keretében. A több évtizedes érték-, és közösségteremtő munkájáért, külön elismerő díszoklevelet kapott Radetzky Jenőné, Nagy Györgyné és Kincses Zsolt Dávid, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának főosztályvezetője.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >