Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Mossuk kezeinket! Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. május 05.
ImageRendhagyó Guinness-rekorddöntési kísérlet keretében Fejér megye tíz iskolájában egyszerre kezdődött el a helyes kézmosás oktatása 1000 diák és 200 felnőtt számára.

 

A kézhigiénés világnap (május 5.) a Guinness-rekordkísérlet országos eseményével ráirányítja figyelmünket arra, hogy egyszerű, de következetesen alkalmazott módszerekkel is sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Az országos akcióhoz a székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola is csatlakozott.


Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kezdeményezésére csütörtökön délelőtt országos akció keretében Guinness-rekorddöntési kísérletet tartottak az egy időben, több helyszínen történő kézmosás oktatás kategóriájában. Az iskoláknak kitüntetett szerepet szántak a rendhagyó akcióban: ismert tény, hogy a nátha, az influenza, a hasmenéses megbetegedések közösségekben gyorsan terjednek, így rövid idő alatt nagyszámú megbetegedést okozhatnak. Egyéb higiénés szabályok betartása mellett, sokszor egyszerű kézmosással is megelőzhető lenne a fertőzés továbbadása. A kézmosás a legalapvetőbb tevékenységeink közé tartoznak, mégis sokszor elmulasztjuk, vagy nem tisztítjuk meg alaposan kezeinket.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ez okból határozott úgy, hogy megszervezi Magyarországon a Guinness-rekord megdöntését az egyidejű, sokhelyszínes kézmosás-oktatás kategóriájában. Összesen 190 iskolában 14 ezer diák hallgatta és tanulta meg csütörtökön délelőtt, hogyan kell helyesen kezet mosni, miért kell zsebkendőt használni tüsszentéskor. Fejér megyében tíz iskola mintegy ezer részvevővel jelentkezett a rekord megdöntésére. A székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskolán kívül a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola, a nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola, a Sárszentmiklósi Általános Iskola Nagylóki Tagiskolája, a martonvásári Beethoven Általános Iskola, a móri Radnóti Miklós Általános Iskola Csákberényi Tagiskolája, a zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola, a Sárszentágotai Általános Iskola, valamint a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola is képviseltette magát a programon.

 


 

A székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola igazgatója, Csimáné Kiss Ilona elmondta, hogy nagy izgalommal készültek a csütörtöki eseményre. „Amint hallottunk erről a lehetőségről, azonnal jeleztük részvételi szándékunkat! A Magyar Vöröskereszt Bázisiskolájaként kulcsszerepet szánunk az egészséges életmód népszerűsítésének. A diákok oktatásán kívül arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy minél egészségesebb gyermekeket neveljünk. Ehhez szervesen hozzátartozik a helyes kézmosás technikájának elsajátítása is, melynek köszönhetően több fertőző betegség is megelőzhető.” – mondta Csimáné Kiss Ilona.

A Táncsics Mihály Általános Iskolában Lőrincz Tímea, a Maroshegyi Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi tagja koordinálta a Guinness-rekorddöntési kísérlet eseményeit. Az ötödik és hatodik osztályos tanulók első ízben a Semmelweis Ignác által ránk hagyott örökséget és tudást ismerhették meg. Az érdekes előadás kapcsán szó volt arról is, hogy a neves szakember minként csökkentette jelentősen a gyermekágyi láz okozta halálozási arányt. Ezt követően a helyes kézmosás hat legfontosabb lépését sajátíthatták el a tanulók, amely az e-Bug Európai Uniós fejlesztésű ingyenes oktatóprogram szerves részét alkotja. Az interaktív bemutatók keretében azt is megtapasztalhatták, hogy a tüsszentés akár egy egész szobát beteríthet vírusokkal, a fertőzés veszélye pedig még órák elteltével is megmarad.

 


 

Kovács Dorina, a székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola 6. b osztályos diákja szerint nagyon hasznos, hogy az iskolán kívül otthon is rendszeresen felhívják a figyelmét a helyes kézmosásra. Mint mondta, a jó tanácsot igyekszik minél gyakrabban megfogadni, így például étkezés előtt és után, illetve a hazaérkezést követően is mindig kezet mos. Véleménye szerint ezeket a tapasztalatokat minél több emberhez kellene eljuttatni.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >