Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Együttműködésben egymásért a biztonságos Székesfehérvárért Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. május 06.
ImageA „Közbiztonság fejlesztése Székesfehérváron a településbiztonság és az ifjúságvédelem előtérbe helyezésével” projekt kapcsán ülésezett ma a Városházán a „Közbiztonság fejlesztése Székesfehérvár szolgálatában 2016.” munkacsoport.

 

Az értekezleten a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósuló pályázat kapcsán szó esett az eddig elvégzett felmérésekről, megvalósult programokról és a jövő hétre tervezett szakmai konferencia terveiről is.    

Mint arról korábban beszámoltunk, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 12,94 millió forintos támogatást nyert el a „Közbiztonság fejlesztése Székesfehérváron a településbiztonság és az ifjúságvédelem előtérbe helyezésével” című projektre. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósuló pályázatot a város 681 ezer forint önerővel egészítette ki.

A programot koordináló, 16 főből álló, a „Közbiztonság fejlesztése Székesfehérvár szolgálatában 2016.” elnevezésű munkacsoport a projekt sikeres megvalósítása érdekében rendszeresen ülésezett. Az utolsó ilyen alkalomra – tekintettel a projekt közelgő zárórendezvényére – ma délután került sor. A Városháza Kistanácstermében gyűlt össze a grémium.

A tanácskozáson Kincses Zsolt Dávid, a munkacsoport vezetője beszámolt a program kapcsán lezajlott lakossági fórumok tapasztalatairól. Elmondta, hogy 11 lakossági tájékoztatót tartottak ez idáig ebben a témában. Legszélesebb érdeklődést a nyugdíjas korosztály mutatott a fórumokkal kapcsolatban. Ezek mindegyike interaktív módon zajlott le, egyfajta kerekasztal-beszélgetés formájában. Elhangzott, hogy ma kerül sor a Köfém Művelődési Házban az utolsó – úgymond – lezáró lakossági tájékoztatóra, amit nyugdíjasoknak fognak megtartani.

Szó volt arról az önvédelmi tanfolyamról, amit a Szisztéma Fehérvári Sportegyesület szervezett 18 év feletti hölgyek számára március és április hónapban. Erről Kövics Tibor vezető instruktor adott tájékoztatást. Mint arról beszámolt, a foglalkozások sikeresek voltak, a gyakorlások során szituációs helyzeteket is elemeztek, amellett, hogy a résztvevők különböző fogás és esés technikákat sajátítottak el. Hozzátette, hogy a foglalkozásokon megjelentek részéről érdeklődést és motiváltságot tapasztaltak.

Az értekezleten elhangzott egy beszámoló az általános és középiskolás tanárok számára megtartott képzésről, aminek a lényege többek között a szociális kompetenciafejlesztés volt, és ami a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány szervezésében zajlott. Farnady-Landerl Viktória tréner a tájékoztató során két dolgot emelt ki. Egyik, hogy újszerű megközelítésként beemelték a neuropedagógiát, ezen kívül gyakorlati technikákat is alkalmaztak, ami nagy sikert aratott.

Majd szó esett arról a továbbképzésről, amely egy online kurzus és a holnapi naptól már elérhető. Célja egy általános szemléletformálás, valamint a jelzőrendszeres hálózatépítés, a kommunikáció fejlesztése. Ezen kívül az intézményvezetőknek és a szociális területen dolgozóknak tartanak foglalkozásokat is ugyanebben a témakörben.

Zsabka Attila, a Kríziskezelő Központ igazgatója a hajléktalan személyek számára megtartott előadássorozatról beszélt, és annak pozitív tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.

A „Biztonságos város” lakossági kérdőíves felmérésről Ruff Tamás, a Magyar Városkutató Intézet Kft. szociológusa számolt be. A kérdőívek értékelése alapján elmondható, hogy alapvetően Székesfehérváron a közbiztonság megítélésével nincsen gond a lakosok részéről, a rendőrség, a polgárőrség, valamint a közterület-felügyelet munkájának hatékonyságával az emberek általában elégedettek. Ugyanakkor tapasztaltak eltéréseket a különböző városrészek tekintetében, amik a későbbiek során támpontot adhatnak a különböző szervezetek számára a közbiztonság javítása tekintetében. 

Az ülés végén tájékoztatást kaptak a jelenlévők arról a szakmai konferenciáról, amit május 11-én rendeznek meg a Hiemer-ház Házasságkötő termében, ahol többek között előadást tart dr. Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, míg szekcióülésen részt vesz Olajos Gergő bűnügyi tudósító, a Kékfény vezető-szerkesztője és műsorvezetője. Elhangzott, hogy a projektzáró programra május 12-én kerül sor a Rév Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia szervezésében az Alba Regia Sportcsarnokban és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, mely helyszíneken dr. Zacher Gábor toxikológus tart előadásokat a droghelyzetről. 

A tanácskozás zárásaként egy közös szándéknyilatkozatot is kitöltöttek a munkacsoport tagjai arról, hogy a jövőben is együttműködnek a közbiztonság fejlesztése érdekében, valamint a bűnmegelőzés társadalmasítása céljából, Székesfehérvár szolgálatában.


A program a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >