Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
SEUSO II. a Barátság Moziban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. május 16.
ImageA Barátság Moziban vetítik május 19-én és 23-án Dézsy Zoltán SEUSO II. című dokumentumfilmjét. A kincsek történetét kutató film A Seuso-kincsek rejtélye folytatása: izgalmas, tragédiákkal átszőtt bűnügyi riport, kulturális krimi, aminek dramaturgiáját az élet írja.

 

Székesfehérváron a Barátság Moziban május 19-én és 23-án 18 órától vetítik Dézsy Zoltán SEUSO II. című dokumentumfilmjét, ami az 1997-ben készült A Seuso-kincsek rejtélye folytatása.

A felbecsülhetetlen értékű Seuso-kincsek, a késő római kori ezüstlelet története országos és nemzetközi szálakon fut.  Az első részt követően rengeteg új fejlemény történt, a kincs legszebb darabjainak egy részét Magyarország visszaszerezte. A rendező két évtizedes oknyomozó munkájának köszönhető a bűnügyi riportfilm, amely az eddig ismeretlen tények feltárását célul tűzve, sok új tanúval ad újabb információkat a kincsekről, azok sorsáról, hitelesen mutatja be a tanulságos, izgalmas, tragédiákkal átszőtt történetet. A Szent István Király Múzeumban 2014-ben rendezett kiállítást a hazakerült kincsekből négy hónap alatt több mint 35 ezren látogatták meg, a történet iránti érdeklődés vitathatatlan.

Sümegh Józsefről 1976-ban azt beszélték Polgárdiban, hogy hatalmas színezüst kancsókra, tálakra lelt. A férfi holttestét négy évvel később a család pincéjében találták meg, közel a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött állvány lelőhelyéhez. A negyvendarabos leletet ezt követően eladogatták. A haláleset után az ezüstkincsek legközelebb 10 évvel később, 1990-ben bukkantak fel a New York-i Sotheby’s árverésén.

A film második részének elkészüléséhez a tárgyak 2014-es hazahozatala adta a legnagyobb dramaturgiai fordulatot: a hallatlan érdeklődésnek köszönhetően a rendező a rejtély további feldolgozásához fogott.  A SEUSO II-ben megszólal a tárgyak kiszállítására fölbérelt személy, több rejtélyes halálesetről hallhatunk, megismerjük annak a gyűjtőnek az életútját, akihez a meggyilkolt Sümegh Józseftől került a kincsek nagy része, valamint azok a gyűjtők is megjelennek, akiknél előfordult valamelyik tárgy, vagy találkoztak egy-egy darabbal, de nem volt tudomásuk azok értékéről.

További részletek az alábbi linken olvashatók: http://baratsagmozi.hu/2016/04/seuso-ii-a-seuso-kincsek-rejtelye-2/.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >