Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A város török alóli visszavételére emlékezik Székesfehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2016. május 17.
ImageMinden kedves emlékezőt szeretettel várnak a Nemzeti Emlékhelyen május 19-én, csütörtökön 10 órakor, ahol a törökök kivonulására emlékeznek.

 

Buda 1686-ban történt visszafoglalását követően Székesfehérvárt is hamarosan ostromzár alá fogták a császári csapatok. A hosszas blokád éhínséget eredményezett, s a kilátástalan helyzetben lévő törökök tárgyalásokat kezdtek a vár kapitulációjáról, május 19-én pedig a török helyőrség végleg elhagyta İstolni Belgrádot, azaz Székesfehérvárt.


A kiéheztetett törökök kivonulása után - egyes források szerint - az ostrom végére mindössze "penészes köles" volt az egyetlen élelmiszer a város falain belül. Székesfehérvár elhanyagolt, romos állapotban volt.
A törökök kivonulását követően a város, mint újszerzeményi terület a katonai parancsnok, majd a budai kamara igazgatása alá került.

A város betelepítése közvetlenül a török kiűzése után megkezdődött. A Rákóczi-szabadságharc kitöréséig főleg Ausztriából, Csehországból, Morvaországból, valamint Sziléziából és egyéb német területekről, továbbá Nyugat-Magyarország vármegyéiből érkező német polgárokkal telepítették be a várost. Ők honosították meg a város kézműves iparát, és teremtették meg a céhes ipart.

A Nemzeti Emlékhelyen május 19-én, csütörtökön 10 órakor emlékeznek meg a város török alóli visszavételének évfordulójára. A megemlékezésen beszédet mond Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője. A rendezvényen közreműködik a Kákics Zenekar.


A megemlékezés nyilvános, mindenkit szeretettel várnak!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >